Svensklaget Detroit förlorade med 8-0

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-01

Här är nattens svenskkoll

Nashville-spelarna jublar efter nattens förkrossande seger över regerande mästarna Detroit. I förgrunden deppar Red Wings ryske stjärna Pavel Datsyuk.

Svensklaget framför andra Detroit Red Wings hade en mindre rolig kväll i Nashville. Redan efter 10:48 stod det 5-0 till hemmalaget Predators.

Till slut blev det 8-0 – trots att Red Wings vann skotten med 30-23.

Red Wings spelade för andra kvällen i rad, men lagkaptenen Nicklas Lidström vägrade skylla på förlusten på det.

– Det är en del av att spela i NHL, sa Lidström till AP. Jag tycker inte vi förlorade vår koncentration, men vi svarade inte som ett lag.

NHL

Nashvilles tränare Barry Trotz var ödmjuk efter segern.

– Vi mötte Detroit när de hade en dålig kväll, sa han. Det är en smickrande seger, men vi måste behålla verklighetsuppfattningen.

Nashville är inblandat i den stenhårda streckstriden i Western Conference – 24 poäng efter regerande mästarna Detroit.

Andreas Lilja kastade handskarna och slogs med Shea Weber i den andra perioden, men det räckte inte för att få igång laget.

Lilja, Mikael Samuelsson och Henrik Zetterberg slutade alla på -3 i plus/minusstatistiken, Niklas Kronwall -2 medan Johan Franzén och Lidström lyckades hamna på noll.

Förlusten är Red Wings hittills största för säsongen.

Sju plus på två matcher.

Johnny Oduya spelar riktigt bra för New Jersey Devils för tillfället. I förrgår hamnade han på +3 när Devils slog Colorado med 4-0 – sent igår kväll tangerade han sitt personbästa i NHL med +4 när Panthers åkte på stryk med hela 7-2.

Oduya noterades också för en assist mot Panthers, precis som mot Colorado. Den svenske backdoldisen med förflutet i bland annat Djurgården och Frölunda är uppe i 23 poäng och +23 den här säsongen.

Segern över Panthers var inte mycket att orda om. Devils vann skotten med 46-17 och såg till att Martin Brodeur fick ännu en lätt resa i andra matchen efter hans fyra månader långa skadeuppehåll.

Det spelades högklassig ishockey i toppmötet mellan Boston Bruins och Washington Capitals – nummer ett och två i tabellen i Eastern Conference.

Capitals hade övertaget matchen igenom och hade också ledningen tre gånger – men lika många gånger kom Bruins tillbaka och kvitterade.

Nicklas Bäckström inledde målskyttet för Capitals med sitt 17:e mål för säsongen, men när Caps ledde med 3-2 med fem minuter kvar av tredje perioden drog ”Bäckis” på sig en slashing-utvisning, en utvisning som kan räknas in i kategorin petig. Med en man mer på isen kunde Bruins kvittera genom Zdeno Chara – matchen gick till övertid.

Väl där avgjorde Alex Siomin för Washington med ett skott från nästan halva plan – ett mål som Boston-målvakten Tim Thomas gärna skulle vilja ha tillbaka.

– Det är väldigt frustrerande, sa Thomas. Jag tycker synd om laget att det slutade på det sättet.

Segern innebar att Capitals kröp en poäng närmare Bruins i tabellen – men det skiljer fortfarande hela åtta poäng lagen emellan.

Michael Nylander och Staffan Kronwall var båda petade från Capitals laguppställning.

För tionde säsongen i rad nådde Markus Näslund 20-målsgränsen när NY Rangers krossade Colorado Avalanche med 6-1. Näslunds mål kom med drygt fem minuter kvar att spela och var matchens sista. Näslund hade också en assist.

Henrik Lundqvist stod för 25 räddningar och utsågs till matchens bästa spelare.

Det var första gången i år som Rangers gjorde sex mål i en match, och det var också nye tränaren John Tortorellas första seger. Målexplosionen kom efter en svit på 13 matcher där Rangers bara gjort 21 mål.

– Vi börjar få grepp om spelsystemet, sa Rangers center Scott Gomez, som gjorde tre poäng i matchen. Vi börjar känna hur Tortorella vill att vi ska spela. Det var viktigt för oss att få två poäng.

St Louis Blues vann sin andra raka match med siffrorna 3-1. I natt var det Phoenix Coyotes som besegrades.

Alexander Steen och Patrik Berglund fick varsin passningspoäng för Blues.

Coyotes Joakim Lindström spelade drygt tio minuter.

Blues målvakt Chris Mason har bara släppt in 10 mål på de senaste 8 matcherna.

Montreal Canadiens chockade NHL:s bästa lag San Jose Sharks genom att göra 3-0 redan i den första perioden i nattens möte. Det räckte för segern, för närmare än två snabba reduceringar i början av den andra perioden kom inte Sharks.

Douglas Murray spelade drygt 17 minuter för Sharks, som förlorade sin tionde match under ordinarie matchtid för säsongen.

Jhonas Enroth får vänta ytterligare på sin NHL-debut. I natt var han återigen dörrvakt i båset när Buffalo Sabres föll på bortaplan mot NY Islanders med 2-0.

Henrik Tallinder spelade 20:37 och fick ett minus i protokollet.

Förre Frölunda-spelaren Sean Bergenheim gjorde båda Islanders mål.

Daniel Alfredsson såg ut att bli segerskytt i ”Slaget om Ontario” – Ottawa Senators mot Toronto Maple Leafs. Men Alfredssons 3-2-mål tidigt i den tredje perioden räckte inte för Ottawa, och Pavel Kubina blev istället stor hjälte för Toronto genom att först kvittera med drygt fem minuter kvar, och sedan också sätta avgörande 4-3 på övertid.

Alfredssons mål var hans 18:e för säsongen och första på fem matcher. Han kom i ett två mot ett-läge tillsammans med Nick Foligno och avslutade själv med ett välplacerat slagskott.

Jonas Frögren fick knappt tio minuters istid för Toronto, som nu har spelat sex raka matcher som gått till övertid.

Atlanta Thrashers stod för en stark vändning på hemmaplan mot Carolina Hurricanes. När Anton Babchuk satte 3-1 för gästerna i början av den tredje perioden var uppförsbacken brant. Men anförda av en glödhet Ilja Kovaltjuk – som till slut gjorde fem poäng – kunde Thrashers vända och vinna med 5-3.

Tobias Enström fick mycket speltid för hemmalaget – 27:49 – och hans backkollega Niclas Hävelid spelade nästan 23 minuter. Ingen av dem gjorde dock någon poäng.

Carolinas ende svensk Niclas Wallin var petad.

Svensklaget Dallas Stars går riktigt tungt just nu. I natt kom fjärde raka hemmaförlusten, och det blev inte bättre av att den kom mot Anaheim Ducks, som därmed lämnade Stars bakom sig i den tuffa slutspelstriden i Western Conference.

Dallas vann skotten med 33-18, men Ducks var hetare framför målet. Matchvinnare blev veteranen Teemu Selänne, som med sitt 20:e mål för säsongen fastställde slutresultatet till 4-3.

Fyra svenskar spelade för Stars – ingen kom med i poängprotokollet. Mest speltid fick Loui Eriksson med drygt 19 minuter, men både han, Nicklas Grossman och Joel Lundqvist slutade på -1. Fabian Brunnström fick bara åtta byten på hela matchen.

Trots gigantiskt spelövertag i den tredje perioden lyckades inte Minnesota Wild kvittera mot Edmonton Oilers. Wild vann skotten i tredje med 18-3 – totalt 45-30 – men mötte en storspelande Dwayne Roloson i Oilers-kassen.

Roloson utsågs helt logiskt till första stjärna i matchen, som slutade 3-2 till Oilers.

Oilers svenske forward Robert Nilsson fick se matchen från läktaren, medan Wilds Kim Johnsson spelade knappt 23 minuter och hamnade på -1.

Matchen avslutades med otäcka scener då Oilers lagkapten Ethan Moreau fick Antti Miettinens klubbspets i ögat. Moreau lämnade isen blödande.