”A-kassan är skyldig att polisanmäla”

Publicerad 2022-08-29

Att först skriva på ett kontrakt och sedan stämpla under sommaren är inte tillåtet.

Och det stora ansvaret faller på den enskilda spelaren som lämnar felaktiga uppgifter:

– A-kassan är skyldig att polisanmäla alla misstänkta bidragsbrott, säger Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig hos Unionens a-kassa.

Under de senaste åren har en majoritet av de hockeyallsvenska klubbarna valt att skriva kontrakt över enbart nio månader, i vissa fall bara åtta månader, med ett flertal av sina spelare. Det vill säga den tid som spelarna tränar och spelar på is. 

Under sommarmånaderna gapar stora hål i många trupper, men när juli är på väg över i augusti presenteras en mängd spelare.

Varje klubb äger rätten att bestämma hur långa kontrakt man vill skriva.

Men Sportbladet har avslöjat att det finns kontrakt som är underskrivna redan under våren men som presenteras först i månadsskiftet juli/augusti.

Och att under våren skriva på ett kontrakt som gäller från 1 augusti och sedan stämpla under sommarmånaderna är inte tillåtet. 

Kan uteslutas från a-kassan

– Det finns ett flertal domar från förvaltningsdomstolarna att om man har skrivit på ett kontrakt har man inte rätt att få arbetslöshetsersättning, säger Anette Ben Naceur, hos Unionens a-kassa. 

– Då har man begränsat sig och står inte till arbetsmarknadens förfogande och då är det dessvärre inte tillåtet att få ersättning. Högskolestuderande exempelvis har inte rätt till ersättning under sommarlovet. Under den begränsade perioden anses man inte stå till arbetsmarknadens förfogande, säger hon. 

Vad händer om man inte uppgett korrekta uppgifter?

– Då kan man bli återbetalningsskyldig och även drabbas av sanktioner som uteslutning och frånkännande av ersättning under viss tid. Det blir en bedömning om det är ett medvetet eller grovt vårdslöst förfarande.

Kan vara svårt att kotrollera

Hur ser du på om det här sker systematiskt?

– Det som är intressant för oss är när man undertecknat kontraktet, det måste då meddelas till a-kassan. Finns det en systematik i att lämna fel uppgifter är det givetvis olyckligt. Om den sökande medvetet eller av grov vårdslöshet lämnat felaktiga uppgifter till a-kassan kan det även handla om bidragsbrott. A-kassan är skyldig att polisanmäla alla misstänkta bidragsbrott, säger Anette Ben Naceur.

Vilka resurser har ni att kontrollera eventuellt fusk?

– Absolut har vi resurser att kontrollera, men det kan vara svårigheter att kontrollera eftersom det bygger på den enskildes uppgifter. Vi har inga påtryckningsmedel, vilket gör det svårt att genomföra kontroller. 

Vilket ansvar har arbetsgivaren att upplysa er?

– Det är individens skyldighet att lämna korrekta uppgifter. Arbetsgivaren är skyldig att dela med sig av utförda arbetsgivarintyg, men i övrigt är det den berörda individens skyldighet att lämna korrekta uppgifter, säger Anette Ben Naceur.

Följ ämnen i artikeln