Kommentar: Alla var inställda på en svensk seger i hemma-VM.

Men oj, vilken utskåpning det blev.

En taktisk triumf för Finlands svenske förbundskapten Curre Lindström. Finlands första-kedja med Saku Koivu, Ville Peltonen och Jere Lehtinen lekte långa stunder med svenskarna.

OS i Nagano 1998

Sverige–Finland 1–2

Kommentar: Jag har aldrig sett så tomma blickar som efter 1–2 mot Finland i kvarts­finalen i Nagano. En förlust som sved mer än den mot Vitryssland fyra år senare. Jag har nog aldrig sett Peter Forsberg så besviken efter en förlust. Och alla besegrade sven­skar svor tyst i omklädningsrummet och lovade varandra att ta revansch i VM senare samma år.

VM i Zürich 1998

Sverige–Finland 1–0

Kommentar: Precis som de lovat i Nagano – alla utslagna NHL–svenskar kom till VM i Zürich. Mats Sundin och Peter Forsberg var bara två i en enda lång svensk stjärnparad. Men trots en VM-final i bäst av två matcher, gjordes bara ett enda mål. Och segerskytten var en av de mest anonyma i det svenska laget – backen Johan Tornberg.

VM i Helsingfors 2003

Sverige–Finland 6–5

Kommentar: Den sagolika vändningen, där Finland ledde med 5–1 sju minuter in i andra perioden och 13 441 på läktarna i Hartwall Arena var i extas. Men när matchen var över satt alla där som fågelholkar. Chockade av en av de häftig-aste vändningarna i VM–historien då 1–5 blev 6–5. En av de bästa VM-matcher som spelats.

OS i Turin 2006

Sverige–Finland 3–2

Kommentar: Fyra år efter fiaskot i Salt Lake City var det sista chansen för den ”Gyllene Generationen” i svensk hockey att ta ett OS–guld tillsammans. Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström. Och vilken match det blev. Och vilket segermål, då Nicklas Lidström pangade in matchavgörande 3–2 ­direkt efter nedsläpp i tredje perioden. Framspelad av Sudden och Foppa. En klassiker.

VM i Slovakien 2011

Sverige–Finland 1–6

Kommentar: Jag har aldrig svårt att glädjas då Finland vinner, även om det svider i en blågul själ. Och Finland har aldrig vunnit en avgörande match klarare än så här. En VM-final dessutom. Allt rasade i tredje perioden, då

finländarna gjorde 5–0 på en enda period. De svartaste 20 minuterna någonsin i svensk hockey. Men finländarna var värdiga mästare.

Sammanställning: Mats Wennerholm