Finalfakta 25/5

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-25

Detroit – Pittsburgh 4-0 (0-0, 1-0, 3-0)

Andra perioden: 1-0 (13:01) Mikael Samuelsson 3 (-)

Tredje perioden: 2-0 (02:16) Mikael Samuelsson 4 (-), 3-0 (17:18) Daniel Cleary 2 (Brad Stuart), spel fyra mot fem, 4-0 (19:47) Henrik Zetterberg (Tomas Holmström, Nicklas Lidström), spel fem mot fyra

Skott: 36-19 (11-12, 16-4, 9-3)

Utvisningar: Detroit: 5x2 min. Pittsburgh: 6x2 min.

Matchen:

Att en svensk hade huvudrollen när Detroit vann den första Stanley Cup-finalen mot Pittsburgh var kanske inte oväntat. Men att det skulle vara Mikael Samuelsson, som har varit kall sedan serien mot Colorado, var lite mer otippat.

Samuelsson, som spelade för Pittsburgh för fem år sen, gjorde matchens två första mål och valdes också till matchens bäste spelare. Det var hans första mål på sex matcher.

Det var dock Pittsburgh som började bäst. Tack vare ett antal Detroit-utvisningar i första perioden kunde gästerna skapa tryck, men Red Wings målvakt Chris Osgood gjorde ett par bra räddningar. Pittsburgh sköt 12 skott på mål i första perioden.

Men sen tog Detroit över totalt. I andra perioden var det spel mot ett mål. Efter lite drygt halva perioden kunde Marc-Andre Fleury inte stå emot när Samuelsson rundade buren och sköt in pucken i mål via benskyddet på Pittsburgh-målvakten.

I början på tredje perioden snodde Samuelsson pucken från Jevgenij Malkin och vispade in 2-0.

– Det var en skön känsla att göra mål, sa svensken till AP.

När Daniel Cleary, en annan spelare som länge varit kall för Detroit, gjorde 3-0 med knappt tre minuter kvar att spela, var det avgjort. Cleary snappade upp en sargretur och sköt en snygg backhand över Fleurys vänstra axel.

Henrik Zetterberg sköt totalt åtta skott i matchen och kom till slut med i målprotokollet. Han spelades fram av Tomas Holmström och pricksköt in 4-0 i krysset med endast 12 sekunder kvar att spela.

I de två sista perioderna vann Detroit skotten med 25-7 och Pittsburgh hade svårt att hitta motmedel mot svensklagets puckbehandlande spel.

– Det här var det bästa laget vi mött hittills, ingen tvekan om det, sa Penguins tränare Michel Therrien, och efterlyste samtidigt skärpning av sitt unga lag: ”Jag förväntar mig en bättre insats av mina spelare i nästa match.”

Nästa match spelas i Detroit natten till tisdag, svensk tid.

Detroit leder med 1-0 i matcher.