Jättekritik mot domaren när AIK föll

Uppdaterad 2018-03-13 | Publicerad 2018-03-12

Två tuffa utvisningar blev AIK:s fall.

Klubben halkar allt längre från SHL efter förlusten mot Södertälje i slutspelsserien.

– Lyth (domaren) avgjorde. Ska han blåsa så där kan vi lika gärna spela tre mot tre hela matchen, säger AIK-tränaren Thomas Mitell efter 3–5-förlusten.

AIK klev in i slutspelsserien med tre bonuspoäng.

Men redan efter två omgångar har det försprånget ätits upp av konkurrenterna.

Huvudstadslaget tappade poäng i första matchen, hemma mot Almtuna, där det blev seger i förlängningsspelet.

Och i kväll kammade laget noll.

Men det var en galen tredjeperiod som avslutade bortamötet med Södertälje.

Hård domarkritik

AIK hade en stor speldominans, men laget föll efter två tuffa utvisningar.

Och i de efterföljande powerplay-spelen gjorde Södertälje både 3–2 och avgörande 4–3 – med bara drygt två minuter kvar.

Efteråt var AIK-tränaren Thomas Mitell märkbart irriterad över domare Peter Lyths insats.

– Vi förtjänade ett bättre öde, men det var Lyth som avgjorde. Om han ska hålla på att blåsa så där kan vi lika gärna spela tre mot tre hela matchen. Den sista (Mathias Froms slashingutvisning) var offatbar. Man blir så less, säger AIK-tränaren Thomas Mitell.

– Det är tråkigt att vi ska falla på det och inte på en egen dålig prestation, fortsätter han.

”Bara att skaka av sig”

I slutminuten tog AIK ut målvakten och då sköt Christopher Bengtsson in avgörande 5–3 i öppen kasse.

Nu passerades AIK av både Oskarshamn och Björklöven i tabellen, men laget har båda klubbarna kvar att möta. Oskarshamn väntar redan på fredag på Hovet.

– Det är bara skaka av sig den här irritationen nu. Resultatet var en besvikelse, men prestationen bra och det är bara att försöka upprepa den i nästa match, säger Mitell.

Nu är det i stället fördel Oskarshamn.

Smålänningarna tog andra raka segern i slutspelsserien när det blev en övertygande 5–2-seger borta mot Pantern.

Det var andraperioden som avgjorde.

Då vände Oskarshamn 0–1-underläge till 3–1-ledning efter mål av John Dahlström, Markus Persson och Manuel Ågren.

Pantern fick en reducering tidigt i den tredje perioden, men Arsi Piispanen avgjorde med sitt 4–2-mål med drygt fyra minuter kvar, innan Karl Johansson satte 5–2 i öppen kasse.

Pantern leder nu slutspelsserien efter två av fem omgångar.

Björklöven är också med i toppracet, i allra högsta grad. Den blytunga bortasegern mot Almtuna gör att Umeå-laget ligger på samma poäng som Oskarshamn i toppen.

Almtuna hade en 2–1-ledning efter första perioden, men två snabba ”Löven”-mål på två minuter i mittperioden gjorde att det plötsligt var 2–3 på resultattavlan.

När Almtuna tog ut målvakten i slutskedet klev Lukas Ericsson in och avgjorde mötet i öppen kasse.