Förlust i semifinalen – då var Jagr rasande

Finland har gått från fiasko till VM-final.

Då rann det över för legendaren Jaromir Jagr.

Han var vansinnig och fick ett utbrott i utvisningsbåset – sedan kritiserades hans Tjeckien av hockeyprofilen.

– Ett mysterium, jag vet inte hur dåliga man får vara i en VM-semifinal, säger Niklas Wikegård i TV4.

Finland var på väg mot tidernas hockeyfiasko.

Två inledande VM-förluster (Lettland och Ryssland) bäddade för en nervös sista omgång i gruppspelet. Men Finland fick hjälp av Schweiz och kvitterade ut slutspelsbiljetten med nöd och näppe.

Nu har fiaskot plötsligt förvandlats till jättesuccé.

Först slog Finland ut giganten Kanada i kvartsfinal och i kväll tog "Lejonen" sig till VM-final efter en övertygande seger mot Tjeckien.

Men det var snarare Tjeckiens oförmåga att bjuda upp till hårt motstånd i VM-semifinalen som fixade finländskt finalavancemang.

– Det är ett mysterium. Jag vet inte hur dåliga man får vara i en semifinal. Tjeckien bjuder inte till och det är under all kritik, kritiserade TV4-experten Niklas Wikegård.

Avgjorde i tom bur

Jori Lehterä fixade finländsk ledning nio minuter in i matchen med en soloprestation och i den andra perioden tryckte Jarkko Immonen in 2–0-målet.

Finland kontrollerade sedan matchen.

Först i slutminuterna började det osa hett runt Pekka Rinne, men den finländske stjärnmålvakten var så tät som behövdes och höll nollan.

Åtta minuter in i den tredje perioden utvisades legendaren Jaromir Jagr och var fullständigt rasande i utvisningsbåset, slog klubban mot plexiglaset och kastade saker omkring sig.

– Han är nog arg för utvisningen, men mest förbannad över att det inte är något drag i laget, ingen fart, säger Wikegård.

När Tjeckien plockade ut målvakten i ett sista desperat försök kunde i stället Lehterä stjäla pucken och skjuta in 3–0 i öppen kasse.

Finland möter Ryssland i VM-final i morgon 20.00.