Abrahamsson: Ängsligt & handlingsförlamat

Publicerad 2015-03-15

LEKSAND. Malmö vann tungviktsmötet och vilken återkomst det blev för dubbelt sparkade Eric Himelfarb.

Nu är det rejäl uppförsbacke för Leksand.

Den här matchserien ser ut att utveckla sig till en riktigt mardröm för dalalaget.

Hans Abrahamsson.

Två gånger fick han sparken av Leksand den här säsongen. Nu gav Eric Himelfarb verkligen igen för den förnedring han stundtals utsattes för av sin förra klubb.

Kandensaren svarade för två mål och var också i allra högsta grad inbland i reduceringen till 1–2.

En hygglig tack-för-senast-hälsning.

Vid både kvitteringen till 2-2 och 3-3 avslutade Himelfarb kliniskt i Oscar Alsenfelts kryss.

Och med 1.30 kvar avgjorde Mattias Persson till 4–3, fast egentligen var det ett självmål sedan pucken studsat i mål via olycklige Leksandsbacken Brian Connelly.

Målet var på sitt sätt väldigt signifikativt. Det här var inte Leksands kväll och det ser heller inte ut att vara Leksands säsong.

Långt därifrån. Räkna med att paniken börjar sprida sig i hockeymetropolen vid Siljans södra strand.

En SHL-plats står på spel och det är först till fyra segrar som gäller. Det är långt kvar, men Malmö tog ändå ett väldigt stort kliv i kväll.

Sett över 60 minuter var det välförtjänt. Malmö var laget som vågade och som verkligen gick för segern när allt skulle avgöras. Under den andra halvan av matchen var det klar fördel för skåningarna. De vågad verkligen gå fram och sätta press på Leksands backar som varit skakiga under hela säsongen.

Så fort Leksands sattes under press i egen zon blev det ängsligt och nästan handlingsförlamat.

Uppmaningen på lappen i omklädningsrummet att sätta press på Leksands ”pissveka backar” lyckades spelarn väldigt bra med.

Goda råd är dyra

Leksand radade upp tretton raka förluster i avslutningen i SHL. I kväll kom den fjortonde. Ingen nystart, ingen seger att bygga självförtroende runt. Leksand hade definitivt behövt en seger direkt för att få ordning på sitt sargade självförtroende.

Nu är goda råd definitivt dyra.

På onsdag väntar match i Malmö och jag räknar med att en utsåld och kokande Malmö Arena kommer bära fram sitt lag.

Känslan är att Malmö kan koppla ett järngrepp om den här serien genom att vinna även match två. Då blir den mentala uppförsbacken för tung att klara av för Leksand. Åtminstone som de har uppträtt de två senaste månaderna. Vad som ändå talar för Leksand är att de nu fått en match i benen efter tio dagar långt uppehåll.

Stjärna i SM-slutspelet

Det första mötet var en match som svängde fram och tillbaka.

Första halvan av matchen var jämn, men där Leksand kändes lite spetsigare och också utnyttjade de lägen de fick. Tomi Sallinen gjorde 1–0 redan efter två minuter. Linus Hultström smackade in 2–0 i spel fem mot tre, fyra minuter in i den andra perioden.

Men efter en Leksandsutvisning mitt i den andra perioden tog Malmö över totalt.

Björn Svensson tryckte in reduceringen och med fem sekunder kvar av mittperioden smackade Eric Himelfarb in kvitteringen. Ett mål som inte Leksand får släppa in. Med tio sekunder kvar hade de pucken i offensiv zon men gick ändå på en kontring. Det håller helt enkelt inte. Himelfarb serverades av matchens bästa, Frederik Storm.

Den danske forwarden skulle definitivt vara en stjärna även i SM-slutspelet.

Nu får han nöja sig med att äntligen försöka spela upp Malmö i SHL.