Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bartolomeus

”Tacklingsmottagaren har ett stort ansvar”

Publicerad 2011-11-07

Henrik Rehnberg tvingades sluta efter åtta hjärnskakningar: ”Jag har fortfarande stora sviter”

Henrik Rehnberg under en av sina två säsonger i Brynäs.

Henrik Rehnberg, 34, tvingades – bara 25 år gammal – lägga av med ishockeyn efter åtta hjärnskakningar.

Än i dag plågas han av huvudvärk.

Nu vill han se att man inom svensk hockey lär pojkspelare hur man tar emot en tackling.

– Tacklingsmottagaren har också ett stort ansvar, säger han till Sportbladet.

Backen Henrik Rehnberg slog sig in i Färjestads A-trupp som 19-åring. Efter två SM-guld i klubben testade han lyckan i AHL-klubben Albany River Rats och återvände till elitserien 2001 för spel i Brynäs.

Men det blev bara två säsonger i Gävle-laget.

I juni 2003 tvingades Rehnberg att lägga skridskorna på hyllan på grund av sviterna efter åtta hjärnskakningar.

– Jag brinner för hockeyn, så det var naturligtvis tråkigt att behöva lägga av så tidigt, säger han.

”Trött dagligen”

Huvudvärken plågar honom än i dag.

– Jag har fortfarande stora sviter, med koncentrationssvårigheter och att jag ofta får huvudvärk. Vissa dagar mår jag jättebra, men sedan slår det bara till och det kan sitta i ordentligt i flera dagar. Jag blir dagligen trött i huvudet och kroppen och får koncentrationssvårigheter.

Efter att förra säsongen ha varit juniortränare i Färjestad är Rehnberg i dag ishockeyinstruktör på John Bauer-gymnasiet i Karlstad, där han till följd av hjärnskakningarna bara mäktar med att jobba halvtid.

– Jag försöker att lära ut ishockeyns abc-regler, att man går inte in och tacklar en motspelare när man kan läsa av siffran på ryggen. Sedan tycker jag personligen, efter incidenterna som har varit den här säsongen, att det kan vara en liten kombination från båda håll. Tacklingsmottagaren har också ett stort ansvar, när man befinner sig i närheten av sargen ska man inte vända ryggen till. Vissa sätter i system att vända ryggen åt spelet när man befinner sig vid sargen.

”Ruskigt otäckt”

Har svenska spelare inte lärt sig att tackla ordentligt?

– Rent generellt är vi i svensk hockey dåliga på att ta emot en tackling, men även att dela ut en regelrätt tackling. Men som jag har förstått jobbar Tommy Boustedt stenhårt på att plocka ut ett utbildningsmaterial vad gäller närkampsspelet. Vi juniortränare har ett stort ansvar att lära nästa generation hur man delar ut en tackling, men även ta emot en.

Rehnberg såg hur Linköpings Sebastian Karlsson i lördags skickade Frölundas Magnus Kahnberg till sjukhus efter en våldsam tackling mot huvudet.

– Det är såna där tacklingar som måste bort. Kahnberg är stillastående och har två spelare emot sig och så kommer Karlsson in som tredje spelare från ”blind side”. Kahnberg är helt chanslös. Usch, det såg ruskigt otäckt ut.

Hur hårt straff bör Sebastian Karlsson få?

– Jättehårt. Tittar man på den tacklingen som Jonas Frögren fick fyra matchers avstängning för så hade Timråspelaren (Max Friberg) som blev tacklad en stor del i det, eftersom han sjönk ihop efter sargen. Då är det större risk att bli tacklad mot huvudet. Men det som Sebastian Karlsson gjorde var ruskigt fult. Jag såg att ni hade en enkät där läsarna ville se 16 matcher eller mer. Jag tippar på att det landar där nånstans.