NHL-fakta 20/2

Carolina–Boston 2–3 (0–1, 0–1, 2–0, 0–0, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-20

Första perioden: 0–1 (4.50) Zdeno Chara 11 (Marco Sturm, Marc Savard), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–2 (14.28) Marc Savard 14 (Dennis Wideman, Andrew Ference), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–2 (18.57) Ray Whitney 24 (Andrew Ladd, Eric Staal), 2–2 (19.17) Erik Cole 14 (Eric Staal, Ray Whitney).

Straffar: 2–3 David Krejci.

Skott: 47–38 (15–12, 15–16, 14–6, 3–4)

Utvisningar, Carolina: 6x2 min, 3x5 min. Boston: 8x2 min, 3x5 min.

Publik: 17 552 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: Cam Ward 94,737 %, istid 64.42 Boston: Timothy Thomas 95,74 %, istid 65.00.

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston, 0, 0, 3, 0, –1, 21.26

Niclas Wallin, b, Carolina, 0, 0, 1, 0, 0, 17.20

Matchen:

Carolina Hurricanes gick mot en förlust i hemmamötet med Boston Bruins. Zdeno Chara och Marc Savard hade i de två inledande perioderna svarat för envarsin fullträff.

Men plötsligt stod det 2-2 på tavlan – efter två mål under matchens sista minut.

Ray Whitney reducerade efter 18.57 och bara 21 sekunder senare rakade Erik Cole in kvitteringspucken bakom Boston-målvakten Tim Thomas.

Boston kunde dock revanschera sig när man vann straffläggningen.

– Jag tycker vi spelar mycket bra i 59 minuter. Vi hade våra bästa spelare där ute men dom gjorde inte sitt jobb i den sista minuten, sa Bostons coach Claude Julien.

Montreal–New York Rangers 6–5 (0–3, 2–2, 3–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (8.50) Brandon Dubinsky 11 (Jaromir Jagr, Michal Rozsival) 0–2 (9.04) Sean Avery 9 (Brandon Dubinsky, Jaromir Jagr), 0–3 (13.56) Brendan Shanahan 19 (Jaromir Jagr, Michal Rozsival), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–4 (4.35) Brendan Shanahan 20 (Paul Mara, Jaromir Jagr), spel fem moft fyra 0–5 (5.03) Chris Drury 20 (Scott Gomez), spel fem mot fyra, 1–5 (8.28) Michael Ryder 10 (Mark Streit, Andrei Markov), 2–5 (12.52) Michael Ryder 11 (Ryan O'Byrne, Mark Streit).

Tredje perioden: 3–5 (6.43) Alex Kovalev 28 (Andrei Markov, Andrei Kostitsyn), 4–5 (6.52) Mark Streit 10 (Michael Ryder, Maxim Lapierre), 5–5 (15.38) Alex Kovalev 29 (Andrei Kostitsyn, Saku Koivu), spel fem mot fyra.

Straffar: 6–5 Saku Koivu

Skott: 32–33 (10–13, 6–13, 11–5, 5–2)

Utvisningar, Montreal: 7x2 min, 1x5 min) New York Rangers: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 21 273 (i Centre Bell)

Målvakter: Montreal: Cristobal Huet 90, 91 %, istid 51.01, Carey Price 72,72 % 13.56 istid. New York Rangers: Henrik Lundqvist 84,37 %, istid 65.00.

Henrik Lundqvist, mv, New York Rangers – se ovan.

Matchen:

Montreal svarade för en mirakelvändning i hemmamötet med Henke Lundqvists New York Rangers.

0-5 blev till sist 6-5.

– All beröm till Montreal-supportrarna. Man måste stå upp för sitt lag och de gjorde ett fantastiskt jobb, sa Rangers coach Tom Renney.

I den första perioden spelade Jaromir Jagr fram till periodens samtliga tre mål – och han fortsatte i mittperioden. Tjecken fick även en passningspoäng när Brendan Shanahan smekte in 0-4 och det hade endast gått fem minuter av perioden när Rangers tycktes avgöra matchen (5-0).

Då väckte förre leksingen Michael Ryder sina lagkamrater. Först reducerade snipern till 1-5 innan han fyra minuter senare slog in tvåan.

6.52 in i tredje perioden spelade Ryder fram Mark Streit som svarade för sitt tionde mål för säsongen. Målet betydde 4-5 och fyra minuter från slutet kvitterade Alex Kovalev.

Saku Koivu avgjorde sedan straffläggningen – vändningen var ett faktum.

– Jag tror inte många förväntade sig det, sa Michael Ryder.

Ottawa–Philadelphia 3–2 (1–0, 1–1, 0–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (2.38) Chris Kelly 11 (utan assist).

Andra perioden: 2–0 (15.04) Antoine Vermette 14 (Cory Stillman, Wade Redden), 2–1 (19.18) Kimmo Timonen 8 (R.J. Umberger).

Tredje perioden: 2–2 (3.09) Scottie Upshall 9 (Jim Dowd).

Straffar: 3–2 Jason Spezza.

Skott: 35–22 (10–3, 12–8, 8–10, 5–4)

Utvisningar, Ottawa: x min. Philadelphia: x min.

Publik: 19 729 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Ray Emery 92 % istid 64.47. Philadelphia: Martin Biron 94,28 %, istid 64.54.

Daniel Alfrredsson, f, Ottawa, 0, 0, 1, 0, -1, 25.15.

Matchen:

Matchens enda svensk Daniel Alfredson klev mållös av isen i Oatawas seger mot Philadelphia. Det var Senators första seger efter tre raka nederlag.

Avgörandet prickade Jason Spezza in i straffläggningen.

– Det här var stort för oss. Alla vet att det är väldigt jämnt i tabellen. Vi kämpade hårt och hittade en väg att vinna, sa Ottawas 2-0-skytt Antoine Vermette.

Pittsburgh–Florida 3–2 (0–1, 0–1, 3–0)

Första perioden: 0–1 (16.24) David Booth 18 (Kamil Kreps, Bryan Allen).

Andra perioden: 0–2 (12.18) Brett McLean (utan assist).

Tredje perioden: 1–2 (4.43) Colby Armstrong 8 (Evgeni Malkin), 2–2 (16.40) Ryan Malone 18 (Ryan Whitney, Evgeni Malkin), 3–2 (19.37) Ryan Malone 19 (Sergei Gonchar, Ty Conklin), spel fem mot fyra.

Skott: 32–29 (10–12, 11–7, 11–10)

Utvisningar, Pittsburgh: 6x2 min. Florida: 8x2 min.

Publik: 17 075 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Ty Conklin 93,10 %, istid 60.00. Florida: Tomas Vokoun 90, 62 %, istid 59.28.

Matchen:

Florida kämpar i botten av tabellen och hade en 2-0-ledning i bortamötet med Pittsburgh. Men trots det lyckades man inte vinna.

Evgeni Malkin spelade fram till Colby Armstrongs 1-2 och Ryan Malones 2-2 i tredje perioden.

Det var just Malone som blev den största matchvinnaren när han avgjorde tillställningen endast 23 sekunder före slutsignalen.

– Jag visste att det inte var mycket tid kvar så jag försökte bara få pucken på mål, sa Ryan Malone.

Toronto–Columbus 3–1 (3–1, 0–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (5.41) Carlo Colaiacovo 2 (Boyd Devereaux, Dominic Moore), 2–0 (15.13) Nik Antropov 21 (Mats Sundin, Bryan McCabe), spel fem mot fyra 2–1 (15.43) Nikolai Zherdev 24 (Michael Peca, Andrew Murray), 3–1 (16.57) Chad Kilger 10 (Dominic Moore, Hal Gill).

Skott: 25–27 (9-9, 5-9, 11-9)

Utvisningar, Toronto: x min. Columbus: x min.

Publik: 19 347 (i Air Canada Centre)

Målvakter: Toronto: Vesa Toskela 96,29 %, istid 60.00. Columbus: Pascal Leclaire 88 %, istid 59.06.

Alexander Steen, f, Toronto, 0, 0, 2, 2, 0, 19.00

Mats Sundin, f, Toronto, 0, 1, 2, 2, 0, 20.14

Matchen:

Toronto kanske har börjat vinna på allvar. I natt, mot Columbus, plockade laget sin andra raka seger – och Mats Sundin hade stor del i vinsten.

Mats Sundin spelade fram till Nik Antropovs viktiga 2-0 i slutet av andra perioden. Trots att gästerna reducerade tämligen omgående lyckades Maple Leafs kliva ut med en tvåmålsledning till pausvilan.

Chad Kilgers fullträff blev även matchens sista.

Columbus har det tungt just nu och har vara vunnit två matcher under ordinarie speltid på de elva senaste matcherna.

– Vi är verkligen desperata just nu. Vi spelar inte som vi vill och sedan (All-Star) uppehållet har vi inte spelat den hockey vi gjort tidigare, sa

Blue Jackets målvakt Pascal Leclaire.

Minnesota–Vancouver 2–3 (1–0, 0–1, 1–1, 0-1)

Första perioden: 1-0 (19.00) Marian Gaborik 33 (Brent Burns, Mark Parrish), spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1-1 (15.48) Matt Cooke 7 (Mason Raymond, Ryan Shannon).

Tredje perioden: 2-1 (4.41) Eric Belanger 13 (Brian Rolston, Mark Parrish), spel fem mot fyra, 2-2 (14.41) Markus Naslund 22 (Daniel Sedin, Henrik Sedin), spel fem mot fyra.

Förlängning: 2-3 (3.18) Daniel Sedin 26 (Henrik Sedin, Mattias Öhlund)

Skott: 22-37 (3-13, 5-11, 12-12, 2-1)

Utvisningar, Minnesota: 3x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Vancouver: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Nicklas Bäckström 91,89 %, 63.11 istid, Vancouver: Roberto Luongo 90, 91 %, istid 63.17.

Markus Näslund, f, Vancouver, 1, 0, 5, 0, 0, 19.36

Mathias Öhlund, b, Vancouver, 0, 1, 4, 2, 2, 26.08

Daniel Sedin, Vancouver, 1, 1, 3, 0, 1, 22.40

Henrik Sedin, Vancouver, 0, 2, 1, 0, 2, 22.45

Kim Johnsson, b, Minnesota, 0, 0, 0, 0, 0, 23.50

Matchen:

I slutet av matchen glimrade Vancouvers stjärnor tillen aning – och vips var siffrorna omvända på resultattavlan.

Minnesota såg ut att gå mot en seger när Eric Belanger slog in säsongens 13:e mål i början av tredje perioden.

Men Bröderna Sedin bäddade för Markus Näslunds kvittering efter 14.41.

– De är världsklasspelare och definitivt en förstakedja i vilket lag som helst, berömde motståndarforwarden Brian Rolston.

I förlängningen avgjorde Daniel Sedin efter förarbete av brorsan henrik och Mathias Öhlund.

Nashville–Edmonton 5–4 (2–1, 2–3, 1–0)

Första perioden: 1-0 (9.27) Scott Nichol 9 (J.P. Dumont, Vernon Fiddler), 2-0 (14.19) Alexander Radulov 24 (Scott Nichol, J.P. Dumont), 2-1 (18.49) Fernando Pisani 7 (Sam Gagner).

Andra perioden: 3-1 (5.58) Jordin Tootoo 8 (Vernon Fiddler, Scott Nichol), 3-2 (13.05) Denis Grebeshkov 2 (Fernando Pisani, Tom Gilbert), spel fem mot fyra, 3-3 (15.00) Sam Gagner 6 (Robert Nilsson, Andrew Cogliano), 3-4 (15.23) Marty Reasoner 7(Ales Hemsky, Denis Grebeshkov), 4-4 (15.46) Jason Arnott 21 (Greg de Vries, Alexander Radulov).

Tredje perioden: 5-4 (18.05) J.P. Dumont 22 (Jason Arnott, Greg de Vries).

Skott: 28-36 (13-11, 6-11, 9-14)

Utvisningar, Nashville: 4x2 min, 1x5 min. Edmonton: 1x2 min, 1x5 min.

Publik: 13 466 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 88,88 %, 59.58 istid, Edmonton: Mathieu Garon 82,14 %, 58.55 istid .

Robert Nilsson, f, Edmonton, 0, 1, 3, 0, 1, 15.07

Matchen:

Det blev ingen poäng för Edmonton. Men Robert Nilsson för trösta sig med en assistpoäng på Sam Gagners 3-3 i mitten av andra perioden.

Nashville hade länge ledningen i matchen, både med 2-0 och 3-1,men fyra minuter före andra pausvilan slog Oilers in 3-4 genom Marty Reasoner.

– Vi har haft en tvåmålsledning de senste två matcherna och ändå låtit motståndarna kommit tillbaka. Vid såna tillfällen är det svårt att veta vilken väg man ska gå, sa Predators coach Barry Trotz.

Det blev ändå seger. Avgörandet kom endast två minuter före slutsignalen när J.P. Dumont gick köksvägen och slog in 5-4 bakom Edmonton-målvakten Mathieu Garon.

St Louis–Chicago 5–1 (1–1, 1–0, 3–0)

Första perioden: 0-1 (1.05) Martin Havlat 9 (Tuomo Ruutu), 1-1 (10.48) Barret Jackman (Erik Johnson, Martin Rucinsky, spel fem mot fyra).

Andra perioden: 2-1 (8.03) Brad Boyes 32 (Paul Kariya, Andy McDonald).

Tredje perioden: 3-1 (11.04) Lee Stempniak 11 (Martin Rucinsky, Keith Tkachuk), spel fem mot fyra, 4-1 (12.26) Keith Tkachuk 19 (Erik Johnson, Barret Jackman), spel fem mot fyra, 5-1 (17.28) Jay McClement 8 (Keith Tkachuk), tom bur.

Skott: 37-20 (12-9, 13-7, 12-4)

Utvisningar, St Louis: 7x2 min, 1x5 min. Chicago: 8x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 150 (i Scottrade Cente)

Målvakter: St Louis: Manny Legace 95 %, 60.00 istid, Chicago: Patrick Lalime 88,88 %, 58.30 istid.

Inga svenskar på isen.

Matchen:

Både St Louis och Chicago kämpar om en slutspelsplats. I natt var det klasskillnad. Blackhawks var helt chanslöst i en match (5-1) där hemmalaget svarade för tre power play-mål.

– Pucken studsar rätt just nu, sa St. Louis Blues coach Andy Murray.

Blues har tre poäng upp till slutspel.

Phoenix–Calgary 1–4 (0-0, 1–2, 0-2)

Andra perioden: 0-1 (3.52) Jarome Iginla 36 (Adrian Aucoin, Kristian Huselius), 1-1 (6.51) Derek Morris 5 (Shane Doan, Daniel Carcillo), spel femo mot fyra, 1-2 (7.21) Dion Phaneuf 12 (Jarome Iginla, Daymond Langkow), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1-3 (2.32) Dion Phaneuf 13 (Craig Conroy, Alex Tanguay), 1-4 (19.25) Jarome Iginla 37 (Craig Conroy), tom bur.

Skott: 25-35 (6-12, 11-9, 8-14)

Utvisningar, Phoenix: 8x2 min, 2x5 min. Calgary: 8x2 min, 2x5 min.

Publik: 15 208 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilya Bryzgalov 91,17 %, istid 58.18 Calgary: Miikka Kiprusoff 96 %, istid 57.51.

Fredrik Sjöström, f, Phoenix, 0, 0, 0, -1, 8.23

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix, 0, 0, 0, 0, -1, 12.44

Marcus Nilson, f, Calgary, 0, 0, 1, 0, 0, 3.36

Kristian Huselius, f, Calgary, 0, 1, 2, 0, 1, 16.29

Matchen:

Calgarys målvakt Miikka Kiprusoff har haft en tung period med tio insläppta mål på de senaste 51 skotten.

Men mot Phoenix räddade finländarenn 24 av 25 skott och såg till att vinna sin 30:e match för säsongen, vilket är tredje bäst i ligan.

Dion Phaneuf rakade in 1-3 i inledningen av tredje perioden, vilket grundlade segern.

Kristian Huselius fick en passningspoäng på Jarome Iginlas 0-1 tidigt i matchen.