GÄVLE. Nej, helvetet brakade inte loss direkt.

Brynäs och Färjestad inledde med en taktisk kraftmätning

Den hanterade Färjestad bättre och nu är det fördel Karlstadslaget.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Första matchen i den här kvartsfinalserien var mer kontrollerad än galen. Den förväntade grinigheten fanns där stundtals, men bara i undantagsfall tog den över från disciplinen.

Det blev en match mer på Färjestads villkor. Mer kontrollerat, lite lägre tempo och många dueller man mot man. Ett spel som Färjestad trivs med och behärskar till fullo. Ju längre matchen gick desto bättre kontroll fick de på Brynäs offensiv.

Ändå satt vi och väntade på förlängning när Joakim Hilding på volley snyggt slog in segermålet till 2–1 efter 17.25.

Imponerade stort

Brynäs fick spela sex mot fyra under de två sista minuterna men lyckades ändå inte få in pucken bakom storspelande Fredrik Pettersson-Wentzel. Färjestadsmålvakten imponerade stort under hela matchen. Dessvärre drabbades lagkaptenen Ole-Kristian Tollefesen av en befarad knäskada i den tredje perioden och är ett stort frågetecken inför fortsättningen. Blir norrmannen borta några matcher är det givetvis ett blytungt avbräck.

För det kommer att bli jämnt, jämnt, jämnt och varje misstag kommer att kosta mer än vanligt. Allt annat än en lång matchserie skulle förvåna mig.

Det är två lag om känner varandra extremt väl och det finns väldigt lite plats för några taktiska överraskningar. Åtminstone nu i början när benen är fräscha och huvudena pigga.

Känslan på förhand förstärktes i den första matchen. Båda lagen har bra målvakter. Brynäs har mer spets bland forwards, Färjestad har en mer homogen backsida. Dessutom spelar Brynäs med ett större självförtroende i power play.

Brynäs har en del att fundera på

Hemmalagets två första power play höll hög Gundersons-klass, samtidigt som Färjestad inte alls fick grepp om hemmalagets snabba passningar och lyckades heller inte få några stopp i spelet.

Redan i det första numerära överläget small det. En onödig armbågtackling av Anton Grundel och i box play misslyckades Ville Lajunen med att få ut pucken i ett helt ostört läge. Mer behövde inte Brynäs för att Anton Rödin skulle trycka in en retur.

Efter två perioder var det 1–1. De två inledande målen gav lagen momentum, Brynäs tog över efter ledningsmålet och Färjestad gjorde samma sak efter Patrik Lundhs kvittering.

Matchserien går vidare i Karlstad på tisdag, och Färjestad har tagit tillbaka hemmaplansfördelen.

Brynäs har en hel del att fundera på de kommande dagarna för fortsätter matchbilden så här i de kommande matcherna är det kraftig fördel Färjestad.