Matchfakta 11/12

Linköping–Södertälje 1–2 (0–1, 0–1, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-11

Första perioden: 0–1 (0.46) Tomas Kollar (Dragan Umicevic).

Andra perioden: 0–2 (9.38) Jason Morgan (Robert Carlsson, André Benoit) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–2 (10.43) Fredrik Emvall (Ivan Majesky, Eric Beaudoin).

Skott: 44–30 (11–15, 13–10, 20–5).

Utv, Linköping: 5x2. Södertälje: 9x2.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 6 209.

Analys: Södertäljes femte seger de sju senaste omgångarna och en drömstart för nye tränaren Jim Brithén. Dessutom verkar laget ha fått en ny favoritmotståndare i vinter. Nästjumbon har faktiskt tagit sex poäng i de inbördes mötena mot topplaget Linköping, som bara plockat två stycken. Redan efter 46 sekunder tog gästerna ledningen och efter en strålande insats av målvakten Pontus Sjögren släppte man bara in ett enda mål. LHC vann skotten i sista perioden med hela 20–5, men var alldeles för ineffektiva och missade även en straff. Därmed har Linköping bara tagit en poäng de fyra senaste hemmamatcherna. (TT)

Färjestad–HV 71 2–3 (1–1, 0–1, 1–1)

Första perioden: 0–1 (0.28) Martin Thörnberg (Jukka Voutilainen, Pasi Puistola), 1–1 (4.37) Jonas Holös (Marcus Johansson, Jesper Mattsson).

Andra perioden: 1–2 (9.54) Björn Melin (Per Gustafsson, Daniel Grillfors).

Tredje perioden: 2–2 (8.17) Jörgen Jönsson (Eero Somervuori), 2–3 (19.49) Teemu Laine (Kristopher Beech, Björn Melin).

Skott: 43–35 (18–11, 15–9, 10–15).

Utv, Färjestad: 6x2. HV 71 6x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 5 631.

Analys: En bra match mellan två lag som försökte spela anfallshockey. Martin Thörnberg (1–0) och Björn Melin (2–1) svarade för kvällens grannlåt när de gjorde varsitt solomål. Jonas Holös (1–1) var mer ett slumpskott från distans och 2–2–pucken forcerade Jörgen Jönsson in över mållinjen efter en tilltrasslad situation framför Andreas Andersson i HV–målet. HV tryckte på rejält i spel fem mot fyra i slutminuterna och med bara elva sekunder kvar av matchen lyckas Teemu Laine raka in pucken. (TT)

Djurgården–Luleå 3–2 e förl (0–1, 0–0, 2–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (12.55) Johan Harju (Kristofer Berglund, Linus Omark) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–1 (2.00) David Schneider (Kristofer Ottosson, Niklas Anger), 1–2 (3.49) Linus Omark (Kristofer Berglund) spel fem mot fyra, 2–2 (16.55) Marcus Ragnarsson (Nichlas Falk) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 3–2 (0.28) Marcus Ragnarsson (Kristofer Ottosson).

Skott: 32–11 (10–5, 9–2, 12–4, 1–0).

Utv, Djurgården: 6x2. Luleå: 5x2.

Domare: Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 3 936.

Analys: Helgens hemmaseger mot Färjestad gav till slut ”krislaget” Djurgården den medvind man hade hoppats på. Men när formstarka Luleå gästade Hovet såg det länge ut som om Djurgården skulle åka på ännu ett bakslag, mycket tack vare Luleås nyligen landslagsuttagne målvakt Mattias Modig som räddade en rad farliga lägen. Men med knappt tre minuter kvar av match kvitterade backveteranen Marcus Ragnarsson till 2–2 och det var därefter Djurgården som gick in i förlängningen med självförtroende och kunde knipa extrapoängen. (TT)

Brynäs–Modo1–2 e förl (1–0, 0–0, 0–1, 0–1)

Första perioden: 1–0 (13.05) Andreas Dackell (Ove Molin, Peter Nolander).

Tredje perioden: 1–1 (4.53) Tommy Wargh (Niklas Sundström, Per–Åge Skröder).

Fjärde perioden: 1–2 (0.27) Victor Hedman (Andreas Salomonsson, Fredrik Warg).

Skott: 26–22 (11–6, 9–6, 6–9, 0–1).

Utv, Brynäs: 4x2. Modo: 5x2.

Domare: Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 5 354.

Analys: Trots en mycket trög start lyckades Modo vinna i Gävle. Under första perioden var det bara målvakten Karol Krizan som var riktigt med på noterna, Modos utespelare verkade mentalt vara kvar i spelarbussen. Hemmaledningen borde ha varit betydligt större med Krizan svarade för ett par riktigt svettiga räddningar. I slutet av andra perioden lyckades Modo för första gången ska riktigt tryck mot hemmamålet. Modo fick också utdelning. Två gånger om var det backar som gled framåt och kunde överlista Jacob Markström, som inte fick rätta hjälpen av sina backar i dessa lägen. Andra raka segern ger Modo lite arbetsro. (TT)

Timrå–Frölunda4–3 e förl (1–0, 1–3, 1–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (8.40) Magnus Pääjärvi–Svensson (Anton Lander, Eric Moe).

Andra perioden: 2–0 (3.07) Petr Tenkrat (Björn Svensson, Dennis Persson), 2–1 (4.53) Janne Niskala (Magnus Kahnberg) spel fem mot fyra, 2–2 (11.52) Mikael Johansson (Tuukka Mäntylä, Niklas Andersson), 2–3 (18.11) Janne Niskala (Riku Hahl) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–3 (17.57) Petr Tenkrat (Eric Moe, Fredrik Hynning) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 4–3 (0.44) Eric Moe (Mika Pyörälä, Johan Backlund).

Skott: 31–33 (8–7, 13–14, 8–10, 2–2).

Utv, Timrå: 7x2. Frölunda: 5x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 5 042.

Analys: Frölunda hade chansen att gå upp i serieledning – och fram till 17.57 in i den tredje och sista perioden såg detta också ut att bli verklighet. Då kvitterade Timrås tjeck, Petr Tenkrat, till 3–3 och endast 44 sekunder in i sudden death grusades göteborgarnas serieledarplaner definitivt. Eric Moe skrinnade direkt från utvisningsbåset och satte vinstgivande 4–3 till Timrå, som därmed segar sig allt närmare slutspelsstrecket. Oavgjort hade kanske bäst speglat händelserna på isen, då det rakt igenom handlade om en tät och intensiv fight med en hel del chanser åt båda håll. (TT)

Skellefteå–Rögle5–2 (3–0, 0–0, 2–2)

Första perioden: 1–0 (10.25) Jyri Marttinen (Kent McDonell, Anders Söderberg) spel fem mot fyra, 2–0 (12.25) Niko Dimitrakos (David Rundblad) , 3–0 (16.47) Erik Forssell (David Rundblad) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (2.36) Cam Abbott (Chris Abbott) spel fem mot fyra, 4–1 (4.02) Anders Söderberg (Erik Forssell), 4–2 (5.31) Chris Abbott (Mario Kempe), 5–2 (13.53) Niko Dimitrakos (Brad Moran).

Skott: 33–24 (13–10, 15–7, 5–7).

Utv, Skellefteå: 3x2. Rögle: 4x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 4 529.

Analys: Tre mål inom loppet av drygt sex minuter. Redan i den första perioden tog ett anfallsglatt Skellefteå AIK greppet om mötet mot Rögle, som slutade 5–2. De båda lagen hade svängdörrar i försvaret, men det var hemmalaget som utnyttjade sina motståndares misstag bäst och kunde säkert gasa ifrån Rögle, som visserligen sprattlade till i den sista perioden, men som aldrig kom närmare än två tröstmål. För bortalaget var det sjätte raka matchen utan seger, och Rögle har dalat från ett självsäkert skrällgäng uppe i tabelltoppen till ett ängsligt lag som börjar närma sig seriens bottenskikt. (TT)