Abrahamsson: Förlust – då är VM ett stort svenskt fiasko
Publicerad 2024-05-23
OSTRAVA. Hur mycket är 21 poäng på sju matcher egentligen värt?
Inte ett smack om det blir förlust mot Finland.
För det är nu VM börjar – och det är nu Tre Kronors insats på allvar börjar värderas.
Sverige klart för VM-semifinal – slog Finland efter rysare
Hockey är en slutspels-sport och det är väldigt få (om ens någon) som minns en bra grundserie eller gruppspel om det tar stopp direkt i slutspelet.
Fråga Färjestads supportrar den här våren. Eller Boston Bruins dito för ett år sedan.
Eller varför inte de som hoppades på Tre Kronor i Riga 2023.
Efter starka grundserier eller gruppspel tog det slut direkt för alla de här tre jag nämner.
Genom åren har det på plats blivit några ”dagen före slutspelet börjar”.
Det är alltid en speciell känsla.
Den här onsdagen i Ostrava var inget undantag. Ett lätt regn kom på besök men det kändes mest befriande i en annars rätt tryckande värme. På vårt hotell packade USA ihop och tog bussen mot Prag för möte med hemmanationen.
Motsatt resa gjorde Finland för att förbereda sig för en ny arena och ett möte med ärkerivalen.
Tre Kronor genomförde en frivillig träning i den för dem välkända Ostravar Arena. Sju spelare och tre målvakter var på is och stämningen var lättsam.
Sam Hallam var inte på isen utan använde tiden till ännu en tålmodig vandring genom den mixade zonen.
Inte vinna eller försvinna för Hallam, men…
Kvartsfinal i mästerskap är ett vägskäl för en hockeynation som Sverige, både i VM och JVM. En sportslig utmaning, givetvis, men en ännu större mental utmaning.
Förlust och turneringen klassas som ett stort misslyckande eller i värsta fall ett fiasko.
Seger och den faran har undvikits, samt att allt ligger öppet för att gå hela vägen.
Jag ska inte säga att mötet med Finland är vinna eller försvinna för Sam Hallam, för så är det inte. Men ytterligare ett uttåg i kvartsfinal mot ett lägre rankat lag – den här gången dessutom med ett rejält NHL-förstärkt svenskt lag – höjer inte hans förtroendekapital inför de två avslutande åren på kontraktet.
Då är Hallams facit nere på den så hårt kritiserade Johan Garpenlövs nivå, även om Garpelöv till och med missade slutspel i sitt första VM som förbundskapten.
Sam Hallams lag har knappt satt en fot fel under gruppspelet.
Höjt upp spelet på hög VM-nivå när så krävts, mot USA och Slovakien. Tagit de tre poäng som krävts, men utan onödig ansträngning, mot lag som Frankrike, Polen och Kazakstan.
Ett gruppspel i princip helt utan skönhetsfläckar, men samtidigt i en grupp som måste ha varit den svagaste ett svenskt VM-lag någonsin har deltagit i.
Möta Finland är som ett derby
Tre Kronor har i alla fall gett sig själva bästa möjliga förutsättningar inför slutspelet, även om det inte är så himla mycket i fördelsväg som svenskarna får med sig.
Visst, på pappret är Finland svagare än Tjeckien, Kanada och Schweiz.
Samtidigt vet de allra flesta att mötena mellan de nordiska grannarna är speciella matcher som lever sitt eget liv.
Som ett derby i klubblagsidrott.
Finland, med ett i princip europeiskt lag, har verkligen allt att vinna mot ett svenskt lag till bredden fyllt av NHL-spelare. Inte minst nu när Lejonens enda stjärna och dessutom lagkapten, Mikael Granlund, dragit på sig en avstängning. Klart att Tre Kronor vinner sju eller åtta matcher av tio mot det här finländska laget, men en enskild kvartsfinal är något helt annat.
Vad Jukka Jalonen kan bygga upp i försvarsväg med ett gäng spelare från europeiska ligor har vi sett tidigare. Och hur det är att förlora mot ett sådant lag i kvartsfinal behöver vi bara gå fem år tillbaka i tiden för att hitta.
Nu tror jag ändå att Tre Kronor har så mycket mer spets och är så pass mycket bättre att de vinner. Det finns för många offensiva hot för att ett reservbetonat Finland ska orka stå emot.
Ett stort steg i rätt riktning
Nyckeln till segern blir givetvis att så tidigt det bara går forcera den försvarsmur som Finland kommer att bygga upp i mittzonen och runt egen målvakt. Men samtidigt göra det systematiskt och utan att tappa tålamodet.
Powerplay är en ypperlig chans att göra mål i täta och jämna matcher. Där har Tre Kronor efter en trevande start fått rena islossningen på sistone. Inte minst kändes förändringarna i formationerna och pucktempot mot Slovakien som ett stort steg i rätt riktning.
Tittar vi ännu längre fram kan vi slå fast att Tre Kronor måste leverera tre högklassiga prestationer på fyra dagar för att vinna guld. Så tufft ser det kvarvarande motståndet ut att bli.
Den kravbilden har Tre Kronor inte varit i närheten av under gruppspelet och där ligger också den stora utmaningen.
Men först är det Finland som gäller.
Tre Kronors sista match i Ostrava, ska de svarta rubrikerna undvikas får det inte vara den sista i turneringen.