Dagens namn: Birgitta, Britta

Abrahamsson: Den bästa motståndare vi kunde få

Publicerad 2013-01-02

Sportbladets Hans Abrahamsson - på plats i Ryssland: Sverige har en riktigt bra chans

UFA. Det blev precis som Roger Rönnberg ville.

Han fick sitt Ryssland i semifinalen – men vilken sanslös dramatik vi fick uppleva.

Och med tanke på det ryssarna visade upp i dag har Sverige en riktigt bra chans.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Oj, oj, oj, vad illa ute det här ryska laget var. Bara en dryg minut från att bli utslaget redan i kvartsfinalen i hemmaturneringen.

Det svenska laget var på plats i Ufa Arena och fick se ett riktigt nervöst hemmalag.

Offensiv briljans blandades med fatala misstag i uppspelen. Inte ens ett ledningsmål kunde lugna de ryska nerverna. Strax efteråt slarvades det enormt i power play och Sven Bertschy kunde kvittera.

Stundtals var det snudd på kaos när ryssarna hamnade under press i egen zon.

Lagkaptenen under isen

Av storstjärnorna var Grigorenko alldeles briljant. Klart bästa hemmaspelare.

Däremot var den största stjärnan, lagkaptenen Nail Jakupov, inte alls lika bra och hade ett kroppsspråk som snarare sänkte än stärkte sitt lag. Jakupov har varit blek under turneringen och det här med att han ska vara kapten är knappast något som gynnar vare sig honom eller det ryska laget.

Efter två perioder stod det 2–2.

Med elva minuter kvar gjorde Schweiz 3–2, även det målet kom i numerärt underläge. Ryssland var på väg ur turneringen då Nikita Kucherov kvitterade då 1.36 återstod.

Straffar avgjorde.

Där gjorde Grigorenko och Kucherov mål. Samtidigt släppte den väldige Vasilevskij bara en puck förbi sig och räddade i dubbel bemärkelse sitt Ryssland.

Bästa motståndare vi kunde få

I morgon är det Juniorkronorna som ställs mot detta Ryssland.

Har vi någon chans?

Givetvis. Och den känslan har stärkts under den här turneringen.

Sverige kunde inte ha fått en bättre motståndare av de tre nationer som är kvar. Jag tror det hade blivit för tufft mot både USA och framför allt Kanada.

Pressen var givetvis enorm på detta ryska lag i kväll. Att åka ut i en kvartsfinal mot Schweiz hade varit ett gigantiskt fiasko. Att åka ut mot de regerande mästarna Sverige i en semi är, om inte okej, så i alla fall inte lika illa. Därför har nog det värsta trycket släppt till morgondagens match, men fortfarande är de ryska nerverna något som Sverige definitivt kan utnyttja.

Ryssland har gått från en mardröms motståndare till en klart överkomlig uppgift.