Uppdaterad 2011-04-06 | Publicerad 2011-04-05

Tremålsunderläge efter en period

Färjestad fick en drömstart på SM-finalserien.

Det kan de tacka Skellefteås Yared Hagos för.

Hagos stod för en riktig indianare – och Pelle Prestberg kunde ge Färjestad ledningen redan efter 1.10.

Innan perioden var över hade Färjestad gjort ytterligare två mål.

Det hade alltså bara gått en dryg minut av den första SM-finalen när det första målet kom.

Yared Hagos hade snappat upp pucken bakom den förlängda mållinjen, och skulle sedan lägga bak den till Ivan Majesky

Missförstånd

Men Majesky missförstod Hagos, och istället gick pucken fram till Färjestads Pelle Prestberg.

Hadelöv räddade Prestbergs första avslut, men kunde inte ta returen. Färjestad tog därmed ledningen redan efter 1.10.

Innan perioden var över hade Färjestad gjort ytterligare två mål, och båda kan karaktäriseras som enkla.

Bellemare tappade klubban

2–0-målet kom efter 14 minuter. Skellefteå hade just klarat ett tungt numerärt underläge, som blev ännu jobbigare då Pierre-Edouard Bellemare tappat klubban tidigt i box play-spelet.

Strax efter att Skellefteå blivit fulltaligt kom 0–2-målet. Martin Sevc sköt ett hårt slagskott, som gick mot Hadelöv i målet.

Skottet gick mot klubbhandssidan, men istället för att stöta bort plucken med stöten försökte Hadelöv plocka den, men missade hela pucken.

Blott 1.49 senare kom 3–0. Skellefteås försvarsspel var riktigt yrt, och en helt omarkerad Per Åslund kunde stöta in 3–0.

”Taktiskt sett utspelade”

Ett riktigt tungt utgångsläge för Skellefteå inför fortsättning.

– Vi blir taktiskt sett utspelade i den första perioden, säger Skellefteås lagkapten Fredrik Warg till TV4, och fortsätter:

– Vi måste tajta till det defensivt. Det är lite för mycket gladhockey.

– Vi måste upp i normal standard och inte bara åka runt och ge bort pucken, säger tränare Anders Forsberg.

Färjestads Sanny Lindström var mer nöjd.

– Vi gör en jättebra period.

Spelade upp sig

Skellefteå spelade upp sig efter den första perioden, och kunde reducera 2.33 in i den andra perioden genom ett rappt handledsskott av Fredrik Lindgren.

Men de lyckades aldrig komma ikapp Färjestad.

11.46 in i perioden gjorde Rickard Wallin 4–1 och avgjorde mer eller mindre matchen. Drygt två minuter senare reducerade visserligen Erik Forssell i numerärt överläge, men det hjälpte inte. Med 1.43 kvar att spela kunde Färjestad göra 5–2 i öppen kasse.

Forsberg ”jävligt sur”

Men det blev ändå dramatiskt. 48 sekunder senare reducerade Oscar Lindberg, och 42 sekunder senare gjorde Erik Forssell sitt andra mål i matchen. Men någon kvittering lyckades de aldrig sätta, och Färjestad vann med 5–4.

– Just nu är man jävligt sur att vi bjuder dem på det här, säger Skellefteås tränare Anders Forsberg till TV4, där han var tydligt missnöjd med Skellefteås insats.

– Vi ger Färjestad för mycket ytor att spela på och avståndsmarkerar. Vi måste mycket mycket närmare och ta bort spelmöjligheterna vi ger dem gång på gång.