Matchfakta 23/2

Rögle–Färjestad3–4 (0–1, 0–2, 3–0, 0–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-23

Första perioden: 0–1 (16.58) Eero Somervuori (Anders Bastiansen, Martin Sevc).

Andra perioden: 0–2 (0.26) Lee Goren (Martin Sevc, Rickard Wallin), 0–3 (19.36) Thomas Rhodin (Jörgen Jönsson) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 1–3 (3.16) Sebastian Karlsson (Andrée Persson, Richard Demén–Willaume), 2–3 (16.04) Chris Abbott (Cam Abbott), 3–3 (19.59) Jakob Johansson (Mathias Porseland, Pavel Rosa) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 3–4 (2.11) Lee Goren (Anders Bastiansen).

Skott: 40–32 (10–8, 14–17, 14–5, 2–2).

Utv, Rögle: 5x2. Färjestad: 8x2, 1 matchstraff.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 5 031.

Analys: Det blev en högdramatisk upplösning i Lindab Arena. Färjestad såg ut att gå mot en säker seger, ledde med 3–0 efter två perioder. Men i sista akten vaknade Rögle till liv. Hemmalaget pumpade på och gav allt i varenda närkamp. Slitet gav utdelning och Rögle reducerade två gånger om. Och med endast en sekund kvar kom också kvitteringen genom Jakob Johansson. I förlängningen var dock gästerna starkast och avgjorde efter 2.11 genom Lee Goren. Förlusten innebär att Rögle får det svårt att undvika kvalserien. (TT)

Timrå–Frölunda2–3 (0–2, 0–1, 2–0)

Första perioden: 0–1 (3.09) Joakim Andersson (Karl Fabricius, Philip Larsen), 0–2 (8.18) Riku Hahl (John Pohl, Lars Eller).

Andra perioden: 0–3 (0.39) Janne Niskala (John Pohl).

Tredje perioden: 1–3 (11.41) Mikko Lehtonen (Fredrik Hynning, Martin Sonnenberg) spel fem mot fyra, 2–3 (15.17) Fredrik Hynning (Håkan Bogg, Dennis Persson).

Skott: 27–19 (8–6, 5–9, 14–4).

Utv, Timrå: 2x2. Frölunda: 5x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 5 624.

Analys: Frölunda tycks ha prickat in formtoppen när det drar ihop sig mot slutspel. Med tredje raka segern spräckte göteborgarna Timrås fina hemmasvit – nio matcher i rad utan förlust. Frölunda grundlade segern med ett riktigt starkt försvarsspel framför en mycket säker målvakt Johan Holmqvist. Frölunda var dessutom mycket tunga och effektiva i sina offensiva framstötar. Timrå var ovanligt bleka för att agera på hemmaplan. Det var först i tredje perioden som Timrå fick igång spelet sedan backen Mikko Lehtonen fått hål på Johan Holmqvist i power–play. En stark offensiv i slutminuterna var ytterst nära att resultera i att Timrå kom i kapp i målprotokollet. (TT)

Modo–Luleå5–0 (2–0, 3–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (2.14) Victor Hedman (Per–Åge Skröder, Mats Zuccarello–Aasen) spel fem mot fyra, 2–0 (11.43) Pierre Hedin (Jeff Ulmer, Fredrik Warg).

Andra perioden: 3–0 (0.28) Andreas Salomonsson (Patrick Yetman, Per Svartvadet), 4–0 (9.27) Niklas Sundström (Per–Åge Skröder, Mats Zuccarello–Aasen), 5–0 (12.22) Per–Åge Skröder (Mats Zuccarello–Aasen, Niklas Sundström).

Skott: 32–19 (13–5, 10–9, 9–5).

Utv, Modo: 6x2, 1x5, 1 matchstraff. Luleå: 4x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 6 433.

Analys: När det som bäst behövdes visade krislaget Modo klassen – och vilken klass sedan! Det var gasen i botten från start och trots 2–0–ledning för Modo i första paus kom Luleå billigt undan. Men sedan var det proppen ur i andra perioden, sedan Modo gjort 3–0 redan efter 28 sekunder. Resten blev en ren expeditionsaffär. Modo var bättre i allt, inte minst det fysiska spelet. Modos förstakedja hade uppvisning och Per–Åge Skröder utökade ledningen i elitseriens poängliga. Modos situation i striden kring kvalstrecket förbättrades också avsevärt. (TT)