Matchfakta 1/6

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-01

Pittsburgh – Detroit 1-2 (1-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (02:51) Marian Hossa 10 (Sergej Gontjar, Sidney Crosby), spel fem mot fyra, 1-1 (07:06) Nicklas Lidström 3 (Brian Rafalski, Pavel Datsjuk)

Tredje perioden: 1-2 (02:26) Jiri Hudler 5 (Darren Helm, Brad Stuart)

Skott: 23-30 (9-14, 8-7, 6-9)

Utvisningar: Pittsburgh: 8x2 min. Detroit: 5x2 min.

Matchen:

Henrik Zetterberg gjorde inte en poäng och sköt bara två skott på mål, ändå hyllades han som en stor matchhjälte för Detroit efter nattens 2-1-seger över Pittsburgh.

Anledningen var hans otroliga spel när Pittsburgh fick ett 90 sekunders 5-mot-3-läge i den tredje perioden. ”Zäta” stod högt i zonen och tog bort passningsvägar, men hann även ner och låste upp Sidney Crosbys klubba när denne hade öppet mål. Om inte det var nog drog han sen igång ett anfall och fick många sekunder att gå.

– Vi fick så mycket momentum av att klara det läget, och Zäta var otrolig – han dödade det nästan på egen hand, sa en imponerad Kris Draper.

Ett mål där för Pittsburgh hade betytt 2-2, men istället kunde Detroit hålla undan och ta en 3-1-ledning i serien.

Men det började bra för hemmalaget, som inför en helvit hemmapublik tog ledningen efter bara 2:51. Marian Hossa, som gjorde sin bästa match i finalen, lirkade in pucken från omöjlig vinkel bakom målet.

– Vad ska man säga? Han har otroliga händer och det är inte många spelare som kan göra en sån sak, sa Red Wings målvakt Chris Osgood.

Lite drygt fyra minuter senare laddade Detroits lagkapten Nicklas Lidström stora bössan och satte kvitteringen med ett mäktigt slagskott i Marc-Andre Fleurys högra kryss.

1-1 stod sig ända in i tredje perioden.

Väl där blev det Jiri Hudler som avgjorde för Red Wings. Hans backhandsskott med ryggen mot mål letade sig på något sätt förbi Fleury och ini nätmaskorna.

Pittsburgh pressade på hårt i slutet, men Detroit höll emot och var inte rädda att utnyttja icing-puckar för att rycka sönder Penguins anfall.

Red Wings vann och är nu bara en match ifrån att vinna Stanley Cup. Men något sånt ville inte Lidström prata om på presskonferensen efter matchen.

– Vi har inte vunnit något ännu, sa han, men medgav också att han inte har något emot att vara i den här sitsen.

Därmed bröts Pittsburghs långa svit av segrar på hemmaplan. Den stannade på 17 matcher.

Penguins behöver nu vinna tre raka matcher för att plocka hem Stanley Cup-bucklan.

– Vi tar en match i taget, det är så vi ser på det, sa pingvinernas lagkapten Sidney Crosby.

Detroit leder med 3-1 i matcher.