Växjö–Oskarshamn 4–3 e förl (0–2, 1–0, 2–1, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-21

Växjö, Mora, Almtuna och Västerås slåss om den tredje och sista direktplatsen till kvalserien.

Nu är det viktiga poäng på spel i varje match.

Kanske är Växjö tagna av stun dens allvar.

Ikväll var laget inte långt ifrån en fjärde raka förlust i hemmamötet med Oskarshamn.

Bortalaget inledde starkt och klev till pausvila med en 2–0-ledning.

I andra kom Växjö in i matchen efter Christian Jacobssons reducering i spel fem mot fyra.

Tredje perioden blev dramatisk.

Växjö kvitterade genom Peter Ström efter knappt nio minuters spel och bara två minuter senare var det vänt. Christian Jacobsson ordnade 3–2 i spel fem mot fyra, men Oskarshamn gav sig inte.

Fem minuter före slutet kvitterade Per Svensson och räddade en poäng.

I förlängningen avgjorde Robert Rosén tillställningen och Växjö fick med sig en mycket viktig bonuspoäng och ligger fortfarande på kvalplats,

Första perioden: 0–1 (9.32) Ville–Vesa Vainiola (Alexander Bergström) , 0–2 (14.22) Richard Gynge ().

Andra perioden: 1–2 (13.12) Christian Jacobsson (Tom Linder, Christian Magnusson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (8.56) Peter Ström (Daniel Åhsberg), 3–2 (11.35) Christian Magnusson (Josh MacNevin, Patrik Carlsson) spel fem mot fyra, 3–3 (14.33) Per Svensson (Alexander Johansson, Ville–Vesa Vainiola).

Fjärde perioden: 4–3 (1.02) Robert Rosén (Josh MacNevin).

Skott: 23–25 (4–8, 11–7, 7–10, 1–0).

Utv, Växjö: 4x2, 1x10. Oskarshamn: 4x2.

Domare: Alexander Vikström, Linköping.

Publik: 2 318.

Troja/Ljungby–Bofors 3–4 e förl (1–1, 0–0, 2–2, 0–1)

Troja ägde mycket puck i första perioden och samtidigt som Bofors med starkt självförtroende bjöd upp på vassa kontringar.

Den kombinationen resulterade i i ett mål för vardera lag.

Redan efter 3.38 satte Andreas Sundin ledningsmålet, men hemmalaget replikerade snabbt och kvitterade drygt två minuter senare i spel fem mot fyra.

- Jag tycker att vi hängde med bra och försvarade oss starkt. När vi fick möjlighet att sätta upp långa uppspel kunde vi ställa till en hel del oreda framför Troja-målet, säger Bofors assisterande tränare Dan Hermansson till nwt.se.

I tredje bjöd lagen på fyra mål.

Efter 7.13 slog Olof Mårs in 2–1 för Troja, och bara minuten senare såg hemmalaget ut att gå mot en seger när Patrik Kannerling svarade för en fullträff som betydde 3–1.

Men tack vare en snabb replik av Björn Östlund till 3–2 hade Bofors chans till poäng.

Och den tog man.

Fyra minuter från slutet kom kvitteringen och i förlängningen kunde Linus Persson spela hem två poäng för Karlskoga-laget.

Första perioden: 0–1 (3.38) Andreas Sundin (Björn Kindahl, Fredrik Ericson), 1–1 (5.51) Olof Mårs (David Striz, Pär Edblom) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (7.13) Olof Mårs (Pär Edblom, Daniel Håkansson) spel fem mot fyra, 3–1 (8.14) Patrik Kannerling (Alexander Johansson, Oscar Andersson), 3–2 (8.29) Björn Östlund (David Lidström), 3–3 (15.06) Johan Nilsson (Tobias Thermell, Mikael Eriksson).

Fjärde perioden: 3–4 (2.35) Linus Persson (Björn Östlund).

Skott: 46–31 (13–11, 13–11, 19–7, 1–2).

Utv, Troja/Ljungby: 3x2. Bofors: 7x2.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1 334.

Huddinge–AIK 0–4 (0–1, 0–0, 0–3)

Tvåan från toppen mot tvåan från slutet.

Men på isen märktes det inte att det är sådan skillnad mellan laget i tabellen.

AIK hade inför mötet 40 poäng mer än nästjumbon, men vi vet sedan tidigare att Huddinge sannerligen kan bjuda upp på kamp, även om det blev noll poäng ikväll.

Dick Tärnström gav serietvåan ledningen redan efter 6.36, och i andra var Huddinge vid flera tillfällen nära att kvittera men Fredrik Holmgren i AIK-målet höll tätt mellan stolparna.

I stället utökade Gnaget ledningen i tredje genom Jonas Liwing som överlistade Huddinges målvakt Niklas Svedberg redan efter 1.29.

AIK hade matchen under kontroll och kunde sedan göra ytterligare två mål och matchen slutade 4–0, trots att Huddinge vann skotten.

Första perioden: 0–1 (6.36) Dick Tärnström.

Tredje perioden: 0–2 (1.29) Jonas Liwing (Patrik Bergström, Andreas Jungbeck), 0–3 (9.09) Johan Ryno (Per Savilahti–Nagander, Rasmus Ericsson) spel fem mot fyra, 0–4 (15.21) Daniel Bång (Christian Sandberg, Johan Ryno).

Skott: 31–26 (8–12, 13–7, 10–7).

Utv, Huddinge: 5x2. AIK: 3x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 1 089.

Mariestad–Nybro 5–4 e str (1–0, 2–3, 1–1, 0–0, 1–0)

Mariestad är jumbo och har en lång väg att gå om man ska klara sig upp från nedflyttningsplatsen.

Mot bottenkollegan Nybro förbättrades dock nykomlingens chanser för en överlevnad.

Laget hade behövt tre poäng men fick nöja sig med två.

Det började bra med lending efter en spelad period.

Sedan bjöds publiken på en minst sagt svängig andraperiod med bland annat fyra snabba mål.

1–1 (1.02) Weston Tardy.

2–1 (1.20) Mikael Zettergren.

2–2 (2.06) William Quist

2–3 (4.49) Henric Gustavsson.

Surt för Mariestad att tappa ledningen så snabbt. Men innan perioden var över hade man lyckats kvittera i spel fem mot fyra, och matchen var fortfarande en öppen historia.

Mariestad kvitterade sedan till 4–4 i tredje innan man avgjorde efter straffar.

Frågan är om två poäng räcker för att lyckas kravla sig upp i tabellen då laget har åtta poäng upp till Huddinge.

Första perioden: 1–0 (6.37) Mikael Zettergren (Joakim Nettelbladt, Kalle Hagström).

Andra perioden: 1–1 (1.02) Weston Tardy (Jarno Honkonen, Andreas Elofsson) spel fem mot fyra, 2–1 (1.20) Mikael Zettergren (Viktor Torstensson, Ronny Johansson), 2–2 (2.06) William Quist (Jonny Ågren, Herman Hultgren), 2–3 (4.49) Henric Gustavsson (Kevin Hecquefeuille), 3–3 (13.36) Markus Persson (Joakim Nettelbladt) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–4 (7.30) Andreas Dahlberg (Andreas Sandell, Kevin Hecquefeuille), 4–4 (10.35) Markus Persson (Karl Helmersson, Christer Andersson).

Straffar: 1–0 Mikael Zettergren.

Skott: 46–37 (11–11, 16–9, 16–12, 2–5, 1–0).

Utv, Mariestad: 7x2, 1x10. Nybro: 7x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 1 181.

Sundsvall–Almtuna 2–3 (1–0, 1–2, 0–1)

Almtuna fortsätter imponera. Mot Sundsvall avgjorde laget matchen 30 sekunder från slutet – och tog en ny trepoängare i jakten till en direktplats till kvalserien. Och hör och häpna – med nio omgångar kvar har nu Almtuna tredjeplatsen i sina händer.

Almtuna kom till spel utan målvakten Mark Owuya som tillkallades tillbaka till Djurgården. Detta på grund av att Stefan Ridderwall är skadad.

Ersättaren Sebastian Jonsson fick en tung start när Sundsvall gjorde mål på första anfallet. Sist på pucken var Niklas Johansson efter framspelning av Jörgen Nordlöf.

I andra hade bortalaget en riktigt lyckad minut. Inom loppet av 51 sekunder vände AIS på resultatet.

I spel fem mot fyra kvitterade Fredrik Vestberg och i bytet senare slog Andreas Paulsson in ledningspucken.

Niklas Bröms kvitterade efter 12.12 och i tredje hade båda lagen chanser att avgöra.

Almtuna har haft tidsmarginaler med sig tidigare under säsongen, och ikväll var det säsongens viktigaste fullträff så här långt.

Sebastian Jonsson blev firad hjälte när han satte pucken i nät bara 30 sekunder före slutsignalen, och nu blir fortsättningen riktigt spännande.

Första perioden: 1–0 (4.12) Niklas Johansson (Jörgen Nordlöf).

Andra perioden: 1–1 (2.04) Fredrik Vestberg (Jonathan Sjölund, Linus Stensson) spel fem mot fyra, 1–2 (2.55) Andreas Paulsson (Johan Andersson, Julius Larsson), 2–2 (12.12) Niklas Bröms spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–3 (19.30) Sebastian Eriksson (Alexander Ribbenstrand).

Skott: 21–33 (6–10, 4–8, 11–15).

Utv, Sundsvall: 2x2. Almtuna: 1x2.

Domare: Olof Lindqvist, Örnsköldsvik.

Publik: 602.

Björklöven–Leksands 1–3 (1–0, 0–2, 0–1)

Björklöven ledde mot Leksand efter en period i sin jakt på en play off-plats.

Men gästerna skulle resa sig och bjuda upp på betydligt bättre hockey än i första perioden.

Leksand vann skotten i andra med hela 18–7 vilket resulterade i att Dalalaget vände på siffrorna till 2–1.

Målen kom i tät följd.

Jens Bergenström spelade snyggt fram puycken till Pierre-Edoard Bellemare som bara behövde sätta ner bladet i isen för att spela in kvitteringen.

Två minuter senare tryckte speedkulan Jesper Ollas in ledningspucken.

Leksand pressade på rejält i början av tredje, och det gav resultat efter fem minuters spel när Eric Johansson ordnade 3–1 efter en fin framspelning av Jesper Ollas.

Hemmalaget hade sedan att par power play utan att lyckas få hål ytterligare en gång på Eddie Läck i Leksands-kassen.

– Vi spelar bra i power play och gör en bra bortamatch, säger Leksands tränare Tomas Kempe till Dala-Demokraten.

Första perioden: 1–0 (13.21) Magnus Isaksson (Maksim Matushkin, Johan Forsberg).

Andra perioden: 1–1 (7.09) Pierre–Eduoard Bellemare (Jens Bergenström, Mikael Karlberg), 1–2 (9.22) Jesper Ollas (Johan Eneqvist).

Tredje perioden: 1–3 (5.21) Eric Johansson (Jesper Ollas) spel fem mot fyra.

Skott: 25–44 (10–16, 7–18, 8–10).

Utv, Björklöven: 4x2. Leksand: 6x2, 1x10.

Domare: Niklas Persson, Vallda.

Publik: 4 165.