”Jag kände en jäkla sorg när jag insåg att det var över”
Publicerad 2014-08-21
AIK-talangen Fredric Anderberg om livet efter knocken: ”Ont i huvudet varje dag”
AIK-forwarden Fredric Anderberg, 20, tvingades lägga av med ishockeyn på grund av hjärnskakning.
Ett knappt år senare lider han fortfarande av huvudvärk varje dag – men drömmer om att bli spelaragent.
– Även om jag inte kan spela själv vill jag ha kvar hockeyn i mitt liv.
Fredric Anderberg minns 4 oktober förra året som vore det i går. SHL-debut mot Luleå hemma på Hovet inför 4876 åskådare. Efter fem års problem med en axel har han bytt Djurgården mot AIK och nu ska han, 19 år ung, äntligen få chansen att visa vad han går för.
– Läkarna hade sagt att det var sista chansen för min axel, så det kändes riktigt kul att äntligen få debutera.
Men det slutar på värsta sätt. Med 7.05 kvar av matchen blir Anderberg överkörd av Luleås Anton Hedman (numera Färjestad). Hedman får matchstraff och stängs så småningom av fem matcher, men för Fredric Anderberg blir domen betydligt tuffare.
”Kunde inte se något”
Karriären är över. Fredric Anderbergs avtryck i SHL blev sex minuter och 37 sekunders speltid och -1 i plus/minus-statistik.
– Jag visste att jag hade brutit käken, men en käke läker ju. Men jag förstod inte att det var över med hockeyn, säger Anderberg.
– Jag klev på is en vecka senare och det var då det slog till utav bara helvete. Efter fem minuter kunde jag inte se något.
Anderberg hade börjat ana oråd någon dag tidigare när han skulle övningsköra.
– När jag var på väg till Karolinska, innan jag förstod hur allvarlig hjärnskakningen var, höll jag på att krocka med fyra bilar, så då la jag bilkörning på is. Det blir nog inget körkort för mig.
”Ont i huvudet varje dag”
Läkarna lät Anderberg själv ta beslutet att avsluta hockeykarriären. Men det fanns egentligen inget val.
– Det var ett jäkligt svårt beslut att ta, men samtidigt väldigt enkelt. När läkarna sa att jag skulle behöva leva med smärtan resten av livet om jag fortsatte var det inte mycket att fundera på. Jag var inte så sugen på att vara handikappad när jag är 40. Men jag kände en jäkla sorg när jag insåg att det var över.
I dag jobbar han heltid på en webbshop för träningsprodukter till hockeyspelare. Tack vare en förstående arbetsgivare har steget till ett ”normalt liv” förenklats.
– Det går i vågor. För någon månad sedan kändes det ganska bra, men nu på sistone har jag haft riktigt ont i huvudet och yrsel. Det är upp och ner, från dag till dag. Ibland har jag fått riktiga återfall, så att jag inte kan gå rakt och inte kan se ordentligt. Jag har ont i huvudet varje dag, men har lärt mig att planera min tid lite bättre, att veta när jag ska ta vilostunder.
Tackar fansen för stödet
Den där olycksaliga dagen för snart ett år sedan kommer han aldrig att glömma.
– Jag blir påmind om det varje dag, men det är ännu tuffare nu i augusti när polarna kliver på is.
Trots det som har hänt älskar Fredric Anderberg ishockey och vill syssla med det i framtiden, i någon form.
– Jag testade på att vara tränare i två dagar under Robert Nordmarks camp. Det var ett lagom förstasteg. Jag fick erbjudande om att ta hand om ett par smågrabbar, men skallen är inte redo för det än.
Har du en dröm att bli tränare?
– Det vore kul att fortsätta inom hockeyn på något sätt, men jag funderar mer på att bli spelaragent.
Avslutningsvis vill Fredric Anderberg tacka Black Army som startade en insamling för honom.
– Det blev några tusenlappar, cirka 8000 kronor. Men jag bryr mig inte om pengarna utan det viktiga var den snälla tanken, att de visade att de bryr sig om mig, det betyder mycket. Jag kommer fortsätta följa AIK, men det blir nog för jobbigt att gå på matcher.
En annan hockeyspelare som tvingades lägga av i ung ålder är Albin Blomqvist, 21. I en gästkrönika på hockeysverige.se beskriver han han sin egen mardröm och efterlyser ett skyddsnät för unga idrottare som tvingas lägga av för tidigt.