Matchfakta 10/12

Detroit-Carolina 5-2 (1-0, 2-2, 2-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-10

Första perioden: 1-0 (04.35) Valtteri Filppula 5 (Jiri Hudler, Nicklas Lidström).

Andra perioden: 1-1 (00.46) Erik Cole 6 (Tim Gleason), 2-1 (06.02) Johan Franzén 3 (Daniel Cleary, Jiri Hudler), spel 5 mot 4, 2-2 (10.36) Erik Cole 7 (Scott Walker, Frantisek Kaberle), spel 5 mot 4, 3-2 (12.40) Andreas Lilja 2 (Niklas Kronwall, Jiri Hudler).

Tredje perioden: 4-2 (17.22) Pavel Datsyuk 12 (-), 5-2 (17.58) Tomas Holmström 14 (Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström).

Skott: 38-17 (16-4, 10-7, 12-6)

Utvisningar, Detroit: 6x2 min. Carolina: 6x2 min.

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 0, 0, -2, 15.25

Matchen: Jorå, nog är Detroit NHL:s bästa lag under den första tredjedelen av säsongen. Ligasuveränen tog i natt en ny övertygande seger mot svårspelade Carolina. Skotten vann Detroit med förkrossande 38-17 och det var aldrig snack om vilket lag som skulle vinna även om de två sista målen kom sent i den tredje perioden.

Och åter var svenskarna i fokus, men denna gång valdes en normalt sett anonym svensk till matchens främste lirare: backen Andreas Lilja.

Lilja gjorde avgörande 3-2 efter drygt tolv minuters spel av den andra perioden med ett slagskott från vänstra sidan. Det var Liljas andra mål denna säsong och blott det fjärde på drygt två år i Detroit.

– Det är alltid skönt att göra mål, det händer ju inte så ofta. När det hände känns det ännu bättre, sa den framför allt defensivt inriktade Andreas Lilja till AP.

Även andra ovana målskyttar visade upp sig i ett Detroit där det mest handlat om superkedjan Zetterberg-Datsyuk-Holmström hittills i år. När stjärnorna på två perioder inte visat upp sig i poängprotokollet var de andra som steg fram. Förutom Andreas Lilja nätade finländaren Valtteri Filppula (hans femte för i år) och Johan Franzén (hans tredje). Tjecken Jiri Hudler var med och assisterande till samtliga tre mål.

– Det handlar om 82 matcher, du måste hjälpa vår förstakedja. De gör en massa mål, men vi kommer att behöva alla spelare, sa Jiri Hudler.

Detroits coach Mike Babcock var inne på samma linje som Hudler.

– Förut har det sagts att vi inte har andra målskyttar. Men de börjar hitta sin form nu, sa Babcock.

Nåväl. Förstakedjan kom också i gång i tredje perioden. Både Pavel Datsyuk och Tomas Holmström hittade målet med 36 sekunders mellanrum. Holmströms 14:e fullträff för säsongen assisterades av Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström (två assist i natt).

NY Rangers-New Jersey 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Förlängning: 1-0 (00.30) Brendan Shanahan 9 (Scott Gomez, Fedor Tyutin).

Skott: 29-17 (12-4, 7-9, 9-4, 1-0)

Utvisningar, NY Rangers: 4x2 min. New Jersey: 6x2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 100%, istid 60.24

New Jersey: Martin Brodeur 96,6%, istid 60.30

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Matchen: Utbytt efter fyra insläppta på två perioder mot Toronto, petad senast i förlustmatchen mot Atlanta (2-4), men i natt var Henrik Lundqvist tillbaka mellan stolparna mot rivalen New Jersey Devils.

På den andra sidan stod levande legendaren Martin Brodeur - och vilken målvaktskamp det blev. Båda höll nollan i 60 minuter och bara Brendan Shanahans skott på Scott Gomez passning efter 30 sekunder i sudden death kunde skilja lagen och Lundqvist/Brodeur från varandra.

Det var ”Hanks” femte nolla i år och de tolfte i karriären i NHL:s grundserie. Lundqvist svåraste räddning kom redan efter 13 sekunder spel av den första perioden på Zach Parise direktskott. Efter det blev det ytterligare 16 räddningar.

– Jag tänkte: ”gör dig laddad i den här matchen”. Det är inte svårt att få den känslan där ute när du möter Devils och spelar emot Marty. Efter den första perioden kändes det som att jag var tillbaka, sa Henrik Lundqvist till AP.

I och med nattens förlust bröts en nio matcher lång segersvit för New Jersey.

– Men vi måste se det positivt. VI har något speciellt på gång. Att ta poäng i tio raka matcher är fantastiskt, sa Devils anfallare Patrick Elias.

Rangers har nu fyra raka segrar mot Devils - något som inte hänt sedan laget vann Stanley Cup säsongen 1993/94. Ett gott tecken, kanske…

New Jerseys back Johnny Oduya saknades igen - skadad för fjärde gången på de sex senaste matcherna.

Chicago-Calgary 2-3 (1-0, 0-1, 1-2)

Första perioden: 1-0 (10.50) Robert Lang 9 (Dustin Byfuglien, Magnus Johansson).

Andra perioden: 1-1 (07.57) Owen Nolan 5 (Alex Tanguay, Craig Conroy).

Tredje perioden: 1-2 (11.19) Cory Sarich 2 (-), 1-3 (13.52) Daymond Langkow 10 (Dion Phaneuf), spel 5 mot 4, 2-3 (14.39) Dustin Byfuglien 7 (Robert Lang, Martin Havlat).

Skott: 37-29 (8-12, 10-7, 19-10)

Utvisningar, Chicago: 5x2 min. Calgary: 4x2 min.

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 05.04

Matchen: Bara 13 382 åskådare (lite drygt halvfullt) fick se hemmalaget tappat initiativet i den sista perioden. Chicago hade 1-0 efter den första perioden, men ju mer matchen led desto mer kom Calgary in i den. Kvitteringen i den andra perioden följdes upp av två snabba mål i strax efter att halva den tredje perioden spelats.

Magnus Johansson var tillbaka i Chicagos uppställning efter att ha missat sex raka matcher. Johansson fick spela drygt 14 minuter och noterades för en assist till 1-0-målet - den enda svenskpoängen i nattens match. Men han var också inblandad i Calgarys vändning.

För samtalsämnet efteråt var Cory Sarich 2-1-mål i inledningen av den tredje perioden. Ingen hade riktigt koll på hur pucken lyckades hitta in bakom Nikolai Khabibulin.

– Det är så de brukar gå in för mig. Det enda jag kunde se var att de träffade en Chicago-spelare, kanske Magnus Johansson… men jag är inte riktigt säker. Bara den går in så, sa Cory Sarish.

Sarish är en ovan målskytt i NHL. Nattens mål var hans andra denna säsong och hans tolfte totalt under 566 NHL-matcher.

Den som till slut fixade segern för Calgary var målvakten Miikka Kiprusoff som räddade 35 skott i matchen.

– Det var en tuff match och Miikka gav oss en fantastisk match i kväll. Tidigare under säsongen har han haft det lite svårt, men detta var en bra bortamatch för oss och honom, sa Calgarys coach Mike Keenan till AP.

Colorado-St Louis 9-5 (1-1, 5-1, 3-3)

Första perioden: 0-1 (10.14) Jay McClement 2 (Lee Stempniak, David Backes), 1-1 (15.37) Milan Hejduk 11 (Ryan Smyth).

Andra perioden: 2-1 (05.02) Milan Hejduk 12 (Brett Clark, John-Michael Liles), spel 5 mot 4, 2-2 (05.44) Jay McClement 3 (-), straff, 3-2 (10.01) Paul Stastny 12 (Jaroslav Hlinka, Scott Hannan), 4-2 (11.28)Wojtek Wolski 10 (Andrew Brunette, Scott Hannan), 5-2 (14.38) Brett Clark 3 (Milan Hejduk, Paul Stastny), 6-2 (17.27) Ryan Smyth 9 (Paul Stastny, Milan Hejduk).

Tredje perioden: 6-3 (00.24) Doug Weight 2 (Brad Boyes, Bryce Salvador), 6-4 (01.24) David Perron 6 (Jamal Mayers, Keith Tkachuk), 7-4 (07.36) Paul Stastny 13 (Ryan Smyth, Milan Hejduk), 8-4 (12.15) Milan Hejduk 13 (Paul Stastny, John-Michael Liles), spel 5 mot 4, 9-4 (14.17) Wojtek Wolski 11 (Andrew Brunette, T.J. Hensick), spel 5 mot 4, 9-5 (19.19) Lee Stempniak 5 (David Perron, Eric Brewer), spel 5 mot 4.

Skott: 29-28 (8-5, 15-11, 6-12)

Publik: 15 476 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 82,1%, istid 60.00

St Louis: Hannu Toivonen 68,0%, istid 49.01

Marek Schwarz 75,0%, istid 10.43

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 0, 0, -2, 13.25

Matchen: Vilken målfest, vilken uppvisning när Colorado tog klubbens 1000:e vinst genom tiderna och gjorde det högsta antalet mål hittills denna NHL-säsong.

Peter Forsbergs förre radarkompis i Colorado, Milan Hejduk, dominerade stort. Vilken uppvisning av den 31-årige tjecken - Hejduk gjorde tre mål och assisterade till tre i 9-5-segern. Paul Statsny var nästan lika ruggig, han nådde upp till två mål och tre assist.

– Han har alltid varit en toppspelare och förmodligen den bäste målskytten i detta lag, sa Statsny om sin lagkamrat.

– Det var en stor kväll för oss. Det var lite skrämmande i början av den tredje perioden när de kom närmare, men vi kom tillbaka och gjorde ett par till och avgjorde, sa Milan Hejduk.

Kedjan Hejduk-Statsny-Ryan Smith gjorde totalt 14 (!) poäng i matchen och var förstås det som gav Avanlanche, ett av seriens bästa hemmalag, en ny seger.

– När du gör nio mål är det en stor chans att dessa grabbar är involverade i många av dem, sa St. Louis Blues coach Andy Murray-

Det var verkligen öppna dörrar i de båda försvaren. De tre målvakterna hade ingen tacksam uppgift - högst räddningsprocent fick Colorados Jose Theodore med måttliga 82,1. Men kul hade säkert det 15 476 i Pepsi Center.

Däremot hade inte St. Louis det särskilt roligt, eller som den svenske backen Christian Bäckman uttryckte det:

– Ingenting gick vår väg. Det var helt enkelt inte en bra match.