AIK sätter press på förre vd:n

Publicerad 2015-02-19

”Avgörande om vi ska lyckas”

Tingsrätten beviljade under torsdagen AIK Ishockeys rekonstruktionsansökan.

Då kan förre vd:n Thomas Johansson förlora 7,5 miljoner kronor.

– Han är en såpass stor borgenär att hans beslut är av rätt stor betydelse, för att inte säga avgörande, om vi ska lyckas, säger ordföranden Mario Ashman.

Thomas Johansson.

AIK Ishockey AB har 21 miljoner i skulder varav 13 miljoner är långfristiga skulder. Att bolaget ändå genomför en rekonstruktion förklarar styrelseordförande Ashman så här:

– Vi hade kunnat fortsätta att spela färdigt den här säsongen, och vi hade kunnat klara oss till sommaren men för att kunna rädda aktiebolaget på lång sikt är vi tvungna att göra en rekonstruktion. Då tycket vi att det var rätt tidpunkt.

– Vad som än händer lever barn- och ungdomsishockeyn i föreningen vidare. Men vi måste få ner kostnaderna, det är det vi kämpat med men det går inte så fort.

”Det händer ju ingenting”

Har ni gett upp att lösa krisen via externt kapital?

– Nej men det händer ju ingenting! Vi har inte fått något vi kan ta på. Vi har träffat några som säger sig representera den här miljardären, och vi har sagt att vi måste få något skriftligt, vi måste prata med honom själv eller någon som är befullmäktigad att företräda honom för att veta att det inte är rykten utan allvar. Det har inte hänt. Därför måste vi gå vidare.

Ni fick in fyra miljoner från Den Svarta Massan plus huvudstyrelsen och fotbollssektionen, vad hände med de pengarna?

– En del har AIK IF betalat till oss men de har inte betalat allt ännu. De pengarna kan vi räkna med men de räcker inte. De räcker för att IF ska betala sin skuld till bolaget men problemet för oss att fullgöra våra betalningar kvarstår även efter att de har reglerat skulden, säger Mario Ashman.

Lånade ut tio miljoner

Nu väntar ett borgenärsammanträdde i Solna tingsrätt tionde mars där en av de viktiga aktörerna blir förre vd:n Thomas Johansson som i somras lånade ut tio miljoner kronor till klubben via ett av sina bolag. Redan i november, i samband med att han lämnade vd-posten, oroade han sig för pengarna.

– Jag väntar på ett samtal från Galotta där han ska börja pruta på mitt lån. Jag är orolig för att ens få tillbaka mina pengar, sa Johansson till Expressen.

Affärsmannen Jonas Galotta har i dag ingen officiell roll i AIK men Thomas Johanssons farhågor kan ändå besannas, enligt Mario Ashman:

– Johansson är delaktig i om rekonstruktion kommer gå att genomföra. Det handlar om en nedskrivning av skulderna. Frågan kommer att ställas till honom precis som de övriga borgenärerna. Sedan får vi se vad han har för inställning. Han är en såpass stor borgenär att hans beslut är av stor betydelse, för att inte säga avgörande, om vi ska lyckas. Men vi måste åtminstone pröva, säger Ashman.

Hur mycket handlar det om?

– Normalt är att man skriver ner det med 75 procent när man gör ackord.

Att Johansson då blir av med 7,5 miljoner?

– Ja. Men nu vet jag inte riktigt vad som ligger bakom det där lånet. Jag är inte hundra procent på att det är han som förlorar de där pengarna. Om det drabbar honom eller hans bolag är det tråkigt. Om det drabbar någon annan som har mer pengar är det inte riktigt lika illa, säger Mario Ashman.

”Uttalar mig inte om AIK:s affärer”

Thomas Johansson har tidigare sagt i medierna att Handelsbanken samt byggherren Erik Paulsson finns med i bakgrunden men när Sportbladet når Erik Paulsson hänvisar han till Johan Segui som dock inte är kvar som ishockey-vd längre.

– Är han inte? säger Paulsson.

Har du något med det här lånet att göra?

– Jag har inga kommentarer, jag uttalar mig inte om AIK:s affärer, säger Erik Paulsson.

Sportbladet har sökt Thomas Johansson för en kommentar men han har inte svarat eller återkommit.

Följ ämnen i artikeln