I den här matchserien är det ingen idé. Det är bara att konstatera att Skellefteå är ett så mycket bättre lag.

Brynäs IF
Hans Abrahamsson.

På två kvartsfinaler har Skellefteå gjort 12–3 på Brynäs.

Det är klasskillnad rakt igenom.

Den andra matchen blev en enda lång gäspning, utan någon slutspelskänsla. Ett hemmalag som stundtals försökte men som blev utmanövrerade av en betydligt skickligare motståndare.

Det var klasskillnad, framför allt när det handlade om försvarsspel, effektivitet och frekvens i skridskoåkningen.

Många tomma stolar

Inte ens publiken trodde på det före nedsläpp. Över 2 000 stolar gapade tomma i Läkerol Arena och det går att ha förståelse för det. Brynäs har bara vunnit en enda hemmamatch vid ordinarie tid under 2013.

Brynäs inledde den andra kvartsfinalen där de avslutade i Skellefteå. Det var tröttkört, uppgivet och snudd på handlingsförlamat. Erik Forssell åkte bara rakt mellan Jörgen Sundqvist och Sebastian Enterfeldt och tryckte upp returen efter Oscar Möllers skott.

Då hade det gått 59 sekunder.

Efter sex minuter var skottstatistiken 1–10.

Brynäs såg ut som under den tunga perioden i februari. Det var vare sig aggressiv högt upp i banan eller strukturerat och tillbakadraget.

Utopi att Brynäs vinner en match

Hemmalaget fick lite ordning på spelet under den andra halvan av första perioden, men Joakim Lindströms 2–0-mål med en minut kvar sänkte alla förhoppningar.

Samma sak i mittperioden. Brynäs vaskade fram några chanser, men Markus Svensson i gästernas mål spelade hur säkert som helst. Efter sju minuter gjorde i stället Niclas Burström 3–0 och då var det definitivt över.

Andra halvan av matchen blev en enda lång plåga för både publik och spelare. Brynäs fick i alla fall tre tröstmål med sig till lördagens match.

Skellefteå är bara två segrar från en semifinal och kan redan på måndag börja förbereda sig för semifinal. Att Brynäs skulle lyckas vinna en match i den här kvartsfinalen känns som en utopi.