Luleå gav Färjestad deras första förlust

LULEÅ. Det kommer att bli en ruskigt jämnt elitserie också den här säsongen.

Det tör man säga sedan jumbon Luleå slog tabellettan Färjestad med 6-4.

21-årige Johan Harju blev matchvinnare med två mål.

Under den här säsongen har Luleå inlett matcherna svagt.

Det är väl tufft att säga att laget inledde svagt nu efter 1-1 i första perioden mot Färjestad. Men likaväl så spelade hemmalaget upp sig rejält.

Andra perioden blev en målexplosion utöver det vanliga. Efter att Luleåbacken Jaroslav Obsut bjudit Färjestad på ledningsmålet (han styrde in Rhodins skott med skridskon) så var det Luleå för hela slanten.

Johan Harju gjorde två raka mål när Luleå gick från 1-2 till 5-2.

När sedan Viktor Lindgren ökade till 6-2 kände sig Färjestadscoachen Roger Melin tvingad att ta time out. Med Christopher Heino-Lindberg på skadelistan fick Jonas Gustavsson fortsätta i Färjestadsmålet.

Gustavsson gjorde sin elitseriedebut i förra omgången när Brynäs besegrades med 4-2. Men hans andra elitseriematch för SM-favoriten blev en mardröm.

Och svartast blev den andra perioden.

Thomas Rhodin gjorde två av FBK:s mål men som om han tyckte det var tillräckligt åkte han hemåt i semestertempo 2.00 in i slutperioden. Mikael Lidhammar växlade förbi den forne storbacken men den här gången svarade Jonas Gustavsson för en svettig räddning.

Bara åtta sekunder senare sköt Mats Lavander i stolpen. Segersiffrorna var med andra ord i underkant.

Men i stället för fortsatt målfest för hemmalaget fick Färjestad lite kontakt när Christian Söderström gjorde 4-6 5.30 in i slutperioden. Sedan pressade Färjestad i power play när Luleåforwarden Magnus Isaksson satt utvisad för hakning.

17.42 satsade Roger Melin på sex utespelare. Färjestad skapade stenhårt press – men målet uteblev. 19.15 åkte istället FBK på ett lagstraff efter att man haft sju man på isen. Även om Färjestad inte var dåligt är det här förmodligen en match som Karlstadlaget vill glömma så snabbt som möjligt.

För Luleås del var det förmodligen tvärt om. Tränaren Roger Rönnberg lär nog somna till videoklippen från den andra perioden.