Matchfakta 20/11

New York Rangers–New York Islanders 1–2 (0–0, 1–2, 0–0)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Andra perioden: 0–1 (0.08) Ruslan Fedotenko 6 (Mike Comrie) spel fem mot fyra, 0–2 (5.51) Josef Vasicek 8 (Sean Bergenheim), 1–2 (6.37) Michal Rozsival 7 (Brendan Shanahan, Chris Drury) spel fyra mot fem.

Skott: 19–24 (6–5, 7–14, 6–5).

Utvisningar, NY Rangers: 8 x 2 min. NY Islanders: 7 x 2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden).

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 91,7%, istid 58.48 NY Islanders: Rick DiPietro 94,7%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers se ovan

Matchen: New York Islanders kommer smygande i Atlantic Division. Islanders har spelat minst antal matcher i hela NHL och är i och med kvällens seger i Madison Square Garden bara tre poäng efter ledarna New York Rangers trots att Rangers har spelat fyra matcher fler än rivalerna från Long Island. Målvakten Rick DiPietro, 26, är i storform och följde upp 1-0-segern mot New Jersey Devils i fredags med ännu en stark prestation. Segern var DiPietros 100:e genom tiderna och även Islanders som klubb firade då dom noterades för sin 500:e seger genom tiderna på bortaplan. Rangers hade inför matchen vunnit fem raka matcher, men har det svårt mot Islanders denna säsong och har redan noterats för förluster i samtliga tre derbyn. Första perioden var riktigt dålig, men matchen tog fart i den andra perioden då Ruslan Fedotenko direkt efter tekning satte 1-0 bakom Henrik Lundqvist. Josef Vasicek ökade på till 2-0 efter att bortalaget kommit i ett 3-mot-2-läge. Två sekunder efter målet visades hemmalagets center Blair Betts ut för tripping och den utvisningen tog Rangers tillbaka in i matchen då backen Michal Rozsival, 29, reducerade under det numerära underläget. Det var andra matchen i rad som Rozsival gjorde mål i numerärt underläge. Innan förra matchen hade han spelat 418 matcher utan att göra mål i box play! Islanders förde dock spelet under resten av perioden och Henrik Lundqvist fick storspela för att hålla målet tätt från ytterligare påhälsning. I sista perioden försökte hemmalaget att forcera in en kvittering, men DiPietro höll tätt.

- Vi måste ge Ricky en hel del uppmärksamhet. Han har gett oss självförtroende och gör att vi kan spela vårt spel, sa Josef Vasicek, som gjorde mål för tredje matchen i rad till AP.

Washington–Florida 3–4 (1–2, 0–1, 2–1)

Första perioden: 0–1 (3.33) David Booth 5 (Ruslan Salei, Stephen Weiss), 1–1 (5.02) Brooks Laich 4 (-) spel fyra mot fem, 1–2 (19.09) Kamil Kreps 3 (Ville Peltonen, Radek Dvorak).

Andra perioden: 1–3 (13.45) Olli Jokinen 10 (Richard Zednik, Jozef Stumpel).

Tredje perioden: 1–4 (6.54) Olli Jokinen 11 (Richard Zednik, Jozef Stumpel), 2–4 (8.14) Alexander Semin 1 (Tomas Fleischmann, Michael Nylander), 3–4 (13.35) Chris Clark 3 (Alexander Ovechkin, Michael Nylander) spel fem mot fyra.

Skott: 30–26 (11–8, 7–11, 12–7).

Utvisningar, Washington: 4 x 2 min. Florida: 5 x 2 min.

Publik: 13 411 (i Verizon Center).

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 84,6%, istid 58.28 Florida: Tomas Vokoun 90,0%, istid 60.00

Michael Nylander, f, Washington 0, 2, 3, 0, 0, 20.10

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 1, 0, -1, 19.24

Matchen: Florida Panthers hade inför matchen mot Washington Capitals förlorat fyra raka matcher på bortaplan. Vad var då bättre för självförtroendet än att möta det sämsta hemmalaget i Eastern Conference? Lagkaptenen Olli Jokinen, 28, ledde sitt lag till en stabil 4-1-ledning, men Capitals kom igen och skapade riktig nerv i matchen efter att högerforwarden Chris Clark reducerat till 3-4 med över sex minuter kvar av den tredje perioden.

- Jag vet inte varför vi slappnade av, sa Jokinen till AP.

Kvitteringen var på väg, men då Capitals för närvarande är ett lag helt utan självförtroende och flyt så studsade inte pucken in i Panthers mål. Panthers har haft problem att hålla ledningar i slutminuterna, men Tomas Vokoun spelade stabilt i bortamålet. Den tunga inledningen av säsongen börjar göra hemmapubliken frustrerade och efter att bortalaget gjort 3-1 började flera fans att kräva coachen Glen Hanlons avgång genom att bua och skrika "Fire Hanlon".

- Vi är för stressade nu, vi måste spela mer avslappnat. När vi äntligen gjorde det i den tredje perioden så såg det mycket bättre ut, sa målvakten Olaf Kolzig, 37.

Centern Michael Nylander assisterade till de två avslutande målen.

Atlanta–Tampa Bay 4–3 (1–0, 0–2, 2–1, 1–0)

Första perioden: 1–0 (3.13) Brad Larsen 1 (Pascal Dupuis, Bobby Holik).

Andra perioden: 1–1 (13.55) Jan Hlavac 4 (Michel Ouellet, Brad Richards), 1–2 (14.33) Vincent Lecavalier 14 (Filip Kuba, Vaclav Prospal).

Tredje perioden: 1–3 (10.30) Martin St. Louis 8 (Vaclav Prospal, Vincent Lecavalier), 2–3 (14.42) Bryan Little 3 (Marian Hossa, Vyacheslav Kozlov) spel fem mot tre, 3–3 (17.37) Ilya Kovalchuk 17 (Marian Hossa, Niclas Hävelid).

Förlängningen: 4–3 (2.49) Todd White 5 (Ilya Kovalchuk, Tobias Enström) spel fyra mot tre.

Skott: 24–20 (10–6, 6–10, 6–4, 2–0).

Utvisningar, Atlanta: 3 x 2 min. Tampa Bay: 6 x 2 min.

Publik: 13 419 (i Philips Arena).

Målvakter: Atlanta: Johan Hedberg 85,0%, istid 62.09 Tampa Bay: Johan Holmqvist 83,3%, istid 62.49

Johan Hedberg, mv, Atlanta se ovan

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 1, 0, 0, -1, 19.37

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 1, 0, -1, 27.18

Johan Holmqvist, mv, Tampa Bay se ovan

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, 0, 4.18

Matchen: Atlanta Trashers svarade för en stark comeback mot Tampa Bay Lightning och kunde vinna efter att centern Todd White, 32, avgjort i förlängningen. Det såg dock länge ut som om Lightning skulle lämna Philips Arena med två poäng, speciellt efter Martin St. Louis mål i mitten av den tredje perioden. Utvisningar på Vaclav Prospal och Shane O'Brien inom loppet av 49 sekunder gav dock hemmalaget ett gyllene läge att komma in i matchen igen. Bryan Little reducerade i spel fem mot tre och NHL:s skyttekung Ilya Kovalchuk kvitterade med sitt 17:e mål för säsongen. I förlängningen åkte Lightning på ännu en utvisning som gjorde att Trashers kunde avgöra. Utvisningen fick Lightnings coach John Tortorella att gå i taket.

- Jag försöker att undvika att kritisera domslut, men jag förstår inte det här. Hur ska man kunna förbereda spelarna inför matcherna när det tas sådana domslut? Det är något riktigt fel med det här spelet, sa Tortorella till AP.

Johan Hedberg, 34, behövde bara rädda 17 skott för att ta sin tredje raka seger. Förstemålvakten Kari Lehtonen har börjat träna efter sin ljumskskada, men comebacken lär dröja ytterligare någon vecka. Vincent Lecavalier noterades i åttonde matchen i rad för minst två poäng. Det är den längsta sviten i NHL sedan Jaromir Jagr lyckades med konststycket i tio raka matcher säsongen 1995-96.

Montreal–Ottawa 2–4 (0–2, 1–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (3.47) Patrick Eaves 4 (Daniel Alfredsson, Christoph Schubert) spel fem mot fyra, 0–2 (8.57) Chris Neil 3 (Jason Spezza, Dany Heatley).

Andra perioden: 1–2 (10.18) Guillaume Latendresse 4 (Patrice Brisebois, Alex Kovalev) spel fem mot fyra, 1–3 (14.35) Dany Heatley 9 (Chris Neil, Jason Spezza).

Tredje perioden: 1–4 (1.16) Chris Kelly 4 (Dany Heatley, Jason Spezza), 2–4 (4.31) Christopher Higgins 7 (Saku Koivu, Mark Streit).

Skott: 38–29 (16–15, 11–6, 11–8).

Utvisningar, Montreal: 5 x 2 min. Ottawa: 6 x 2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre).

Målvakter: Montreal: Cristobal Huet 86,2%, istid 59.21 Ottawa: Martin Gerber 94,7%, istid 60.00

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 4, 0, -1, 22.45

Matchen: Ottawa Senators – NHL:s bästa lag – har stora krav på sig själva i år. Målet är att inte förlora två matcher i rad någon gång under säsongen. Efter att ha förlorat med 0-3 borta mot Toronto Maple Leafs i lördags var det därmed upp till bevis mot Montreal Canadiens i Bell Centre. Två tidiga mål av Patrick Eaves och Chris Neil gjorde att Senators fick matchen precis dit dom ville. Lägg till det ett fantastiskt målvaktsspel av Martin Gerber så förstår man att Canadiens fick jobba hårt inför hemmapubliken. Gerber räddade 36 skott och tog sin 13:e seger på 15 starter.

- Jag tror att man fokuserar på att vinna alla matcher. Det är en kul grej att säga att man inte ska förlora två matcher i rad, men jag lägger inte så stor vikt vid det. Enligt mig så går man ut och ger allt kväll efter kväll, sa Senators lagkapten Daniel Alfredsson till AP.

Efter att Christopher Higgins reducerat till 2-4 i inledningen av den tredje perioden satsade hemmalaget allt för att komma ikapp, men schweizaren Gerber var omutlig i mål.

- Vi skapade en del chanser, men vi måste spela mer defensivt för att kunna vinna mot dom, sa Canadiens lagkapten Saku Koivu, 32.

Innan matchen hyllades backlegendaren Larry Robinson av Montreal Canadiens då han blev den 13:e spelaren genom tiderna som fick sin tröja upphissad i taket. Robinsons tröja nummer 19 var målad i isen bakom bägge målen och under uppvärmningen bar hemmalagets spelare tröjor med nummer 19 på. Senators spelare följde ceremonin från bänken trots att den inleddes en timme innan matchstart. Centern Jason Spezza, 24, assisterade till tre av målen.

St Louis–Nashville 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

Andra perioden: 1–0 (9.32) Paul Kariya 5 (Erik Johnson, Eric Brewer) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–0 (6.40) Brad Boyes 12 (Paul Kariya, Keith Tkachuk), 2–1 (18.57) Radek Bonk 8 (Shea Weber, Marek Zidlicky) spel fem mot fyra.

Skott: 22–25 (6–10, 8–6, 8–9).

Utvisningar, St Louis: 6 x 2 min. Nashville: 6 x 2 min.

Publik: 15 239 (i Scottrade Center).

Målvakter: St Louis: Manny Legace 96,0%, istid 60.00 Nashville: Chris Mason 90,9%, istid 58.36

Christian Bäckman, b, St Louis 0, 0, 0, 0, -1, 18.09

Matchen: Att släkten är värst bevisades ytterligare en gång när St Louis Blues besegrade Nashville Predators med 2-1. Att Paul Kariya – som spelade de förra två säsongerna med Predators – skulle spela en avgörande roll då hans nuvarande lag mötte hans tidigare var inte en högoddsare då spelare brukar trivas mot sina tidigare lagkamrater. 33-årige Kariya – som är mest känd i Sverige för straffen som Tommy Salo räddade i OS 1994 och som gjorde att Peter Forsbergs straff blev legendarisk – styrde in matchens första mål bakom målvakten Chris Mason, 31, i mitten av den andra perioden.

- Det var ren tur att pucken träffade min klubba, sa Kariya till AP.

Matchen var jämn och Predators hade väl så många målchanser som hemmalaget, men veteranen Manny Legace, 34, var bra i mål.

- Det var en jämn match och vi hade tre frilägen som vi inte gjorde mål på, sa bortalagets coach Barry Trotz.

Högerforwarden Brad Boyes ökade på till 2-0 i den tredje perioden med sitt 12:e mål för säsongen, assisterad av Kariya. Predators tog ut Mason i slutminuterna och lyckades reducera genom tjecken Radek Bonk med 63 sekunder kvar. Blues kunde dock hålla undan och tog sin fjärde raka seger mot motståndare i Central Division, den mycket jämna divisionen där det endast skiljer en poäng mellan tvåan Chicago Blackhawks och femman Columbus Blue Jackets. Detroit Red Wings har ryckt och leder med sex poäng.

Dallas–Los Angeles 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

Andra perioden: 1–0 (18.37) Steve Ott 2 (Loui Eriksson).

Tredje perioden: 2–0 (13.10) Niklas Hagman 9 (Stephane Robidas), 3–0 (15.24) Jere Lehtinen 6 (Mike Ribeiro, Brenden Morrow) spel fem mot fyra.

Skott: 26–22 (4–9, 11–7, 11–6).

Utvisningar, Dallas: 3 x 2 min. Los Angeles: 2 x 2 min.

Publik: 17 208 (i American Airlines Center).

Målvakter: Dallas: Mike Smith 100%, istid 60.00 Los Angeles: Jason LaBarbera 88,5%, istid 60.00

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 1, 1, 0, +1, 11.56

Nicklas Grossman, b, Dallas 0, 0, 0, 0, +2, 16.12

Matchen: Det var ett revanschsuget Dallas Stars som tog sig an Los Angeles Kings. När lagen möttes i Los Angeles för en dryg vecka sedan vände Kings ett underläge med 0-4 med mindre än halva tredje perioden kvar för att sedan vinna i förlängningen med 6-5. Stars slappnade inte av för en sekund i kvällens match och gjorde själva två sena mål i den tredje perioden som knäckte gästerna. Vänsterforwarden Loui Eriksson, 22, spelade fram Steve Ott till matchens första mål med 83 sekunder kvar av den andra perioden och det målet skulle visa sig räcka för Stars som hade 25-årige andremålvakten Mike Smith i mål. Smith räddade 22 skott och höll nollan för fjärde gången i karriären. Finländaren Niklas Hagman satte 2-0 efter 13.10 av den sista perioden, ett mål som fick publiken i American Airlines Center att vädra morgonluft.

- Vi spelade bra i den tredje perioden, speciellt om man tänker på vad som hände senast vi möttes, sa Hagman till AP.