Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Helge

Svenskarna som är hetast i öst

Publicerad 2012-03-15

Sportbladets Nils-Petter Dufva rankar spelarna

Dålig koll på våra stjärnor i Ryssland?

Här kommer en påminnelse.

Sportbladets KHL-bloggare Nils-Petter Dufva har listat säsongens tio bästa svenskar i öst.

1. Tony Mårtensson, f, SKA S:t Petersburg

Poäng: 61 (23+38) / 1 (0+1)

Kommentar: Det var en spelare som gjorde fler poäng än Tony Mårtensson i KHL:s grundserie. Han heter Aleksandr Radulov, drog i gång ett mindre krig mellan KHL och NHL när han stack från Nashville fast han inte fick och har enorma problem med sin attityd. Ändå är han välkommen tillbaka till Predators eftersom han helt enkelt är för bra för att tacka nej till. Det var alltså den ende spelaren som Tony Mårtensson var poängmässigt sämre än, och Mårtensson kombinerade det med att ha överlägset bäst plus/minus-statistik av alla. Vi kan kalla honom för MVP.

2. Martin Thörnberg, f, Torpedo Nizjnij Novgorod

Poäng: 39 (20+19) / 3 (1+2)

Kommentar: Med finländske tränaren Kari Jalonen har Torpedo Nizjnij Novgorod äntligen funnit lugn, ro och en slutspelsplats. I Ryssland brukar Jalonens spelidé beskrivas som en slags totalhockey med backar hit, forwards dit och ett bra slutresultat av det hela. Tydligen passar det Martin Thörnberg. Han är inte den mest graciöse spelaren i KHL, men skjuter och jobbar hårt. Den största svenska positiva överraskningen den här säsongen.

3. Staffan Kronwall, b, Severstal Tjerepovets

Poäng: 17 (4+13) / 2 (1+1)

Kommentar: När Staffan Kronwall vände hem till Djurgården en bit in på förra säsongen märktes det att han hade tagit sitt spel till en annan dimension under sina fem år i Nordamerika. I KHL har han utvecklats ytterligare ett snäpp och bildat ett av KHL:s mest välfungerande backpar med Maksim Tjudinov. Har spelat enkelt och resolut, men ändå lyckats få in kreativitet i sin repertoar. Avrundade för övrigt säsongen med sitt första Gordie Howe-hattrick i karriären innan Severstal åkte ur Gagarin Cup.

4. Robert Nilsson, f, Torpedo Nizjnij Novgorod

Poäng: 30 (12+18) / 5 (0+5)

Kommentar: Det har varit som det brukar – upp och ner. I Europas hårdaste konkurrens bland Salavat Julajev Ufas puckkära stjärnforwards slutade det med degradering till farmarlaget och sedermera en flytt till Torpedo Nizjnij Novgorod. Det blev bra för Robert Nilsson, som fick större förtroende och mer istid. I februari svarade han med att producera sexton poäng på tio matcher och blev utsedd till månadens forward i KHL.

5. Mattias Weinhandl, f, SKA S:t Petersburg

Poäng: 36 (13+23) / 2 (2+0)

Kommentar: Hade den här rankingen gjorts under någon av de tidigare KHL-säsongerna hade Mattias Weinhandl toppat den. Det går att utläsa en nedåtgående trend under de senaste två åren då 60 poäng blev till 50 poäng, som nu blivit till 36 poäng. Och det går också hitta en ganska rimlig förklaring till det i rygg- och nackproblemen förra säsongen och besvären med en hjärnskakning den här säsongen. Men med det sagt: av alla spelare som kan tänkas göra det sista målet i den avgörande Gagarin Cup-finalen i april är Weinhandl ändå på den nivån att han är en trolig kandidat.

6. Niklas Persson, f, CSKA Moskva

Poäng: 24 (6+18) / 1 (1+0)

Kommentar: CSKA Moskva har haft en kaotisk säsong. Legendaren Vjatjeslav Fetisov har brutit med klubben, general managern Sergej Nemtjinov värvade råbusen Darcy Verot helt emot tränaren Julius Suplers vilja och Supler fick sparken när slutspelsplatsen säkrades. Och så har otaliga Rosneft-miljoner säkrats till nästa säsong, vilket gör att CSKA kommer att kunna bygga ett storlag. Mitt i allt det där har Niklas Persson visat stabilitet när knappt någon annan gjort det. Han har producerat en respektabel summa poäng och kommer från säsongen med plusstatistik. Gjort sitt helt enkelt och gjort det bra.

7. Patrik Zackrisson, f, Atlant Mytisjtji

Poäng: 21 (8+13) / 5 (0+5)

Kommentar: Borde i sin roll med mest istid av Atlants forwards kanske ha producerat bättre. Det finns också de som tekat betydligt mer framgångsrikt av lagets centrar och bara dunderfloppen Aleksej Kovaljov och backen Ivan Visjnevskij har sämre plus/minus-statistik. Samtidigt har Patrik Zackrisson klivit fram när det behövts. Har Atlant gjort ett mål i slutminuterna har han i regel varit delaktig och efter första rundan i slutspelet är han lagets poängbäste spelare. Det gör att mycket är förlåtet.

8. Jonas Andersson, f, Atlant Mytisjtji

Poäng: 25 (15+10) / 1 (1+0)

Kommentar: Ställ Jonas Andersson på en is med ett par skridskor på fötterna och han åker alltid snabbast. Det gäller även i KHL. Har genom hela säsongen varit en nyttig arbetshäst och en av de pålitligaste målskyttarna i målsnåla Atlant. Utvecklingen på KHL-karriären är annars nästan obehagligt lik Niklas Perssons. Båda testade lyckan i Nordamerika efter en fin säsong i öst 2009/2010, men vände tillbaka efter någon månad. De hade sedan en misslyckad fortsättning på säsongen, men fick ändå en ny chans i en ny klubb och är nu på väg uppåt igen.

9. Jonas Junland, b, Barys Astana

Poäng: 15 (4+11) / 2 (1+1)

Kommentar: Det gick lång tid innan Jonas Junland hörde av sig från Kazakstan. Förra veckan dök så en back med vildvuxet skägg upp, spelade fram till ett 2-1-mål och och dunkade in 3-1 med ett slagskott från blålinjen. Det kunde ha resulterat i Barys Astanas största framgång i klubbens historia, då de gick upp i 3-1 i matcher i konferenskvartsfinalen mot Metallurg Magnitogorsk. I stället åkte Barys ut efter tre raka uddamålsförluster och en domarskandal. Och hur det var med Junlands säsong? Han har varit lite svajig defensivt, men levererat klart godkända siffror i poängkolumnen.

10. Fredrik Warg, f, Dinamo Riga

Poäng: 17 (10+7) / 0 (0+0)

Kommentar: Förmodligen kände Fredrik Warg igen sig när han som ny i Dinamo Riga placerades mellan Mikelis Redlihs och Aleksandrs Nizivijs. De är på ett ungefär samma spelartyper som Joakim Lindström och Mikko Lehtonen. Så han ställde sig framför mål och petade in en puck i sin hemmadebut i Arena Riga – precis som han brukade göra i Skellefteå. Omgivningen har förändrats under säsongen, men Warg har hållit ungefär samma förväntade nivå hela vägen.

Bubblare: Linus Videll, f, Jugra Chantyj-Mansijsk

Poäng: 6 (2+4) / 7 (1+6)

Kommentar: Det blev bara elva matcher i KHL:s grundserie på grund av skadestrul, men på den korta slutspelsresan var Videll med. Där lyckades Jugra göra 15 mål innan Traktor Tjeljabinsk gick vidare med 4-1 i matcher. Linus Videll låg bakom sju av dem.

Följ ämnen i artikeln