Dagens namn: Ingrid, Inger

Matchfakta 18/1

Luleå–Linköping 0–2 (0–0, 0–0, 0–2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-17

Tredje perioden: 0–1 (8.38) Jan Hlavac (Jaroslav Hlinka), 0–2 (19.49) Daniel Fernholm mål i tom kasse.

Skott: 31–34 (11–14, 8–10, 12–10).

Utv, Luleå: 3x2. Linköping: 3x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 4 995.

Analys: En ganska tillknäppt uppgörelse i drygt två perioder. Det dröjde tills matchens första mål fallit i slutrundan innan det blev nerv på isen. Linköping dominerade första perioden med besked, men var blekt i avslutningarna. I andra perioden spelade Luleå upp sig, och matchen blev jämn. Båda lagen skapade farliga chanser, men målvakterna Mattias Modig, Luleå, och Daniel Henriksson, Linköping, var på topp och räddade allt. Luleå satte allt på ett kort i slutminuterna för att kvittera och tog ut målvakten men Linköping höll undan och gjorde 2–0 i tom kasse, och bärgade sin första seger på de senaste fyra matcherna. (TT)

Färjestad–Rögle 6–2 (2–1, 1–1, 3–0)

Första perioden: 1–0 (12.22) Lee Goren (Johan Motin, Peter Nordström), 2–0 (15.04) Martin Johansson (Jonas Gustavsson) , 2–1 (17.41) Cam Abbott (Chris Abbott).

Andra perioden: 3–1 (5.21) Dick Axelsson (Arto Laatikainen), 3–2 (19.13) Mathias Tjärnqvist (Peter Högardh, Daniel Johansson).

Tredje perioden: 4–2 (1.32) Mikael Johansson (Anders Bastiansen, Dominik Granak), 5–2 (3.10) Jonas Holös (Anders Bastiansen, Rickard Wallin), 6–2 (16.57) Lee Goren (Peter Nordström, Jörgen Jönsson).

Skott: 30–27 (7–11, 10–9, 13–7).

Utv, Färjestad: 6x2. Rögle: 5x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 6 921.

Analys: Ett ryck av Färjestad i den sista perioden säkrade segern mot Rögle. Hemmalaget ledde med 3–2, men efter två snabba mål – av Mikael Johansson och Jonas Holös – orkade Rögle aldrig komma tillbaka. Matchen var svängig och underhållande, men präglades av misstag från båda sidor. Färjestad återhämtade sig dock bäst efter tabbarna och det var den stora skillnaden lagen emellan. Matchen avslutades med att Jörgen Jönsson fick ett andraassist – och därmed tangerade han Janne Larssons rekord i grundserien på 527 poäng. (TT)

Djurgården–Modo 5–3 (2–0, 1–2, 2–1)

Första perioden: 1–0 (9.25) David Printz (Fredrik Bremberg) , 2–0 (14.34) Niklas Anger (Fredrik Bremberg, Marcus Ragnarsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–0 (3.29) Niklas Anger (Fredrik Bremberg, Marcus Ragnarsson) spel fem mot fyra, 3–1 (13.02) Patrick Yetman (Victor Hedman, Niklas Sundström), 3–2 (15.06) Per–Åge Skröder (Andreas Molinder).

Tredje perioden: 4–2 (4.46) David Printz, 5–2 (12.50) Timmy Pettersson (Nicklas Danielsson, Tim Eriksson) spel fem mot fyra, 5–3 (15.45) Andreas Salomonsson (Jeff Ulmer).

Skott: 37–32 (16–11, 11–12, 10–9).

Utv, Djurgården: 1x2. Modo: 6x2, 1x10.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 7 549.

Analys: När Djurgården med hjälp av tre assist av Fredrik Bremberg gick fram till 3–0 mot Modo talade allt för Djurgården. Modo hade inte skapat någonting under första halvan av matchen men efter reducering till 1–3 i andra perioden fick ångermanlänningarna ny energi. De följde snabbt upp med 2–3 och inför sista perioden var matchen helt öppen. Men Djurgårdens David Printz avgjorde matchen när han tidigt i tredje perioden gjorde 4–2, sitt andra mål i matchen. Djurgården kunde till slut vinna med 5–3 inför 7 549 åskådare. (TT)

Brynäs–Frölunda3–1 (0–1, 0–0, 3–0)

Första perioden: 0–1 (7.01) Joakim Andersson (Janne Niskala, Erik Karlsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (1.25) Lars Jonsson (Daniel Widing, Daniel Hermansson) spel fem mot fyra, 2–1 (15.02) Sebastian Lauritzen (Ove Molin, Mads Hansen), 3–1 (18.42) Andreas Dackell (Daniel Hermansson) mål i tom kasse.

Skott: 17–24 (2–9, 9–9, 6–6).

Utv, Brynäs: 5x2. Frölunda: 4x2.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 7 909.

Analys: Brynäs vände och vann mot Frölunda. Efter fyra raka förluster såg Frölunda länge ut att vara på väg mot ett efterlängtat trendbrott. Laget ledde med 1–0 mot Brynäs efter två perioder i en tempofattig och hafsig föreställning inför nästan 8 000 åskådare i Gävle. Ett blekt Brynäs kunde dock kvittera till 1–1 i spel fem mot fyra i början av den tredje perioden – och det målet fick fart på laget. Med knappa fem minuter kvar sköt Sebastian Lauritzen 2–1 och i tom bur fastställde Andreas Dackell slutresultatet till 3–1. (TT)

Timrå–Södertälje4–2 (1–2, 3–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (4.00) Linus Videll (Daniel Ljungqvist, Daniel Josefsson), 0–2 (6.06) Dragan Umicevic, 1–2 (14.42) Mika Pyörälä (Timo Pärssinen, Björn Svensson).

Andra perioden: 2–2 (0.35) Magnus Pääjärvi–Svensson (Petr Tenkrat, Tom Wandell), 3–2 (2.54) Björn Svensson spel fem mot fyra, 4–2 (8.32) Mika Pyörälä (Tom Wandell).

Skott: 40–25 (14–11, 19–9, 7–5).

Utv, Timrå: 2x2. Södertälje: 6x2.

Domare: Christer Lärking, Solna.

Publik: 5 141.

Analys: Jumbolaget Södertälje fick en drömstart – 2–0 efter sex minuters spel. I samma minut fick SSK dessutom ett straffslag. Men Johan Backlund räddade Linus Klasens straff och satte därmed stopp gästernas framgångsvåg. När planens bäste lirare, Timrås poängkung, Mika Pyörälä slog in en målvaktsretur och reducerade till 1–2 blev det starten på en vändning som gav Timrå en kassaskåpssäker seger och de tre poängen innebär att Timrå klättrade förbi Modo upp på en slutspelsplats. Timrås vann matchen på ett mer gediget lagspel. Matchvinnare var de finländska stjärnorna Mika Pyörälä och Timo Pärssinen samt bröderna Björn Svensson och Magnus Pääjärvi–Svensson. (TT)

Skellefteå–HV 71 2–4 (2–1, 0–1, 0–2)

Första perioden: 0–1 (3.56) Martin Thörnberg (Nichlas Torp, Jukka Voutilainen), 1–1 (8.38) Gabriel Karlsson (Christian Söderström, Erik Andersson) spel fem mot fyra, 2–1 (11.36) Christian Söderström (David Rundblad, Tim Erixon).

Andra perioden: 2–2 (2.04) Jukka Voutilainen (Pasi Puistola, Johan Davidsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–3 (15.05) Martin Thörnberg (Johan Davidsson), 2–4 (18.36) Jukka Voutilainen (Johan Davidsson, Martin Thörnberg).

Skott: 42–30 (19–5, 10–18, 13–7).

Utv, Skellefteå: 5x2. HV 71: 5x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 5 400.

Analys: HV 71 kunde bryta sin tunga trend mot Skellefteå, när laget vann på bortaplan med 4–2. Lagen hade en period vardera, Skellefteå första och HV 71 andra perioden. Skellefteå ledde med 2–1 efter första, men det var 2–2 efter andra perioden. AIK kom till spel rejält vingklippta på backsidan. Johan Burlin tvingades kasta in handduken efter sjukdom och forwarden Fredrik Krekula fick hoppa in som back. I sista perioden hade lagen varsin del, men det var HV 71 som var effektivast. Martin Thörnberg slog in 3–2 med drygt fem minuter kvar och sedan avslutade Jukka Voutilainen med att avgöra matchen i tom kasse. (TT)