Matchfakta 4/3

San José - Montreal 6-4 (2-1, 2-2, 2-1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-04

Första perioden: 1-0 (00:56) Patrick Marleau (11) (Devin Setoguchi), 1-1 (02:22) Tomas Plekanec (25) (Andrej Kostitsyn), 2-1 (02:46) Joe Thornton (18) (Craig Rivet, Jonathan Cheechoo), 2-2 (17:27) Ryan O'Byrne (1) (Saku Koivu, Christopher Higgins)

Andra perioden: 3-2 (05:04) Joe Thornton (19) (Brian Campbell, Joe Pavelski), spel fyra mot tre, 3-3 (14:55) Tomas Plekanec (26) (Alexej Kovalev, Andrej Markov), 4-3 (16:36) Jody Shelley (1) (Douglas Murray, Tomas Plihal)

Tredje perioden: 5-3 (03:25) Jonathan Cheechoo (20) (Joe Thornton, Milan Michalek), 5-4 (04:18) Maxim Lapierre (6) (Mark Streit, Bryan Smolinski), 6-4 (18:21) Brian Campbell (6) (Joe Thornton, Jonathan Cheechoo), spel fem mot fyra

Skott: 39-31 (12-7, 17-11, 10-13)

Utvisningar: San José: 7x2 min. Montreal: 6x2 min, 1x10 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San José: Evgeni Nabokov 87,0%, istid 59.59

Montreal: Carey Price 84,6%, istid 59.14

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Douglas Murray, b, SJ, 0, 1, 1, 0, +1, 17.22

Matchen: ”Big” Joe Thornton visade vägen för San Jose. Hajarnas poängkung gjorde två mål och två assist när laget besegrade Montreal hemma med 6-4.

Matchen spelades mellan två av ligans bästa defensiva lag, men bjöd på vidöppen ishockey. Sharks fick se sin ledning kvitteras tre gånger av Canadiens, innan Jonathan Cheechoo kunde sätta matchvinnande 5-3 i början av tredje perioden.

Nyckeln till segern var att San Jose lyckades tämja Canadiens fruktade power play, som kammade noll trots sju Sharks-utvisningar.

Tomas Plekanec gjorde två mål för gästerna, som förlorade för första gången på tre matcher.

Jody Shelley (Sharks) och Ryan O’Byrne (Canadiens) gjorde varsitt första mål för säsongen.

Svenske backen Douglas Murray, som saknades senast mot St Louis, gjorde en assist.

Sharks har sex raka segrar och ligger på femte plats i Western Conference.

För Canadiens del var den här matchen den första i raden om fyra raka bortamatcher mot väst-lag. Närmast väntar Phoenix natten till fredag.

Anaheim – Ottawa 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (11:58) Todd Bertuzzi (13) (Ryan Getzlaf, Corey Perry), 2-0 (15:00) Corey Perry (29) (Scott Niedermayer, Doug Weight), spel fem mot fyra, 2-1(15:35) Christoph Schubert (6) (Dany Heatley, Daniel Alfredsson)

Tredje perioden: 3-1 (09:59) Scott Niedermayer (7) (Mathieu Schneider, Ryan Getzlaf), spel fem mot tre

Skott: 31-25 (8-3, 10-13, 13-9)

Utvisningar: Anaheim: 5x2 min. Ottawa: 6x2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: J-S Giguere 96,0%, istid 60.00

Ottawa: Martin Gerber 90,3%, istid 59.09

Samuel Påhlsson, f, Anaheim, 0, 0, 2, 0, 0, 20.38

Daniel Alfredsson, f, Ottawa, 0, 1, 3, 0, +1, 11.39

Matchen: Anaheim vann reprisen på fjolårets Stanley Cup-final mot Ottawa med 3-1, och tog därmed sin sjätte raka seger. För Ottawas del var det deras femtonde förlust på de 24 senaste matcherna.

Scott Niedermayer och Corey Perry gjorde ett mål och en assist i var, och Jean-Sebastien Giguere gjorde 24 räddningar.

Daniel Alfredsson assisterade på gästernas enda mål, men fick sedan utgå på grund av en ”skada på överkroppen”. Besked om hur allvarlig skadan är väntas under dagen.

Ottawas tränare Bryan Murray var väldigt upprörd över domarinsatsen under matchen, och åkte på en misconduct-utvisning i samband med Mike Fishers utvisning i mitten av tredje perioden. Således fem mot tre-överläge för Anaheim, något de förvaltade på bästa sätt genom att sätta spiken i kistan med 3-1, signerat Scott Niedermayer.

– Jag sa till domaren att det var ett skit-domslut. Han sa att om jag sa det igen skulle han visa ut mig, så jag sa det igen, säger Murray till Ottawa Sun.

Murray insåg dock att hans utbrott kostade laget segern.

– Jag bad om ursäkt till grabbarna för att jag satte dem i en dålig sits. Vi var bara ett mål efter och spelade bra, men min utvisning ställde till det, sa han vidare.

Skön seger för Ducks, som sedan Niedermayer bestämde sig för att satsa på en comeback har spelat 23-8-2, och laget är 11-1-0 sedan Teemu Selänne dammade av skridskorna förra månaden.

Båda lagen ligger på relativt säker slutspelsplats i varsin lighalva.

Washington - Boston 10-2 (6-0, 2-2, 2-0)

Första perioden: 1-0 (00:32) Matt Cooke (8) (Jeff Schultz, Matt Bradley), 2-0 (06:18) Alexander Ovetjkin (50) (Nicklas Bäckström, Shaone Morrisonn), 3-0 (07:08) Alexander Ovetjkin (51) (Nicklas Bäckström, Tom Poti), 4-0 (08:29) Matt Bradley (4) (Matt Cooke, Dave Steckel), 5-0 (15:31) Alexander Ovetjkin (52) (Alexander Semin, Nicklas Bäckström), spel fem mot fyra, 6-0 (18:43) Brooks Laich (14) (Viktor Kozlov, Eric Fehr), spel fem mot fyra

Andra perioden: 6-1 (00:36) Dennis Wideman (10) (Marc Savard, Zdeno Chara), spel fem mot fyra, 7-1 (07:50) Nicklas Bäckström (10) (Alexander Ovetjkin, Tom Poti), 8-1 (16:31) Donald Brashear (5) (Eric Fehr, John Erskine), 8-2 (17:03) Marco Sturm (23) (Shane Hnidy, Glen Metropolit)

Tredje perioden: 9-2 (02:03) Brooks Laich (15) (Alexander Ovetjkin, Eric Fehr), spel fem mot fyra, 10-2 (18:15) Matt Bradley (5) (Mike Green, Matt Cooke), spel fem mot fyra

Skott: 34-27 (16-8, 9-14, 9-5)

Utvisningar: Washington: 7x2 min, 2x5 min. Boston: 7x2 min, 2x5 min.

PJ Axelsson, f, Bos, 0, 0, 0, 0, -2, 17:28

Matchen: Boston hade många segersviter att försvara när laget mötte Washington inatt. De hade inte förlorat i Washington sedan den 11 december 2003, och var dessutom uppe i sex raka vinster i årets säsong.

Men matchen mot Capitals blev inte riktigt som de tänkt sig.

Redan efter 32 sekunders spel gav Matt Cooke hemmalaget ledningen.

Lite senare stod Nicklas Bäckström för matchens passning när han hittade en fri Alexander Ovetjkin från egen zon. Ovetjkin gjorde inget misstag utan satte 2-0, och blev därmed den förste spelaren att nå 50 mål i år.

”Alexander den store” var inte färdig för kvällen. En knapp minut senare blev han återigen framspelad av Bäckström. Med ett direktskott från slottet ökade han på till 3-0.

Vid 15:31 fullbordade han sitt hat trick. Han kom smygande i slottet och fick en perfekt passning av Viktor Kozlov.

– Idag verkade allt gå i mål, sa Ovetjkin till AP.

Matt Bradley och Brooks Laich gjorde också mål för Capitals i första perioden, som alltså slutade 6-0 (!) till hemmalaget.

I andra perioden gjorde Nicklas Bäckström sitt tionde mål för säsongen, hans första sedan 17 januari. Bäckström slutade kvällen med fyra poäng (1+3) och gick därmed förbi Chicagos Patrick Kane i nykomlingarnas poängliga. Han har 56 poäng (10+46) mot Kanes 55 (16+39).

Andra perioden slutade 2-2, och Washington vann den sista med 2-0 – totalt alltså 10-2!

Bostons målvakt Tim Thomas, som vanligtvis brukar spela bra mot Capitals, blev utbytt två gånger under matchen, och slutade med 7 insläppta mål på 24 skott.

– Det var pinsamt. Men å andra sidan, vad är skillnaden? Vare sig vi förlorat med 3-2 eller som det nu blev, är vi fortfarande i slutspelet. Vi lär oss av den här matchen, men vi gräver inte ner oss för djupt, sa han efteråt.