Dagens namn: Birgitta, Britta

Vita Hästen vände och vann toppmötet

Publicerad 2014-09-21

NORRKÖPING. Succémålvakten Axel Brage vilades – och underläge 0-2.

Men Vita Hästen vände och vann med 5-2 mot Asplöven – och nykomlingen är nu i ensam serieledning.

– Jag tycker vi pissar bort matchen, säger Asplövens tränare Per Kenttä.

Att Vita Hästen-Asplöven skulle vara en toppmatch i Hockeyallsvenskan var det inte många som trodde på förhand. Men inför dagens match toppade Vita Hästen tabellen med sina nio poäng, men totalt var det fem lag på samma poäng och gästande Asplöven var ett av dem.

En stor anledning till Norrköpingslagets framgångar i början av serien måste tillskrivas målvakten Axel Brage. Under de fyra första matcherna hade han en räddningsprocent på 96,53, efter att ha räddat 139 av 144 skott. Men mot Asplöven valde tränaren Niklas Czarnecki att vila sin succémålvakt och i stället ge lånet från Örebro Johannes Jönsson, 25, chansen från start.

”Började lite sådär”

Jönsson gjorde några fina räddningar i första perioden, men kunde inte stå emot när Asplövens back Nicolai Bryhnisveen lämnades helt ensam framför mål.

I den andra perioden utökade sedan Joachim Nermark gästernas ledning till 2-0, men Vita Hästen gav inte upp. Bara två minuter efter Nermarks mål reducerade Daniel Åhsbegr och innan perioden var över hade Justin Donati kvitterat.

I tredje perioden fullbordades vändningen efter att Linus Näsström gjort 3-2 i boxplay, Justin Donati 4-2 i powerplay och sedan fastställde Mattias Kalin slutresultatet 5-2 i tom kasse.

– Det började lite sådär för mig och jag var rätt nervös, men det blev bättre och bättre. Skönt att vi lyckades vinna, säger Jönsson.

”Pissar bort matchen”

Asplövens tränare Per Kenttä var besviken efter förlusten.

– Jag tycker vi pissar bort matchen. Vi gör för mycket misstag, säger han på presskonferensen.

Vita Hästen är nu ensam serieledare med sina tolv poäng. Där bakom skuggar fyra lag på nio pinnar, men då har både Södertälje och Mora en match mindre spelad.