Matchfakta 13/5

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-13

Dallas – Detroit 2-5 (1-2, 1-1, 0-2)

Första perioden: 0-1 (09:27) Pavel Datsjuk 6 (Henrik Zetterberg, Brian Rafalski), 1-1 (15:13) Nicklas Grossman 1 (Mike Modano, Brenden Morrow), 1-2 (15:50) Pavel Datsjuk 7 (Tomas Holmström, Brian Rafalski)

Andra perioden: 2-2 (03:47) Brad Richards 3 (Loui Eriksson, Joel Lundqvist), 2-3 (11:54) Jiri Hudler 3 (Niklas Kronwall, Darren McCarty)

Tredje perioden: 2-4 (01:38) Henrik Zetterberg 9 (-), spel fyra mot fem, 2-5 (17:19) Pavel Datsjuk 8 (Henrik Zetterberg)

Skott: 18-21 (7-7, 7-7, 4-7)

Utvisningar: Dallas: 4x2 min. Detroit: 6x2 min.

Publik: 18 532 (i American Airlines Center)

Matchen:

Tack vare drömspel av superduon Henrik Zetterberg och Pavel Datsjuk kunde Detroit vinna även den tredje matchen i Conference-finalen mot Dallas. Datsjuk gjorde sitt första hat trick i karriären och Zetterberg gjorde ett snyggt solomål i numerärt underläge i början av tredje perioden.

– Jag kom fräsch från bänken och de backcheckade inte så hårt, så det gjorde det enklare för mig att skära in i mitten och skjuta, sa ”Zäta” om sitt mål.

Svensken noterades även för två assist i matchen och är nu uppe i 18 poäng – bäst av alla i slutspelet.

Datsjuk gav Detroit ledningen efter halva första perioden, trots att det fram till dess hade varit Dallas som styrt matchen.

– Vi var glada över att få första målet, det betyder mycket, sa han på presskonferensen efter matchen.

Ryssen fick måljubla ytterligare två gånger i matchen.

– Jag fick tre bra passningar och försökte bara skjuta så mycket som möjligt på Turco, förklarade han sina mål.

Dallas hängde med fram till 2-2, men orkade inte resa sig efter att Niklas Kronwall friställt Jiri Hudler med en läcker passning från egen zon. Fri med Marty Turco gjorde Hudler inget misstag. Målet betydde 3-2 för Detroit och blev matchavgörande.

Segern var Detroit nionde raka i slutspelet och den kom trots att lagets bäste målskytt – Johan Franzén – inte spelade.

– Det visar vilket djup vi har, sa Zetterberg om att laget ändå lyckades göra fem mål.

För Dallas väntar nu en närmast omöjlig uppgift att försöka vända 0-3-underläget. Lagets målvakt Marty Turco har i sin karriär bara vunnit 2 av 20 matcher mot Red Wings – nu måste han vinna fyra av fyra.

Nästa match i serien spelas natten till torsdag i Dallas.

Detroit leder med 3-0 i matcher.