Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-25

Leksand gav Sundsvall en lektion ishockey på söndagseftermiddagen.

10-0 säger det mesta om klasskillnaden mellan lagen.

- Vad kan man säga? Det ska vara den här skillnaden mellan oss. Det är inte de här matcherna vi ska vinna. det kommer viktigare matcher för oss framöver, säger Sundsvalls tränare Peter Gradin till Dala-Demokraten.

Flera gånger den här säsongen har Leksand gjort tio mål eller fler. Men aldrig hållt nollan i samband med de tvåsiffriga resultaten.

Leksands försvarsspel var knackigt mot Mora senast, men mot Sundsvall visade Dalalaget klass och stryrka både defensivt och offensivt.

Gästerna var totalt chanslöst.

- Det är bara att gratta Leksand till en bra match och seger. Vi får ändå vara nöjda med att vi har en målskillnad på 2-21 och tre poäng på tre matcher mot Leksand och det är faktiskt inte alla som har det, säger Peter Gradin.

Morten Greens 3-0 i slutsekunderna av första perioden var matchavgörande.

I sista perioden gjorde hemmalaget fyra mål och var bosatt i Sundsvalls zon i stort sett under hela perioden.

Dansken blev tremålsskytt och utsedd till matchens lirare.

För övrigt debuterade Antti Jussi-Niemiför LIF och gjorde en godkänd insats.

Sundsvall som kämpar om en play off-plats lär ha fått sig en törn på självörtroendet, men en sådan här match lär de försöka glömma direkt.

Första perioden: 1–0 (2.39) Kevin Doell (Eric Johansson, Johan Hägglund) spel fem mot fyra, 2–0 (4.47) Morten Green (Per Anton Lundström, Marcus Jonasén), 3–0 (19.34) Morten Green (Marcus Weinstock, Oliver Ekman–Larsson).

Andra perioden: 4–0 (5.20) Pelle Prestberg (Mikael Karlberg, Marcus Weinstock) spel fem mot fyra, 5–0 (7.48) Kevin Doell (Eric Johansson, Pelle Prestberg), 6–0 (10.50) Jan Huokko (Mikael Karlberg, Marcus Weinstock) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 7–0 (4.30) Marcus Jonasén (Marcus Weinstock, Morten Green), 8–0 (6.34) Elias Granat (Pelle Prestberg, Kevin Doell), 9–0 (13.09) Morten Green (David Bornhammar, Marcus Weinstock), 10–0 (16.29) Marcus Weinstock (Marcus Jonasén).

Skott: 59–19 (20–8, 16–7, 23–4).

Utv, Leksand: 2x2. Sundsvall: 6x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 4 375.

Almtuna–Mariestad 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

Almtuna har återigen erövrat tredje och sista kvalserieplatsen.

Men segern mot jumbon Mariestad satt långt inne.

Hemmalaget tog förvisso ledningen tidigt genom Andreas Paulsson, men sedan var Almtunas aggressiva och frejdiga hemmaspel som bortblåst. Mariestad gjorde en mycket bra insats och tillät inte sin motståndare till större farligheter.

Kvitteringen i mitten av andra perioden var rärttvis, men för tillfället har Uppsala-laget marginalerna med sig.

Fyra minuter från slutet slog Johan Andersson in en målvaktsretur och i tom kasse spikade man slutresultatet.

Almtuna har en poäng mer än fyran Växjö som föll hemma mot Västerås. Dessutom har AIS en match mindre spelad.

Mora är femma och har två poäng upp till tredjeplatsen.

Första perioden: 1–0 (5.17) Andreas Paulsson (Alexander Ribbenstrand, Johan Andersson).

Tredje perioden: 1–1 (6.07) Ronny Johansson (Joakim Nettelbladt), 2–1 (15.51) Johan Andersson (Jimmie Kraft, Mikael Aaro) spel fem mot fyra, 3–1 (19.47) Joachim Gellerstedt (Sebastian Eriksson) mål i tom kasse.

Skott: 29–26 (14–11, 8–5, 7–10).

Utv, Almtuna: 4x2. Mariestad: 5x2.

Domare: Thomas Forsström, Umeå.

Publik: 1 359

Växjö–Västerås 2–5 (1–1, 1–1, 0–3)

Imponerande seger av Västerås som sannerligen är med i spekulationerna kring den sista kvalserieplatsen.

Västerås är sexa men har bara fem poäng upp till tredjeplatsen.

Junioren Dennis Rasmussen inledde målskyttet efter 3.39.

Strax därefter hade VIK chansen att utöka siffrorna när man spelade fem mot tre i nästan två minuter.

I stället var det hemmalaget som kvitterade med två man mer två minuter före paus.

Båda lagen slog till med ett varsitt power play-mål i mittperioden, men i tredje var det Västerås som hade övertaget.

Niklas Olausson gav VIK ledningen i spel fem mot fyra efter 7.49, och sju minuter före slutet slog Henrik Nordfeldt in 2-4.

Växjö lyckades inte komma närmare.

VIK avslutade målskyttet i tom bur.

Tung förlust för Växjö som inte bara har tappat tredjeplatsen utan även har fått flera lag som nosar de i nacken.

Första perioden: 0–1 (3.39) Dennis Rasmussen (Niklas Olausson) , 1–1 (17.47) Erik Lindhagen (David Lundbohm, Josh MacNevin) spel fem mot tre.

Andra perioden: 2–1 (1.47) Christian Magnusson (Christian Jacobsson, Patrik Carlsson) spel fem mot fyra, 2–2 (8.30) Sebastian Meijer (Niklas Olausson, Stefan Hellkvist) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–3 (7.49) Niklas Olausson (Henrik Nordfeldt, Elias Fälth) spel fem mot fyra, 2–4 (13.09) Henrik Nordfeldt (Kalle Olsson), 2–5 (18.31) Fredrik Johansson () spel fyra mot fem mål i tom kasse.

Skott: 31–24 (12–9, 11–6, 8–9).

Utv, Växjö: 6x2. Västerås: 11x2, 1x10.

Domare: Niklas Persson, Vallda.

Publik: 2 411.

AIK–Bofors4–0 (1–0, 0–0, 3–0)

Bofors förlorade tre viktiga poäng i jakten om en play off-plats.

Serietvåan AIK blev för svårt.

Hemmalaget hade en 1-0-ledning efter första perioden, och i andra spelade Bofors bra hockey, men lyckades inte få in kvitteringen bakom målvakten Fredrik Holmgren.

- Vi hade våra lägen i andra perioden men fick inte utdelning och kunde aldrig hota AIK till slut, säger Bofors assisterande tränare Dan Hermansson till nwt.se.

Annars var det Gnagets match och man släppte bara till två skott bakåt både i första och den sista perioden.

I tredje avgjordes matchen när hemmalaget gjorde tre mål och gick upp till en 4-0-ledning på knappt tre minuter.

2-0 satte Tobias Ericsson i box play sju minuter före slutet. Ett mål som grundlade segern.

AIK är fortsatt tvåa i tabellen tolv poäng före trean Almtuna.

Första perioden: 1–0 (19.46) Johan Ryno (Jonas Westerling, Dick Tärnström) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–0 (13.56) Tobias Ericsson (David Engblom, Mikael Österberg) spel fyra mot fem, 3–0 (15.34) Jonas Westerling (Tobias Ericsson), 4–0 (16.55) Daniel Bång (Per Savilahti–Nagander, Christian Sandberg) spel fem mot fyra.

Skott: 35–13 (17–2, 3–9, 15–2).

Utv, AIK: 4x2. Bofors: 4x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 2 642.