Matchfakta 16/3

Phoenix – Edmonton 2-5 (0-1, 1-2, 1-2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-15

Första perioden: 0-1 (06:17) Ales Hemsky 19 (Joni Pitkänen, Dwayne Roloson)

Andra perioden: 1-1 (04:03) Shane Doan 24 (Martin Hanzal, Keith Yandle), spel fem mot fyra, 1-2 (07:45) Joni Pitkänen 8 (Robert Nilsson, Andrew Cogliano), 1-3 (15:14) Kyle Brodziak 11 (Zack Stortini, Curtis Glencross)

Tredje perioden: 1-4 (08:19) Marty Reasoner 9 (Andrew Cogliano, Fernando Pisani), 4-2 (18:48) Mathias Tjärnqvist 4 (Keith Ballard, Daniel Winnik), 5-2 (19:01) Fernando Pisani 11 (Marty Reasoner, Marc Pouliot), mål i tom bur

Skott: 40-37 (12-14, 12-14, 16-9)

Utvisningar: Phoenix: 7x2 min. Edmonton: 5x2 min.

Publik: 17 947 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilja Bryzgalov 88,9% (32 räddningar), istid 59:39

Edmonton: Dwayne Roloson 95,0% (38 räddningar), istid 60:00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Mathias Tjärnqvist, f, Pho, 1, 0, 3, 0, +1, 12:30

Robert Nilsson, f, Edm, 0, 1, 2, 0, +1, 18:56

Matchen: Edmonton har inte gett upp slutspelshoppet. Anförda av målvakten Dwayne Roloson, som gjorde sin första match från start på sex veckor, tog de en skön bortaseger mot Phoenix. Oilers har tio matcher kvar och sju poäng att ta i kapp för att komma på rätt sida om slutspelsstrecket.

– ”Rolo” var fantastisk och spelade med stort självförtroende, berömde Oilers tränare Craig MacTavish.

Robert ”Mini-Magic” Nilsson stod för matchens fräckis. Han kom åkandes på vänsterkanten, väntade kallt ut Coyotes målvakt Ilja Bryzgalov och hittade in med en passning till Joni Pitkänen, som bara hade att slå in pucken i det vidöppna målet.

Phoenix är också inblandade i kampen om en slutspelsplats i väst, och hade i händelse av en seger legat endast tre poäng under strecket.

– Det här var årets största match för oss, och vi blev utspelade, sa en besviken Wayne Gretzky, tränare i Phoenix.

– Vi har tio matcher kvar och är inte borta från slutspelet än, vi bara försvårade det hela för oss, sa Phoenix lagkapten Shane Doan.

Anaheim – St Louis 5-2 (1-0, 1-1, 3-1)

Första perioden: 1-0 (19:07) Mathieu Schneider 10 (Teemu Selänne, Kent Huskins)

Andra perioden: 1-1 (01:57) Jamal Mayers 10 (Jay McClement, Jeff Woywitka), 2-1 (15:10) Teemu Selänne 8 (Mathieu Schneider, Scott Niedermayer), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 2-2 (00:54) Jeff Woywitka 1 (Roman Polak, Brad Boyes), 3-2 (04:08) Rob Niedermayer 7 (-), 4-2 (11:09) Rob Niedermayer 8 (Travis Moen, Samuel Påhlsson), 5-2 (18:22) Ryan Getzlaf 23 (Samuel Påhlsson, Mathieu Schneider)

Skott: 33-40 (13-7, 14-16, 6-17)

Utvisningar: Anaheim: 1x2 min. St Louis: 4x2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 95,0% (38 räddningar), istid 59:51

St Louis: Manny Legace 84,8% (28 räddningar), istid 60:00

Samuel Påhlsson, f, Ana, 0, 2, 2, 0, +2, 17:05

Matchen: St Louis är ute på en rekordlång bortaturné om nio matcher, och det går inget vidare för dem. Nattens förlust mot Anaheim var deras tionde raka på bortais, vilket är tangerat klubbrekord.

– Det är ett skämt, det är vad det är, sa Erik Johnson. Vad vi håller på med nu är helt enkelt oacceptabelt.

Blues har tre matcher kvar innan de kan vända hem till St Louis igen.

De kan i varje fall trösta sig med att de bjöd upp till kamp mot de regerande mästarna Ducks. Två gånger kvitterade de hemmalagets ledning, men när Rob Niedermayer tråcklade in 3-2 tidigt i tredje perioden, orkade Blues inte svara igen.

Ducks, utan avstängde backen Chris Pronger, verkar ha vässat formen lagom till slutspelet. Sedan den femte februari har de mäktiga ankorna vunnit femton matcher och förlorat fyra. De är särskilt starka hemma, segern mot St Louis var deras 25:e för året i Honda Center.

– Hade det inte varit för vårt hemmafacit, hade vi inte varit där vi är idag, sa Ducks segerskytt Rob Niedermayer, och syftade på deras fjärdeplacering i den västra lighalvan.

Finländske speedkulan Teemu Selänne gjorde sitt 548:e mål i karriären när han satte 2-1 efter 15:10 av andra perioden. Därmed är han uppe på delad 24:e plats i alla tiders målliga, jämsides med Michel Goulet och ett mål efter Ron Francis.

Samuel Påhlsson gjorde två assist för Ducks och har därmed gjort poäng i fyra raka matcher.

Dallas – Vancouver 3-4 (1-3, 2-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (02:32) Matt Pettinger 4 (Markus Näslund, Brendan Morrison), 0-2 (09:07) Ryan Kesler 20 (Brendan Morrison, Alexander Edler), spel fem mot fyra, 0-3 (11:13) Markus Näslund 23 (Matt Pettinger), 1-3 (19:46) Joel Lundqvist 3 (Loui Eriksson)

Andra perioden: 2-3 (07:35) Mike Modano 19 (Stephane Robidas, Mike Ribeiro), spel fem mot fyra, 3-3 (13:58) Brad Richards 20 (Jere Lehtinen), spel fyra mot fem

Tredje perioden: 3-4 (03:04) Brendan Morrison 9 (Markus Näslund, Matt Pettinger)

Skott: 38-30 (12-12, 12-11, 14-7)

Utvisningar: Dallas: 5x2 min. Vancouver: 8x2 min.

Publik: 18 584 (i American Airlines Center)

Markus Näslund, f, Van, 1, 2, 5, 0, +2, 14:25

Matchen: Ibland ska man ha lite tur för att vinna en hockeymatch. Markus Näslunds passning in framför mål tog på lagkompisens Brendan Morrisons skridsko, och pucken gick förbi Dallas målvakt Marty Turco. Målet betydde 4-3 för Vancouver och blev matchavgörande.

Lagkaptenen Näslund var på fint spelhumör och gjorde ytterligare två poäng i matchen. Han spelade fram Matt Pettinger till 0-1 tidigt i första perioden, och gjorde sedan själv 0-3. Då var matchen bara drygt elva minuter gammal, och Dallas såg inte ut att vara med på noterna.

– I den här ligan måste du spela från början till slut och spela en hel match, det gjorde inte vi, sa Dallas Stu Barnes till AP.

Hemmalaget Dallas vaknade efter ett tag, och Joel Lundqvist sena reducering i första perioden blev startskottet för inhämtningen. Tack vare mål av Mike Modano och Brad Richards var matchen kvitterad efter knappt fjorton minuter av andra perioden.

– Det var en berg-och-dalbana, men vi gjorde en fantastisk match, sa Vancouvers forward Ryan Kesler.

Vancouvers tränare Alan Vigneault visade varför han blev utsedd till årets tränare i fjol, när han för att skaka om lagets måltörstande offensiv satte ihop en ny kedja med Näslund, Pettinger och Morrison. Den trion gjorde totalt tre mål och sex assist i matchen.

Svenske målvakten Johan Holmqvist fick en mardrömsdebut för Dallas. Han byttes ut efter att ha släppt in tre mål i första perioden. ”Honken” borde ha räddat två av målen, men var chanslös på Näslunds 0-3.

Montreal – NY Islanders 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (07:04) Roman Hamrlik 5 (Christopher Higgins, Mark Streit), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 2-0 (05:54) Alexej Kovalev 31 (Tomas Plekanec, Andrej Kostitsyn), 3-0 (17:489 Guillaume Latendresse 16 (Saku Koivu, Michael Ryder)

Skott: 29-30 (8-10, 14-8, 7-12)

Utvisningar: Montreal: 2x2 min. NY Islanders: 1x2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Center)

Målvakter: Montreal: Jaroslav Halak 100% (30 räddningar), istid 59:51

NY Islanders: Rick DiPietro 89,7% (26 räddningar), istid 60:00

Inga svenskar på isen

Matchen: I och med en stabil 3-0-seger på hemmais fullbordade Montreal sin perfekta säsongsserie mot NY Islanders. Montreal vann alla fyra matcher mot Islanders under grundserien för första gången sedan 1996-97.

Stor segerorganisatör i natt var unge målvakten Jaroslav Halak, som höll nollan och gjorde 30 räddningar. Nollan var hans tredje i karriären, samtliga har kommit på hemmaplan.

– Jag har sett fram emot den här matchen i och med att det gått nästan ett helt år sedan min senaste hemmamatch, sa den 22-årige slovaken, som har fått chansen efter att Canadiens bytte bort Cristobal Huet till Washington.

– Han gjorde räddningar när han behövde. Vi hade en del riktiga målchanser och han gjorde stora räddningar; det är frustrerande, berömde motståndarnas lagkapten Bill Guerin.

Montreal kom tillbaka fint efter 0-3-förlusten mot Ottawa senast, och de två poängen innebär att laget nu leder Northeast Division.

NY Islanders förlorade sin femte raka match och har nio poäng upp till åttondeplatsen i Eastern Conference.

Toronto – Buffalo 2-6 (1-3, 0-0, 1-3)

Första perioden: 0-1 (07:06) Ales Kotalik 22 (Derek Roy, Jason Pominville), spel fem mot fyra, 1-1 (13:39) Ian White 5 (Jason Blake, Alexander Steen), 1-2 (14:24) Jochen Hecht 19 (Jason Pominville, Paul Gaustad), 1-3 (17:41) Drew Stafford 15 (Patrick Kaleta)

Tredje perioden: 2-3 (07:29) Jiri Tlusty 6 (Alexej Ponikarovskij, Alexander Steen), 2-4 (11:36) Jason Pominville 24 (Paul Gaustad, Jochen Hecht), 2-5 (14:55) Daniel Paille 18 (Jochen Hecht), 2-6 (17:45) Henrik Tallinder 1 (-), mål i tom bur

Skott: 32-20 (11-7, 7-5, 14-8)

Utvisningar: Toronto: 3x2 min. Buffalo: 4x2 min.

Publik: 19 462 (i Air Canada Center)

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 73,7 % (14 räddningar), istid 57:36

Buffalo: Ryan Miller 93,8% (30 räddningar), istid 60:00

Alexander Steen, f, Tor, 0, 2, 2, 0, -1, 17:28

Anton Strålman, b, Tor, 0, 0, 0, 0, 0, 11:46

Henrik Tallinder, b, Buf, 1, 0, 1, 0, +2, 22:30

Matchen: Mats Sundin missade sin 44:e grundspelsmatch i karriären för Toronto, och utan honom och även Nik Antropov, som lämnade matchen med en knäskada i första perioden, kunde Buffalo ta en ganska enkel seger med 6-2.

– Mats är en av de bästa spelarna i världen, och utan honom och Nik blir vi väldigt små, sa Leafs tränare Paul Maurice.

Buffalo, som kom från en 7-1-seger mot Carolina kvällen innan, hade fyllt upp laget med farmarlagsspelare, eftersom de är skadedrabbade. Tränaren Lindy Ruff beordrade sina spelare att täppa igen mittzon och sakta ner Torontos anfall, vilket lyckades.

Svenske backen Henrik Tallinder gjorde sitt första mål för säsongen, när han från egen zon hittade den övergivna Toronto-buren i slutet av matchen.

Buffalo är en poäng efter Philadelphia, som håller den sista play off-platsen i öst, medan Toronto är sex poäng efter. Båda lagen har nio matcher kvar att spela, och möts dessutom två gånger till.

Tampa Bay – NY Rangers 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Andra perioden: 1-0 (19:13) Alexandre Picard 2 (Jeff Halpern, Mathieu Darche)

Tredje perioden: 2-0 (06:40) Martin St. Louis 23 (Jussi Jokinen, Dan Boyle), spel fem mot fyra, 3-0 (19:02) Michel Ouellet 15 (Mike Smith), mål i tom bur

Skott: 30-20 (5-7, 16-4, 9-9)

Utvisningar: Tampa Bay: 3x2 min. NY Rangers: 4x2 min.

Fredrik Sjöström, f, NYR, 0, 0, 2, 2, 0, 7:40

Matchen: Resan till den soliga staten Florida blev inte vad Rangers hade hoppats. De åkte dit med en segersvit och en till synes säker plats i slutspelet. Två förluster senare är niondeplatsen bara fyra poäng bort.

Rangers, som förlorade mot Florida Panthers med 3-2 i fredags, gjorde en dålig match och förlorade rättvist med 3-0 mot Eastern Conferences sämsta lag, Tampa Bay.

– Alla borde vara besvikna med sin insats, men vi vet också vilket slags lag vi är. Vi kommer inte leva kvar i det här, sa Rangers Scott Gomez.

Tampas nye målvakt Mike Smith gjorde 20 räddningar och registrerade sin första nolla för Lightning. Bland annat gjorde han en otrolig räddning med klubban när Fredrik Sjöström hade öppet mål. Men han fick också god hjälp av backen Alexandre Picard, som kastade sig och täckte Jaromir Jagrs skott, efter att Smith passat pucken rakt i gapet på tjecken.

– Nollan går till ”Pic”, antar jag. Jag sa att skulle pussa honom efter matchen, och det gjorde jag, sa Smith, som dessutom försökte sig på att göra mål när Rangers tagit ut målvakten. Hans lyftning från egen zon gick dock för långt till vänster, men Michel Ouellet hann i kapp pucken och petade in 3-0.

Henrik Lundqvist stod i mål för Rangers och var i stort sett den enda som kom upp i godkänd klass. Gång på gång räddade han sina lagkamrater med förstklassiga räddningar. De två mål han släppte in, Picards och Martin St Louis, kom båda efter tilltrasslade situationer där hans backar inte lyckades rensa bort pucken.

– Vi förtjänade inte en poäng i dag, för de spelade bättre än oss från början, var Henriks korta analys av matchen.

Minnesota – Los Angeles 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (14:11) Brian Rolston 27 (Pierre-Marc Bouchard, Mikko Koivu)

Tredje perioden: 2-0 (15:56) Marian Gaborik 36 (Pavol Demitra)

Skott: 29-24 (11-7, 12-7, 6-10)

Utvisningar: Minnesota: 5x2 min. Los Angeles: 3x2 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 100% (24 räddningar), istid 59:49

Los Angeles: Erik Ersberg 93,1 (27 räddningar), istid 57:53

Kim Johnsson, b, Min, 0, 0, 2, 0, +2, 23:33

Erik Ersberg, mv, LA, se ovan

Matchen: Wilds finske målvakt Niklas Bäckström höll nollan för första gången på över fem månader när Minnesota slog Los Angeles hemma med 2-0. Med tanke på att laget gör väldigt få mål (de har inte gjort fler än tre på fjorton matcher) litar de starkt på Bäckströms målvaktsspel.

– Om vi vill ta oss till slutspelet, så är det på det sättet. Jag måste göra räddningar när laget behöver det, och hjälpa dem så de inte behöver göra fyra-fem mål varje kväll, sa Bäckström.

Nyrakade lagkaptenen Marian Gaborik gjorde sitt 200:e mål i karriären när han satte 2-0 sent i tredje perioden.

– Vi fick två stora poäng i den här matchen, och att då få göra mål är trevligt, sa han, och visade glatt upp sin kala hjässa.

Kings fick fem tillfällen att spela med en man mer på banan, utan resultat.

– Det här var en match som vårt power play får ta på sig en del ansvar för utgången i, sa Kings tränare Marc Crawford efteråt.

Kings målvakt Erik Ersberg behöver inte ta på sig någon skuld för förlusten. Han gjorde 27 räddningar, varav en handfull var ur den högre skolan.

Boston – Philadelphia 3-2 (1-0, 0-2, 1-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (12:21) Chuck Kobasew 21 (Marco Sturm, Phil Kessel)

Andra perioden: 1-1 (09:14) Mike Richards 24 (Joffrey Lupul, Scott Hartnell), 1-2 (12:25) Daniel Briere 26 (Vaclav Prospal, R.J. Umberger)

Tredje perioden: 2-2 (19:33) Andrew Ference 1 (Chuck Kobasew, Dennis Wideman)

Övertid: 3-2 (02:17) Aaron Ward 5 (P.J. Axelsson, Andrew Ference)

Skott: 36-26 (9-6, 14-7, 10-11, 3-2)

Utvisningar: Boston: 7x2 min, 1x5 min. Philadelphia: 6x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 565 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Tim Thomas 92,3% (24 räddningar), istid 61:47 Philadelphia: Martin Biron 91,7% (33 räddningar), istid 62:17

PJ Axelsson, f, Bos, 0, 1, 4, 0, +1, 19:40

Matchen: När Boston lyckades besegra Philadelphia avgjordes tillställningen med en spektakulär sekvens. Drygt två minuter in i övertiden kom Flyers Jeff Carter fri med Tim Thomas, som gjorde en snygg räddning. Pucken studsade ut till Bostons svensk ”Pebben” Axelsson, som tog det lugnt vid mittlinjen. Plötsligt satte han fart in över offensiva blå och la upp pucken för Aaron Ward, som avgjorde med ett mäktigt slagskott förbi Martin Biron.

– Jag såg Carter tidigt och tänkte att det skulle vara lättare att rädda ett friläge än tre straffar senare, sa Thomas angående sin dramatiska räddning.

Märkligt nog var det andra gången i år som defensivbjässen Ward avgjorde på övertid mot Flyers. Det hände också den tolfte januari.

Flyers superstjärna Mike Richards gjorde comeback efter att ha missat nio matcher med en knäskada. Han visade prov på fin bollkänsla när han slog in 1-1 på tennis i mitten av andra perioden. Domarna kollade med videogranskarna om det var hög klubba innan de godkände målet.

Flyers ledde länge med 2-1, men Bruins back Andrew Ference kvitterade med endast 27 sekunder kvar av tredje perioden. Målet var hans första för säsongen, och tillfället var väl valt. I och med segern har Boston 82 poäng och ligger sjua i Eastern Conference, med Philadelphia två poäng efter på en åttonde plats.

– Det här hjälper oss, men vi har fortfarande inget utrymme för misstag, sa segerskytten Ward till AP.

Detroit – Nashville 1-3 (1-1, 0-1, 0-1)

Första perioden: 0-1 (10:27) Dan Hamhuis 4 (Alexander Radulov, Jason Arnott), 1-1 (17:43) Niklas Kronwall 6 (Johan Franzén, Mikael Samuelsson)

Andra perioden: 1-2 (06:10) Rich Peverly 3 (Greg Zanon, Brandon Bochenski)

Tredje perioden: 1-3 (19:42) Jerred Smithson 6 (-), mål i tom bur

Skott: 35-27 (10-9, 13-12, 12-6)

Utvisningar, Detroit: 4x2 min.Nashville: 7x2 min.

Mattias Ritola, f, Det, 0, 0, 1, 0, 0, 4:29

Matchen: Desperation slår klass. Det visade Nashville Predators när man på lördagkvällen, svensk tid, slog Detroit Red Wings med 3-1 på bortais.

– Vi spelar med stor desperation och vet vad som gäller för oss, sa JP Dumont till FSN Detroit.

Nashville slåss för att komma på rätt sida om slutspelsstrecket i väst, medan Detroit redan är klara för play off. I och med segern har niondeplacerade Nashville samma poäng som Vancouver, men två matcher fler spelade. Fördel för Sedinarnas Vancouver, alltså.

Rookien Rich Peverly, som åkt som en jojo mellan NHL och farmarligan i år, gjorde matchvinnande 2-1 för Nashville. Peverly hann före Niklas Kronwall när pucken dumpades in i Detroits zon, och överraskade Chris Osgood genom att peta in pucken vid den bortre stolpen.

Niklas Kronwall gjorde Detroits mål. Efter en solorush genom neutrala zonen lämnade han pucken till Mikael Samuelsson, och störtade mot mål. Samuelsson hittade Johan Franzén, som läckert la över pucken till Kronwall. Målet var då vidöppet och Kronwall kunde göra ett av sina enklare mål.

Dagen efter sin 21-årsdag gjorde Mattias Ritola NHL-debut för Detroit, och blev därmed svensk nummer nio att representera Red Wings i årets NHL. Mattias, som gjort poängsuccé den senaste tiden i AHL, fick begränsat med istid i en checking-kedja tillsammans med Mark Hartigan och Tomas Kopecky.

Colorado – New Jersey 4-2 (0-1, 1-1, 1-2)

Första perioden: 0-1 (14:08) Dainius Zubrus 11 (Michael Rupp, Vitalij Vishnovskij)

Andra perioden: 1-1 (07:15) Paul Stastny 22 (Andrew Brunette, Scott Hannan), 1-2 (09:02) Jay Pandolfo 12 (Brian Gionta, Johnny Oduya)

Tredje perioden: 1-3 (07:52) Jamie Langenbrunner 12 (Zach Parise, Travis Zajac), 1-4 (11:50) John Madden 19 (Brian Gionta, Jay Pandolfo), 2-4 (12:27) John-Michael Liles 4 (Joe Sakic, Paul Stastny)

Skott: 26-27 (7-11, 9-7, 10-9)

Utvisningar: Colorado: 1x2 min, 1x5 min. New Jersey: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 007 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: José Theodore 85,2% (23 räddningar), istid 59:11 New Jersey: Martin Brodeur 92,3% (24 räddningar), istid 60:00

Johnny Oduya, b, NJ, 0, 1, 1, 2, 0, 21:16

Matchen: Martin Brodeur fortsätter att slå häpnadsväckande rekord. När hans New Jersey slog Colorado med 4-2 innebar det att veteranmålvakten nådde 40 segrar för sjunde säsongen i karriären. Det har ingen annan NHL-målvakt åstadkommit. Snart 36-årige Brodeur är bara arton vinster efter legendaren Patrick Roys rekordnotering på 551 vinster i karriären.

Colorado, som kom till spel utan ljumskskadade Peter Forsberg, förlorade på hemmais för första gången på fem matcher, och blott för andra gången de senaste tio matcherna. Joe Sakics assist på John-Michael Liles 2-4-reducering var hans 999:e i karriären. Bara tio spelare har nått millenniegränsen i den kategorin.

Trots ”Foppas” frånvaro blev det en svenskpoäng i matchen. New Jerseys back Johnny Oduya assisterade på Jay Pandolfos 1-2 i mitten på andra perioden. ”Johnny Orr” har därmed gjort 22 poäng under årets säsong, en fördubbling mot vad han presterade under sin rookiesäsong i fjol.