Malmö såg ut att få vänta ytterligare på ett firande av kvalserieplatsen.

Men i tredje vände skåningarna och vann med 5–4.

– Helt otroligt, säger Malmös forward Marcus Paulsson.

I förra omgången förväntades Malmö säkra en kvalserieplats. Men laget åkte på en explosionsartad mina i Skånederby mot Rögle. En poäng räckte inte.

I stället var det i kväll, efter matchen mot Oskarshamn på bortais, som spelarna fick skaka skumpa.

Malmös fjärdeformation med Tomas Wallgren, Jens Svensson och Patrik Lundh oroade hemmalaget. Wallgren, placerad bakom målet, slog en pass framför mål – och Jens Svensson klippte rappt in ledningspucken bakom IKO-målvakten Christian Engstrand.

Malmö drog på sig åtta utvisningar i första perioden. Alexander Bergström tog vara på ett av tillfällena och kvitterade efter 12.15.

– Vi kör på och spelar med känslor. Vi kanske får lugna ner oss lite, säger Malmös forward Marcus Paulsson till Radiosporten.

Gästerna kom inte upp i normal standard, vilket resulterade i baklängesmål.

Först skickade förre Malmö-spelaren Andreas Valdix in 2–1 i mittperioden. Och bara tolv sekunder senare slog Daniel Åhsberg upp pucken i krysset direkt på tekning.

Inför tredje stod det 4–2 på resultattavlan.

Det såg tungt ut för Malmö som även hade undertaget i skott: 32–13. Men i tredje svarade rödhökarna för en makalös upphämtning som skvallrar om moral, vilja och självförtroende. Kvalseriens A och O.

Marcus Paulsson reducerade efter en magnifik framspelning av Frank Banham som levererade pucken med en läcker pass bakom ryggen.

Fredrik Eriksson slog fem minuter senare in kvitteringen innan Patrik Lundh blev den stora hjälten. Sex minuter före slutet bjöd han tillsammans med Lasse Pirjetä för en vacker avslutning som bäddade för segern.

– I andra kom vi igång lite men i tredje kommer vi ut som ett riktigt lag, gör tre mål och vinner. helt otroligt, säger Paulsson.