Matchfakta 13/2

Hammarby–Bofors 5–4 (2–1, 0–1, 2–2, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-13

Bottenlaget Hammarby fick en drömöppning mot play off-placerade Bofors på hemmais.

Simon Laudon-Sörlin visade vägen och gjorde 1-0 efter 6.16. Bofors skapade en del men det var Bajens Robin Andersson som slog in utökningen i spel fem mot fyra.

Reduceringen kom relativt rättvist i slutet av perioden. Kristoffer Näslund hittade rätt bakom Hammarbys målvakt Carl-Johan Clint, och nu var det match igen.

I mittperioden trummade gästerna på rejält, och kvitteringen kom också efter en fullträff av Johan Magnusson.

Bofors var det bättre laget efter två spelade perioder.

- Vi höjde oss betydligt om vi jämför med den första perioden. Vi gjorde det verkligen svårt för Hammarby med den uppoffrande inställning som våra killar visade, sa Bofors assisterande tränare Sam Hallam till nwt.se.

I slutperioden gick Hammarby upp till en 4-2-ledning, men på bara en minut lyckades Bofors sedan både reducera och kvittera. Och i förlängningen såg Dmitriy Naumov till att vändningen var ett faktum.

5-4 till Bajen.

Första perioden: 1–0 (6.16) Simon Laudon-Sörlin (Dmitrij Naumov, Erik Johansson), 2–0 (9.16) Robin Andersson (Tomas Lindgren, Petter Lindberg) spel fem mot fyra, 2–1 (15.26) Kristoffer Näslund (Alexander Hult, Johan Larsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–2 (7.49) Johan Magnusson (Tobias Thermell).

Tredje perioden: 3–2 (5.18) Tomas Lindgren (Joakim Nettelbladt, Robin Andersson) spel fem mot fyra, 4–2 (5.41) Simon Laudon-Sörlin (Johan Chang, Robin Jalkerud), 4–3 (11.57) Johan Bülow (Johan Motin, Johan Larsson), 4–4 (12.41) Johan Magnusson (Tobias Thermell, Viktor Sjödin).

Fjärde perioden: 5–4 (2.17) Dmitrij Naumov (Richard Gustafsson, Christopher Dahlén).

Skott: 26–40 (8–13, 4–14, 13–11, 1–2).

Utv, Hammarby: 9x2. Bofors: 8x2, 1x10.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 167.

Malmö–Almtuna 5–1 (0–0, 2–1, 3–0)

Almtuna var pressat i första perioden i bortamötet med Malmö. Laget skapade inte mycket framåt men samtidigt spelade målvakten David Rautio stabilt och lyckades hålla nollan.

Men efter drygt halva matchen tvingades Almtuna-keepern att kapitulera på Frank Banhams fullträff efter en fantastisk framspelning av Marcus Paulsson.

Trots att hemmalaget styrde tillställningen lyckades Julius Larsson få in kvitteringspucken efter 15.02 i power play.

Men säg den glädje som varar. Bara minuten senare tryckte Carl Söderberg in 2-1, som också var resultatet i paus.

I början av tredje pressade Malmö på för en utökning. Marcus Paulsson var fri men blev nerdragen. Domaren dömde straff. Då slog Carl Söderberg in 3-1-pucken mellan benen på målvakten och segern var inom räckhåll.

I slutminuten gjorde Malmö ytterligare två mål och segern skrevs till 5-1.

Andra perioden: 1–0 (9.41) Frank Banham (Marcus Paulsson, Jani Hurme), 1–1 (15.02) Julius Larsson (Marcus Ragnarsson) spel fem mot fyra, 2–1 (16.16) Carl Söderberg (Cole Jarrett, Jyrki Välivaara).

Tredje perioden: 3–1 (6.05) Carl Söderberg, 4–1 (19.01) Fredrik Eriksson (Calle Steen) spel fyra mot fem mål i tom kasse, 5–1 (19.55) Marcus Paulsson (Calle Steen) mål i tom kasse.

Skott: 32–15 (10–3, 13–5, 9–7).

Utv, Malmö: 4x2. Almtuna: 6x2.

Domare: Alexander Vikström, Linköping.

Publik: 2930.

Borås–Oskarshamn 5–6 (2–3, 2–2, 1–0, 0–1)

Viktigt möte mellan två lag som kämpar om en sjundeplats som betyder play off-spel.

Det blev en målrik tillställning. Daniel Åhsberg gav Oskarshamn ledningen redan efter 3.25, men innan perioden var över hade det rasat in fem mål.

Andreas Valdix och Axel Nordahl ordnade 1-2 och 1-3. Men hemmalaget och Fredrik Orrsten reducerade minuten före pausvilan.

IKO och Fredric Jaensson rakade in 2-4 i inledningen av mittperioden.

Nykomlingen gav sig dock inte. Fredrik Orrsten och Lenny Dower slog till en varsin gång och det var 4-4. Så långt hade väl målvakterna Gustaf Wesslau (Borås) och Christian Engstrand (IKO) inte bjudit på sin bästa match.

Andra perioden innehåll fyra mål och de trillade in på bara två minuter. 4-5 slog Robin Gartner in och det var fördel IKO inför slutperioden.

Trots att gästerna haft ledningen i stort sett hela matchen, tappade laget återigen när Jimmy Lund kvitterade till 5-5 i power play nio minuter från slutet.

Oskarshamn gav sig verkligen inte i den här matchen. Laget tog än en gång ledningen.

Nu betydde Fredric Jaenssons fullträff seger då han vispade in pucken under förlängningen.

Första perioden: 0–1 (3.25) Daniel Åhsberg (Eetu Qvist, Jimmie Svensson), 1–1 (6.21) Joakim Persson (Jonas Nilsson), 1–2 (7.40) Andreas Valdix (Chris Nybeck, Tom Linder), 1–3 (8.52) Axel Nordholm (Richard Gynge, Nicklas Jadeland), 2–3 (18.45) Fredrik Orrsten (Jonas Nilsson, David Borkenhagen).

Andra perioden: 2–4 (3.20) Fredric Jaensson (Ola Svanberg, Andreas Valdix), 3–4 (3.32) Fredrik Orrsten (Niklas Öhman), 4–4 (4.09) Lenny Dower (Anders Eriksson, Markus Karlsson), 4–5 (5.31) Robin Gartner (Andreas Lundin, Patrik Rönnqvist).

Tredje perioden: 5–5 (10.55) Jimmy Lund (Anders Eriksson, Elias Fälth) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 5–6 (2.49) Fredric Jaensson (Andreas Lundin).

Skott: 30–31 (10–12, 9–9, 9–8, 2–2).

Utv, Borås: 4x2. Oskarshamn: 8x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 1498.

Nyköping–Sundsvall 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

Det blev en målsnål tillställning mellan Nyköping och Sundsvall. Två lag som i alldra högsta grad är inblandad i bottenstriden, även om nästjumbon Huddinge börjar tappa alltmer.

Hemmalaget var något bättre, samtidigt var det två storspelande målvakter publiken fick skåda. Sundsvalls målvakt Joakim Lundström släppte bara in Jens Jakobs fullträff tre minuter in på matchen.

Nyköpings Martin Hols motade 18 skott och höll nollan.

Anmärkningsbart är att det endast utdelades en utvisning i den första perioden. Det var en hakning på gästernas Alexader Sundqvist. Totalt delades det ut 22 utvisningsminuter i en match där inget av lagen vågade riskera att gå bort sig i defensiven.

Första perioden: 1–0 (3.27) Jens Jakobs (Fredrik Håkansson, Dennis Persson).

Skott: 30–18 (12–4, 13–6, 5–8).

Utv, Nyköping: 4x2. Sundsvall: 7x2.

Domare: Yosef El-Natour, Stockholm.

Publik: 1135.

Växjö–Nybro 5–2 (1–0, 2–0, 2–2)

Växjö stärker sin play off-plats rejält efter kvällens övertygande seger (5-2) över Nybro på hemmaplan.

I en jämn förstaperiod rakade Johan Markusson in 1-0 efter 4.30.

Den andra perioden tog Växjö över alltmer och i spel fem mot fyra slog Christian Magnusson in utökningen till 2-0.

Även 3-0, periodens sista fullträff, gjordes i spel fem mot fyra. Den här gången var målskytten Sebastian Lauritzen.

Hemmalagets ledning var rättvis. Och Johan Markusson grundlade segern genom att slå in 4-0 i box play direkt i upptakten av tredje. Men Nybro gav sig inte och reducerade två gånger om.

Det räckte ändå inte till någon poäng. Viktor Fast i Växjö-målet vägrade släppa några fler puckar bakom sig. I stället slog Aki Heino in 5-2 i tom bur.

Första perioden: 1–0 (4.30) Johan Markusson (Christian Jacobsson, Christoffer Persson).

Andra perioden: 2–0 (3.55) Christian Magnusson (Peter Ström, Aki Heino) spel fem mot fyra, 3–0 (16.24) Sebastian Lauritzen (Per Helmersson, Marcus Weinstock) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–0 (0.22) Johan Markusson (Christoffer Persson, Martin Romö) spel fyra mot fem, 4–1 (4.31) Andreas Elofsson (Fredrik Näslund, Per Braxenholm), 4–2 (13.20) Sebastian Karlsson (Mike Ericson), 5–2 (19.41) Aki Heino (Johan Markusson) mål i tom kasse.

Skott: 32–27 (12–10, 9–3, 11–14).

Utv, Växjö: 2x2. Nybro: 7x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 2626.

Västerås–AIK 7–2 (3–1, 2–1, 2–0)

AIK jagar en play off-plats. Men i kväll var den utom räckhåll när Västerås inledde hemmamötet med att göra tre mål på sju minuter.

Redan efter 33 sekunder satt pucken i nät bakom AIK-målvakten Jimmy Danielsson.

Kalle Olsson spädde på med tvåan drygt fyra minuter senare innan det var dags för Patrik Juhlins fullträff i power play.

Jimmy Danielsson fick bara stå mellan stolparna i 7.38 - efter 3-0-målet byttes han ut mot Johan Larsson-Tysell. Men i kväll spelade det ingen roll vem som vaktade målet. Västerås var effektivt och dödade mer eller mindre matchen i mittperioden.

När Daniel Ström reducerade till 3-2 nio minuter från slutet såg AIK ut att komma in i matchen. Men inom loppet av 1.30 gick VIK upp till en 5-2-ledning efter fullträffar av Kalle Olsson, återigen, och högerskytten Henrik Nordfeldt.

Hemmalaget var klart bättre och drog ifrån till slutsiffrorna 7-2.

Första perioden: 1–0 (0.33) Kalle Olsson (Patrik Berglund, Patrik Juhlin), 2–0 (4.24) Kalle Olsson (Patrik Berglund, Rikard Ekström), 3–0 (7.38) Patrik Juhlin (Henrik Nordfeldt, Kalle Olsson) spel fem mot fyra, 3–1 (9.40) Tobias Ericsson (Johan Adolfsson).

Andra perioden: 3–2 (10.41) Daniel Ström (Christian Sandberg, Mattias Beck), 4–2 (13.14) Kalle Olsson (Rikard Ekström), 5–2 (14.51) Henrik Nordfeldt (Patrik Berglund, Patrik Juhlin) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 6–2 (12.29) Patrik Berglund (Linus Morin), 7–2 (14.47) Mikael Backlund (Stefan Hellkvist).

Skott: 38–36 (16–12, 13–10, 9–14).

Utv, Västerås: 10x2. AIK: 10x2.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 2339.