Matchfakta 5/4

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-05

Philadelphia-New Jersey 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (05.44) R.J. Umberger 13 (Vaclav Prospal, Scott Hartnell).

Tredje perioden: 2-0 (11.16) Scottie Upshall 13 (Jeff Carter, Randy Jones), 3-0 (11.53) Joffrey Lupul 20 (Mike Richards).

Skott: 37-22 (14-6, 17-6, 6-10)

Utvisningar, Philadelphia: 5x2 min. New Jersey: 5x2 min.

Matchen:

Vilken otrolig stämning i Wachovia Center från första nedsläpp till långt efter slutsignalen. Och vilket fantastiskt spel av Philadelphia Flyers som nu är klart för det första slutspelet sedan 2006.

- Jag tror jag aldrig sett ett lag spela en bättre match i ett sådant utsatt läge. De var inte rädda, de var inte nervösa, berömde Flyers ordförande Ed Snider.

Visst spelade hemmalaget en bländande hockey och hade inte Devils målvakt Martin Brodeur hållit undan i de två första perioderna hade matchen varit avgjord långt tidigare.

Men i den tolfte minuten av den tredje perioden kom det definitiva avgörandet då Scottie Upshall (2-0) och Joffrey Lupus (3-0) satte varsitt mål inom loppet av 37 sekunder.

- De bara spelade ut oss. Det var en massa intensitet från deras sida. Atmosfären var otrolig och vi hade svårt att matcha allt, sa Martin Brodeur som efter 3-0 gav över spade till Kevin Weekes.

I morgon avslutar Flyers grundserien med match mot Pittsburgh och kan vid seger bli sexa i Eastern Conference. Vilka som väntar i slutspel är ännu inte klart, men…

- …om vi spelar så här kommer vi att bli mycket, mycket farliga, sa 1-0-målskytten R.J Umberger.

NY Rangers-NY Islanders 3-4 (0-1, 2-2, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (10.10) Kyle Okposo 2 (Blake Comeau, Richard Park).

Andra perioden: 1-1 (02.29) Daniel Girardi 10 (Martin Straka, Jaromir Jagr), 1-2 (05.40) Miroslav Satan 16 (Jack Hillen, Trent Hunter), 2-2 (13.10) Nigel Dawes 14 (Ryan Callahan, Chris Drury), 2-3 (15.07) Richard Park 12 (Radek Martinek), spel 3 mot 5.

Tredje perioden: 3-3 (04.20) Jaromir Jagr 24 (Martin Straka, Ryan Hollweg).

Straff: 3-4 Richard Park.

Skott: 51-32 (13-11, 21-10, 14-7, 3-4)

Utvisningar, NY Rangers: 4x2 min. NY Islanders: 8x2 min, 1x10 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Islanders: Wade Dubielewicz 94,1%, istid 65.00

NY Rangers: Henrik Lundqvist 90,6%, istid 64.59

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Christian Bäckman, b, NY Rangers 0, 0, 1, 0, 0, 19.07

Fredrik Sjöström, f, NY Rangers 0, 0, 0, 0, 0, 06.22

Matchen:

Rangers hade chansen att ta grepp om fjärdeplatsen i Eastern Conference och därmed få hemmafördel i slutspelet. Men en onödig förlust mot rivalen Islanders stjälpte de planerna - för ett tag i alla fall.

För Rangers har fortfarande möjligheten att nå den åtråvärda fjärdeplatsen vid en seger mot New Jersey i den sista omgången på söndag.

- Vi har fortfarande en chans. Självklart ville vi avsluta med en seger på hemmaplan, men de jobbade hårt. Det kommer att bli kul på söndag, sa målvakten Henrik Lundqvist som hade en mindre lyckad kväll.

Rangers vann skottet klart med 51-32 och framför allt i den andra perioden tryckte laget på mot Islanders keeper Wade Dubielewicz, men eftersom ”Henke” också släppte in två puckar i perioden höll Islanders greppet.

Visserligen kvitterade pånyttfödda Jaromir Jagr i den tredje perioden, men Rangers lyckades inte trycka in en segerpuck till utan istället satte Richard Park den avgörande straffen.

- Det är alltid skönt att vinna, men det är ändå mycket besvikelse i omklädningsrummet. Vi hade verkligen höga förväntningar i år, sa Richard Park vars Islanders sedan länge missat slutspelet.

Carolina-Florida 3-4 (1-2, 1-2, 1-0)

Första perioden: 1-0 (07.25) Trevor Letowski 9 (Chad LaRose), 1-1 (11.38) Jay Bouwmeester 15 (Radek Dvorak, Jozef Stumpel), 1-2 (13.06) Steve Montador 8 (Nathan Horton, David Booth).

Andra perioden: 1-3 (10.13) Nathan Horton 27 (Ville Peltonen, Magnus Johansson), 2-3 (14.39) Eric Staal 38 (Joe Corvo, Ray Whitney), spel 5 mot 4, 2-4 (19.48) Radek Dvorak 8 (Gregory Campbell, Bryan Allen), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 3-4 (07.59) Sergei Samsonov 14 (Ray Whitney, Joe Corvo), spel 5 mot 4.

Skott: 46-17 (18-5, 17-11, 11-1)

Utvisningar, Carolina: 0x2 min. Florida: 9x2 min.

Matchen:

Oj, oj, oj, vilket onödigt prekärt läge Carolina har försatt sig i. Med sex matcher kvar att spela ledde laget Southeast Division med fem poäng och hade verkligen allt i egna händer. Men efter tre förluster på de sista fyra matcherna har Hurricanes tappat allt.

För att laget ska gå till slutspel måste de få hjälp av - Florida. Samma Florida som i natt chockade Hurricanes måste nämligen också besegra Washington i den sista matchen för att Carolina ska nå slutspel. En poäng för Washington räcker för att de ska vinna divisionen och gå vidare.

ATT Florida vann i natt var ett smärre mirakel. Carolina vann skotten med 46-17 och hade nio numerära överlägen mot Panthers noll..!

- Det är alltid tufft att skjuta nästan 50 skott på deras målvakt och ändå inte lyckas göra tillräckligt med mål för att vinna. Det var mycket chanser, ton av chanser. Vi lyckades helt enkelt inte ta tillvara på tillräckligt många, sa Carolinas Eric Staal som gjorde 2-3-målet i den andra perioden.

Men strax innan periodvilan kom det avgörande målet. Radek Dvorak satte 4-2 med tolv sekunder kvar av andra - i spel fyra mot fem. Tilläggas ska också att detta var Floridas första seger i Raleigh sedan 6 december 2002 - en 13 matcher lång förlustsvit bröts i natt.

- Det känns äckligt. Vi behövde bara vinna två av våra fyra sista matcher och lyckades bara vinna en. Det är frustrerande och det gör ont hur vi förlorade i natt. Vi får hoppas Panthers gör samma sak i morgon, men jag tvivlar på att de kan lyckas, sa Carolinas vänsterforward Ray Whitney.

Ottawa-Boston 1-2 (0-0, 0-1, 1-1)

Andra perioden: 0-1 (06.39) Zdeno Chara 17 (Vladimir Sobotka).

Tredje perioden: 0-2 (04.21) Phil Kessel 19 (Peter Schaefer, Vladimir Sobotka), 1-2 (11.46) Antoine Vermette 24 (Shean Donovan, Dean McAmmond).

Skott: 18-29 (6-8, 6-12, 6-9)

Utvisningar, Ottawa: 3x2 min. Boston: 3x2 min.

Publik: 20 232 (i Scotiabank Place)

Målvakter:

Ottawa: Martin Gerber 93,1%, istid 58.20

Boston: Tim Thomas 94,4%, istid 59.51

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 1, 0, 0, 16.34

Matchen:

Ett segrande lag och ett förlorande lag. Men samtidigt två glada lag. För både Boston och Ottawa tog sig i natt till slutspel tack vare Floridas skrällseger mot Carolina.

- Vi visste vad som gällde och vi angrep det också så. Vi spelade varje byte mycket, mycket hårt och det var en härlig laginsats, sa Bostons back Zdeno Chara.

Den slovakiske jätten satte 1-0 efter drygt sex minuter av den andra perioden och när Phil Kessel spädde på till 2-0 efter drygt fyra minuter av den sista perioden var Ottawa, utan lagkaptenen Daniel Alfredsson, ett slaget lag.

Visserligen fick hemmalaget in en reducering genom Antoine Vermette, men resten av matchen höll Bruins målvakt Tim Thomas tätt och säkrade Bostons slutspelsplats.

Men med 1.35 kvar att spela skrek speakern i Scotiabank Center också ut slutresultatet från matchen Carolina-Florida. Att Panthers vunnit med 4-3 innebar att även Ottawa var klart för slutspel, vilket fick de drygt 20 000 i hallen att vråla ut sin glädje.

- Vi ville inte sitta framför tv:n på söndag och följa andra matcher, sa Ottawas forward Jason Spezza.

Daniel Alfredsson och Mike Fisher skadade sig båda i matchen mot Toronto. Tidigare meddelande Senators ledning att båda kommer att vara borta ”i veckor”.

Dallas-Phoenix 2-4 (1-1, 1-2, 0-1)

Första perioden: 0-1 (02.51) Daniel Carcillo 9 (Mathias Tjärnqvist, Nick Boynton), 1-1 (18.10) Trevor Daley 5 (Steve Ott, B.J. Crombeen).

Andra perioden: 1-2 (03.39) Daniel Carcillo 10 (Steve Reinprecht), spel 5 mot 4, 2-2 (04.40) Philippe Boucher 2 (Stu Barnes, Niklas Hagman), spel 4 mot 5, 2-3 (13.13) Martin Hanzal 8 (Zbynek Michalek, Ed Jovanovski).

Tredje perioden: 2-4 (19.57) Daniel Carcillo 11 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 32-21 (12-6, 8-11, 12-4)

Utvisningar, Dallas: 3x2 min. Phoenix: 4x2 min.

Publik: 18 584 (i American Airlines Center)

Matchen:

Daniel Carcillo har tidigare under säsongen utmärkt sig på ett tydligt sätt. Han toppar NHL:s utvisningliga överlägset med 324 minuter (mer än 100 minuter mer än tvåan Jared Boll), men i säsongen näst sista match visade Carcillo upp en annan sida också.

Mot Dallas kom Phoenix-forwardens nionde, tionde och elfte mål för året vilket också förstås innebär NHL-karriärens första hattrick för den 23-årige rookien.

- Han spelar hårt hela tiden och älskar att tävla. Totalt sett har han haft en fantastisk säsong, sa Phoenix coach Wayne Gretzky.

- Det är ganska speciellt. Jag har inte gjort ett hattrick sedan juniorligan. Jag ville avsluta säsongen på ett positivt sätt, sa Daniel Carcillo som satte sitt tredje mål i tom kasse och spikade slutresultatet till 4-2.

I och med förlusten är det klart att Dallas inte får någon hemmafördel i slutspelet. Stars möter mästaren Anaheim i första rundan där Ducks har fördelen av en extra hemmamatch.

Chicago-Nashville 3-1 (3-1, 0-0, 0-0)

Första perioden: 0-1 (02.18) Rich Peverley 5 (J.P. Dumont, Ryan Suter), 1-1 (04.52) Jonathan Toews 24 (Brent Seabrook, Patrick Kane), 2-1 (07.11) Adam Burish 4 (-), spel 4 mot 5, 3-1 (11.09) Patrick Kane 20 (Patrick Sharp, Cam Barker).

Skott: 20-30 (9-8, 5-13, 6-9)

Utvisningar, Chicago: 3x2 min. Nashville: 1x2 min.

Matchen:

Washingtons Nicklas Bäckström får det mycket svårt att vinna rookieligan. Chicagos Patrick Kane gjorde i natt ett mål och spelade fram till ytterligare i segern mot Nashville. Därmed har Kane 71 poäng (20 mål, 51 assist) mot Bäckströms 68 poäng (14 mål, 54 assist) med en match kvar att spela för de båda.

Med Patrick Kanes båda poäng tog Chicago också ledningen med 3-1 efter den första perioden vilket också visade sig bli slutresultatet i denna betydelselösa match.

Eller betydelselös… hade Nashville vunnit kunde de undvikit att möta ligassuveränen Detroit i den första slutspelsomgången. Nu blev det förlust och då står det klart att Predators möter svensklaget från Michigan.

- Detroit är ligans bästa lag. Vem du än spelar så kommer det att bli tufft. Men vi har spelat bra mot dem och vi måste vara disciplinerade, sa Nashvilles målvakt Chris Mason.

Mason fick förresten lämna isen efter halva matchen. Istället fick ytterligare en finsk målvakt, Pekka Rinne, visa upp sig i NHL för första gången denna säsong och för andra gången i karriären. 25-årige Rinne klarade sig utmärkt och höll nollan.