AIK nollade VIK

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-06

Text & fakta om kvällens matcher

AIK–Västerås 4–0

Västerås målvaktsförvärv Daniel Sperrle hade bara släppt in två mål på två matcher inför AIK-mötet på Hovet.

Där kom verkligheten ikapp.

Solnalaget var för starkt och tog sin tredje raka seger.

Hemmalaget tog kommandot direkt. Redan efter 1.10 slog Christian Sandberg in ledningspucken i nät efter förarbete av bland andra Dick Tärnström.

Drygt tv minuter senare slog Tärnström själv in utökningen i spel fem mot fyra.

Segern grundlades när mittperioden bara var 39 sekunder gammal när Jonas Westerling rakade in 3–0 i box play.

AIK hade 19-årige Jonatan Bjurö i målet som fick hålla nollan och den här gången överglänstes VIK:s meriterade nyförvärv Daniel Sperrle.

Malmö–Växjö 2–1 efter straffar

Växjö hade bara två skott mot mål i första perioden – ändå var det smålänningarna som hade ledningen i paus.

Växjös målvakt Oscar Ahlsenfelt storspelade men kunde till slut inte stå emot Malmös anstormning.

Morten Green kvitterade i början av tredje perioden och tog matchen till förlängning.

Där var hemmalaget närmast ett segermål men istället knep tabellfemman bonuspoängen efter straffar.

Och det var dansken Morten Green som blev matchvinnare.

– Jag hade gärna sett tre poäng idag, säger Malmötränaren Göran Karlsson till Viasat Hockey

Mora–Troja/Ljungby 7–2

Efter tio raka segrar noterade Mora två raka nederlag.

Men på onsdagseftermiddagen kan Dalalaget återigen vara på vinnarspåret.

Nästjumbon var chanslöst och en bit in i andra perioden var matchen död.

Efter två mål i numerärt överläge i första akten fortsatte Mora att utnyttja sitt power play-spel.

Martin Johanssons 3–0 och Niklas Fogströms 5–0 kom med en respektive två man mer på isen.

Den sista fullträffen sattes i nät bara sju sekunder före pausvilan och var matchen inte redan död sedan en tid var den definitivt det nu.

Mora är fyra på 60 poäng – lika många som tabelltrean AIK.

För Troja/Ljungbys del fortsätter jakten på att undvika kvalspel. Och chansen lever i allra högsta grad.

När 20 omgångar återstår har smålänningarna bara en poäng upp till säker mark.

Björklöven–Bofors 0–3

Bofors vann enkelt i Umeå mot ett blekt Björklöven.

Karlskogalaget har återigen väckt liv i drömmarna om en direktplats till kvalserien.

Det skiljer bara tre poäng från trean AIK till sexan Bofors.

Kristoffer Näslund inledde målskyttet i den första perioden efter 12.58.

Björklövens målvakt Patrick Galbraith höll sedan Umeålaget kvar i matchen – men med en svag offensiv vinner man inga matcher.

Till slut kunde Bofors utöka ledningen. Linus Persson slog till sju minuter in i tredje perioden i spel fem mot fyra och dryga minuten senare utökade Viktor Sjödin ledningen och fastställde samtidigt slutresultatet.

Oskarshamn–Borås 2–4

En ny blytung förlust för Oskarshamn som alltmer känns avsågat i botten.

Gästernas Anton Gustafsson gjorde första periodens enda mål och det var rättvist.

I andra ryckte hemmalaget upp sig rejält och vände på siffrorna.

Lukas Eriksson kvitterade tidigt och fem minuter före paus tog hemmalaget ledningen genom Johan Linnander som satte tvåan direkt efter en visit i utvisningsbåset.

I inledningen av tredje hade smålänningarna chansen att sätta rejäl press på Borås, men istället släppte man in gästerna i matchen.

Med en man mindre kvitterade Borås genom Mattias Remstam och bara fyra minuter senare stod det 2–3 på resultattavlan.

Hemmalaget lyckades inte komma tillbaka.

Istället avgjorde Borås i tom bur i slutsekunderna.

Örebro–Sundsvall 6–1

Örebro hade lekstuga mot Sundsvall.

Efter en jämn förstaperiod och en 1–0-ledning för hemmalaget rasade allt samman för gästerna i mittperioden.

Marcus Kristoffersson gjorde ett mål och två assist när hemmalaget gick upp till en 6–0-ledning innan mittperioden var slut.

Inom loppet av fyra minuter svarade hemmalaget för tre fullträffar.

Sundsvall var givetvis knäckta efter den forceringen.

Örebros nyförvärv från Almtuna Mark Owuya har underpresterat och hade sämst räddningsprocent i hela allsvenskan. Nu är han tillbaka till Djurgården där han är kontrakterad.

Örebros nya målvakt Lubomir Pisar spelar just nu mycket bra och det blir svårt att peta honom.

Ikväll gjorde han återigen en stabil insats.