Dagens namn: Bror

Leksand vann seriefinalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Lagkaptenen Pelle Prestberg avgjorde mot Växjö

Leksand befäster sin serieledning efter seger i seriefinalen i Växjö inför fullsatta läktare.

Trots att hemmalaget gjorde en bra match var Leksand strået vassare i avsluten i 5-2-vinsten.

Segermålen (4-2 och 5-2) slogs in av Pelle Prestberg drygt fyra minuter före slutet.

– Vi har bra tålamod och det tack vare bra stämning, framför allt efter att Kevin Doell kommit till laget, säger Leksandstränaren Tomas Kempe till TV 4 sport.

Leksand har varit etta nästan hela säsongen. Och fortsätter med det efter segern mot tvåan Växjö.

I den första perioden var det hemmalaget som gång på gång var nära att ta ledningen. Växjö hade betydligt fler målchanser än gästerna, men Leksands-målvakten Eddie Läck replikerade med vassa räddningar.

– Vi gör en bra period. Vi skulle tryckt lite mer mot mål bara, men där gör Leksand det bra, säger Janne Karlsson till TV 4 sport.

Leksands bästa målchans hade lagkaptenen Pelle Prestberg, men det var mållöst inför andra perioden.

Hemmalaget tog ledningen drygt fyra minuter i mittperioden. Tom Linder skickade in en puck från blålinjen som hittade in bakom en skymd Eddie Läck.

Leksand svarade dock snabbt.

I anfallet efter petade Marcus Weinstock in kvitteringen på en målvaktsretur, men domaren slog ut med armarna och dömde bort målet för blockering, trots att pucken låg fri strax intill målvakten.

- Det är ett korrekt mål, där blåser domaren av felaktigt, sa TV 4-sportens expert Leif Boork.

Revanschen fick Weinstock minuten senare i power play när Kevin Doell gick in framför mål och nu kunde forwarden slå in returen helt regelrätt.

Indianare av Granath

Båda lagen hade sedan fina chanser, men målvakterna agerade stabilt.

- Vi spelar mer fysiskt och det ger resultat. Man får hoppas att mitt mål blir avgörande, sa Marcus Jonasén inför tredje perioden.

Det blev det inte.

Växjö kvitterade efter en riktig indianare av Leksandsbacken Elias Granath. Placerad i eget sarghörn spelade han in pucken rakt på en Växjö-spelare som stod placerad framför Eddie Läck, som klarade första skottet, men på returen petade Christian Jacobsson in 2-2.

– Det där är riktigt riktigt illa, sa Leif Boork angående Granaths tavla.

Prestberg slog till två gånger

Växjö var inte långt borta att ta ledningen. Men serieledarnas powerforward Jesper Ollas ville annat. Han skrinnade sig fri mellan två backar och lurade målvakten Reto Schürch och petade in pucken som grundlade segern.

Pelle Prestberg gjorde strax efter både 4-2 och 5-2 i power play och satte punkt.

- Leksand gör oss dåliga, säger Växjös tränare Janne Karlsson.

I och med segern har Leksand tre poäng före Växjö som fortfarande är tvåa.