Matchfakta 17/1

New Jersey–New York Islanders 1–3

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-17

(0–1, 0–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (15.09) Bill Guerin 16 (Mike Comrie, Miroslav Satan) spel fem mot tre.

Andra perioden: 0–2 (4.17) Mike Sillinger 11 (Trent Hunter, Ruslan Fedotenko).

Tredje perioden: 1–2 (7.11) Travis Zajac 9 (Brian Gionta, Dainius Zubrus), 1–3 (19.00) Bill Guerin 17 (-) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 38–23 (9–9, 13–9, 16–5).

Utvisningar, New Jersey: 4 x 2 min. N Y Islanders: 5 x 2 min.

Publik: 15 975 (i Prudential Center).

Målvakter:

New Jersey: Martin Brodeur 90,9%, istid 59.11

N Y Islanders: Rick DiPietro 97,4%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 2, -1, 19.04

Matchen: För femte gången (av fem möjliga) denna säsong vann New York Islanders över New Jersey Devils.

– Dom (Islanders) spelar bra mot oss och mot Philly. Deras målvakt spelade fantastiskt idag, sa Devils forward Patrik Elias till AP.

Det var just målvaktsspelet som var den stora skillnaden mellan lagen. Medan Martin Brodeur hade en ordinär dag på jobbet så var Rick DiPietro, 26, fullkomligt strålande. DiPietro räddade totalt 37 skott, varav 15 i den sista perioden då hemmalaget öste på för fullt för att nå kvitteringen. Den sista stora chansen att kvittera hade centern Dainius Zubrus då han från nära håll sköt ett skott som räddades. Räddningen fick Zubrus att uppgivet titta upp i taket på Prudential Center. Istället kunde Islanders lagkapten Bill Guerin slå in 3-1 i det tomma Devils-målet några sekunder senare.

– Det finns vissa lag som man spelar bra mot och för vår del har det de senaste åren varit mot Devils, sa DiPietro.

Hemmalaget saknade skadade veteranerna Jay Pandolfo, 33, och John Madden, 34. Det var första gången sedan april 1999 som båda två saknades i en match.

New York Rangers–Buffalo 2–1

(1–0, 1–1, 0–0)

Första perioden: 1–0 (6.15) Brandon Dubinsky 5 (Nigel Dawes, Petr Prucha).

Andra perioden: 1–1 (2.43) Jason Pominville 11 (Clarke MacArthur, Brian Campbell), 2–1 (9.42) Petr Prucha 6 (Paul Mara, Brandon Dubinsky).

Skott: 35–24 (10–9, 15–10, 10–5).

Utvisningar, N Y Rangers: 5 x 2 min. Buffalo: 5 x 2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter:

N Y Rangers: Henrik Lundqvist 95,8%, istid 59.56

Buffalo: Ryan Miller 94,3%, istid 59.17

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers se ovan

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 0, 2, 0, 20.28

Matchen: Det var en mycket viktig match som utspelades mellan New York Rangers och Buffalo Sabres i Madison Square Garden. Det var slutspelsstämning – trots att det bara är januari – då segraren skulle hänga på slutspelståget i Eastern Conference. Sabres kom till matchen med ytterst lite självförtroende då dom förlorat nio raka matcher, varav de tre sista på straffar. Gästerna hängde med hela vägen mot Rangers, men noterades för sin tionde raka förlust efter att centern Brandon Dubinsky, 21, och Petr Prucha gjort hemmalagets mål. Segern – som var Rangers andra på de senaste åtta matcherna – tog laget upp ovanför slutspelsstrecket igen, fem poäng före Sabres som ligger på 11:e plats. Frågan är hur länge coachen Lindy Ruff har ledningens förtroende då laget endast är två förluster ifrån att tangera sitt klubbrekord från 1991 och 2002 för flest matcher i rad utan seger. Bortalaget skapade inte många chanser i den tredje perioden och Henrik Lundqvist kunde relativt enkelt hålla undan för säsongens 20:e seger. I slutsekunderna skickade Brendan Shanahan in Clarke MacArthur i den ena stolpen efter en vårdslös cross-checking som märkligt nog inte resulterade i någon utvisning.

– Det borde nog bli en avstängning. Det var ett försök att skada honom, sa en upprörd Lindy Ruff till AP efter matchen.

Philadelphia–Florida 5–3

(4–1, 0–2, 1–0)

Första perioden: 1–0 (2.46) Kimmo Timonen 7 (James Vandermeer, Jim Dowd), 1–1 (9.10) Jay Bouwmeester 8 (Nathan Horton, David Booth), 2–1 (12.14) Simon Gagne 6 (Mike Knuble, Kimmo Timonen) spel fem mot fyra, 3–1 (16.38) Daniel Briere 18 (Mike Richards, Kimmo Timonen) spel fyra mot tre, 4–1 (17.59) Scott Hartnell 12 (Mike Richards, Steve Downie).

Andra perioden: 4–2 (13.01) Rostislav Olesz 7 (-), 4–3 (18.28) Stephen Weiss 8 (Olli Jokinen, Jay Bouwmeester) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5–3 (19.22) Daniel Briere 19 (R.J. Umberger, James Vandermeer) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 32–31 (15–12, 11–10, 6–9).

Utvisningar, Philadelphia: 3 x 2 min, 2 x 5 min. Florida: 8 x 2 min, 2 x 5 min.

Publik: 19 207 (i Wachovia Center).

Målvakter:

Philadelphia: Antero Niittymäki 90,3%, istid 60.00

Florida: Tomas Vokoun 87,1%, istid 59.51

Magnus Johansson, b, Florida 0, 0, 0, 2, -1, 10.08

Matchen: Philadelphia Flyers svarade för en mycket stark förstaperiod mot Florida Panthers, men det dröjde ända tills slutsekunderna innan segern kunde säkras. I slutet av den första perioden gick Flyers från 1-1 till 4-1 på mindre än sex minuter, men Panthers kom tillbaka med två mål i slutet av den andra perioden. Den tredje perioden blev en gastkramning för publiken som inte kunde andas ut förrän centern Daniel Briere, 30, satte sitt andra mål för kvällen då det återstod 38 sekunder.

– Vi inledde matchen på ett bra sätt, men sen lutade vi oss tillbaka i den andra perioden. Vi måste lära oss att spela på topp hela tiden om vi ska ta oss till slutspelet, sa backen Kimmo Timonen till AP.

Förlusten var tuff för Panthers som förlorade sin femte match på de sex senaste och hamnar längre ifrån den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference i och med New York Rangers seger (2-1) över Buffalo Sabres. Flyers högerforward Mike Knuble, 35, spelade sin 700:e NHL-match.

Minnesota–Calgary 2–3

(0–0, 1–1, 1–1, 0–0, 0–1)

Andra perioden: 0–1 (12.37) David Moss 2 (Alex Tanguay, Craig Conroy), 1–1 (18.06) Brent Burns 9 (Marian Gaborik, Pavol Demitra) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–2 (1.14) Kristian Huselius 21 (Dion Phaneuf, Jarome Iginla) spel fem mot fyra, 2–2 (4.35) Kurtis Foster 3 (Pierre-Marc Bouchard, Marian Gaborik) spel fem mot fyra.

Straff: 2–3 Kristian Huselius.

Skott: 31–31 (7–7, 14–7, 7–14, 3–3).

Utvisningar, Minnesota: 4 x 2 min, 1 x 5 min. Calgary: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Kristian Huselius, f, Calgary 1, 0, 6, 2, 0, 22.25

Matchen: Kristian Huselius, 29, blev stor matchhjälte då hans Calgary Flames besegrade Minnesota Wild på bortaplan. Huselius gjorde ett mål och svarade även för det avgörande straffmålet. Målet i inledningen av den tredje perioden betydde 2-1 för Flames – som vann för första gången på fem matcher – var Huselius 21:a för säsongen och han jagar sitt personliga rekord på 34 mål från förra säsongen. Hemmalaget fick byta målvakt innan matchen då förstemålvakten Josh Harding kände av ena ljumsken på uppvärmningen. Istället fick Niklas Bäckström, 29, chansen och matchen i matchen mellan de två tidigare AIK-målvakterna Bäckström och Miikka Kiprusoff slutade helt oavgjord efter 65 spelade minuter. Bäckström räddade ett friläge av Huselius i slutsekunderna av förlängningen, men kunde inte rädda svenskens straff och inte heller Jarome Iginlas. Det var 300:e matchen i rad som Xcel Energy Center var utsåld och hockeyintresset är på topp i Minnesota.

Chicago–St Louis 6–1

(0–0, 2–1, 4–0)

Andra perioden: 1–0 (9.19) Jack Skille 2 (Tuomo Ruutu), 2–0 (15.19) Rene Bourque 5 (Cameron Barker, Patrick Sharp), 2–1 (18.41) Lee Stempniak 10 (David Backes, Eric Brewer).

Tredje perioden: 3–1 (1.02) Patrick Kane 10 (Dustin Byfuglien, Brent Seabrook) spel fem mot fyra, 4–1 (12.37) Dustin Byfuglien 9 (Jack Skille, Rene Bourque), 5–1 (14.38) Patrick Kane 11 (Robert Lang, Brent Seabrook) spel fem mot sex, öppet mål, 6–1 (17.19) Yanic Perreault 4 (Patrick Kane, Dustin Byfuglien).

Skott: 21–33 (7–4, 7–16, 7–13).

Utvisningar, Chicago: 4 x 2 min. St Louis: 5 x 2 min.

Publik: 17 570 (i United Center).

Målvakter:

Chicago: Patrick Lalime 97,0%, istid 59.58

St Louis: Manny Legace 100%, istid 20.00 (7 räddningar)

St Louis: Marek Schwarz 61,5%, istid 38.55 (8 räddningar)

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 0, 0, -2, 13.47

Matchen: Chicago Blackhawks tog sin andra raka seger efter att ha förlorat åtta raka matcher innan dess. Laget har kanske fått en ny förstemålvakt då Patrick Lalime, 33, kommit in och spelat stabilt i segermatcherna efter att (den tidigare?) förstemålvakten Nikolai Khabibulin inte övertygat på sistone. Om det är glada miner i Chicago gällande målvaktsfrågan så blev alla hockeyintresserade i St Louis oroliga då Manny Legace fick Patrick Sharp över sig med 4.38 kvar av den första perioden. Legace fick vård på isen, men kunde spela klart perioden. I paus klev han dock av och ersattes av tjecken Marek Schwarz, 21, som hade en kolsvart afton i United Center.

– Det var inte lätt, men jag borde ha gjort mycket bättre ifrån mig, sa Schwarz självkritiskt till AP efter matchen.

Blues ordinarie andremålvakt, finländaren Hannu Toivonen, bytte i måndags plats med Schwarz och åkte till AHL-laget Peoria Rivermen för att få speltid. Han lär bli återkallad snart då Schwarz endast gjorde åtta räddningar på 13 skott.

– Vi hade inte väntat oss att Marek skulle spela idag, sa Blues coach Andy Murray.

Murray kunde dock glädja sig åt att skadan på Legace inte är allvarlig och han lär vara tillbaka i deras nästa match igen. Rookien Jack Skille gav hemmalaget ledningen i mitten av den andra perioden innan Rene Bourque följde upp med tvåan. När sedan årets rookie (så här långt) Patrick Kane satte 3-1 i inledningen av den tredje perioden var matchen vunnen för Blackhawks då Blues underpresterade stort i kvällens match. Vid ställningen 1-4 och med 6.50 kvar av perioden satsade Blues på sex utespelare, men det resulterade bara i ett nytt baklängesmål. Det hade dock blivit en hel annan match om Legace – som bland annat stoppade Robert Lang tre gånger i den första perioden – inte blivit skadad.