Alfredsson spelade fram till två mål

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-07

Minnesota Wild skulle nog gärna flytta över till den östra lighalvan. I natt tog man säsongens tionde seger mot lag från Eastern Conference när topplaget Boston Bruins besegrades med 1-0.

NHL

Wild har tagit 21 av 24 möjliga poäng mot Eastern-lag, medan man endast tagit 22 av 54 möjliga poäng mot Western-lag.

Nattens matchhjälte blev finländske målvakten Niklas Bäckström, som motade 28 skott och höll nollan för andra matchen i rad.

Därmed räckte Marek Zidlickys power-play-mål i den andra perioden för segern.

Svenske veteranbacken Kim Johnsson spelade som vanligt mycket för Wild och noterades även för ett skott på mål.

Per-Johan Axelsson fick speltid i både numerärt över- som underläge, men kunde alltså inte hjälpa sitt Bruins att göra mål.

Trots att Daniel Alfredsson spelade fram till två mål inom loppet av 32 sekunder i den andra perioden, föll Ottawa Senators tungt mot Buffalo Sabres med 4-2.

Senators fick en mardrömsöppning på matchen – redan efter 15 sekunder gjorde Matt Ellis mål för hemmalaget Sabres. Sedan var det uppförsbacke för Senators, som endast vunnit en av sina senaste 16 bortamatcherna.

Det var fjärde matchen i rad som Alfredsson gjorde poäng, totalt är Senators lagkapten uppe i 36 (11+25) på 37 matcher för säsongen.

Henrik Tallinder spelade för Buffalo.

Två svenska backar fanns på isen när New Jersey Devils föll på bortaplan mot Carolina Hurricanes med 3-2. Men varken Johnny Oduya (Devils) eller Niclas Wallin (Hurricanes) kom med i poängprotokollet.

Det var för övrigt första gången på 140 matcher som Carolina kunde ställa upp med helt ordinarie lag – ingen var skadad.

Washington Capitals fortsätter att bygga på sin rekordsäsong. I natt kom sjunde raka segern när rivalerna Philadelphia Flyers besegrades med 2-1. Capitals har samlat på sig 57 poäng efter exakt halva säsongen – så bra facit har huvudstadslaget aldrig tidigare haft.

Nicklas Bäckström inledde målskyttet i matchen med sitt tolfte mål för säsongen. Washingtons ledning stod sig till början av den tredje perioden, då Flyers-backen Braydon Coburn fixade förlängning med sitt femte mål för säsongen. Målet kom i power play efter att Michael Nylander dragit på sig en hakningsutvisning fem sekunder tidigare.

Nylander hade annars ett gyllene läge i den andra perioden att göra 2-0 för Washington, men Ossi Väänänen kastade sig förtjänstfullt och räddade det öppna målet.

Matchen avgjordes på straffar. Där ordnade Viktor Kozlov extrapoängen åt Washington. Han var den ende som lyckades göra mål.

Matchen mellan Columbus Blue Jackets och Detroit Red Wings var länge mållös, men i den tredje perioden gjorde Detroit två snabba mål i power play och avgjorde tillställningen.

Nicklas Lidström och Tomas Holmström spelade fram Pavel Datsjuk till 1-0 och Lidström fanns sedan också med i förarbetet till Marian Hossas 2-0, som kom efter knappt sex minuters spel av den tredje perioden.

Henrik Zetterberg satte sedan 3-0 i tom bur med 30 sekunder kvar att spela. Det var ”Zätas” femtonde mål för säsongen.

Övriga svenskar i Red Wings var Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson och Johan Franzén, men Andreas Lilja var petad.

Fredrik Modin fick mycket speltid för Columbus – 24.51 på isen är det mesta han spelat i någon match hittills i år. Han sköt tre skott på mål och slutade på minus ett.

Christian Bäckman spelade också för Blue Jackets, medan Kristian Huselius inte blivit kvitt hjärnskakningen han åkte på i matchen mot St Louis Blues i lördags.

Pittsburgh Penguins bröt sin fem matcher långa förlustsvit i och med nattens 3-1-seger mot Atlanta Thrashers.

Stor otursgubbe för Thrashers var svenske backen Niclas Hävelid, som satt utvisad både vid Penguins 1-0 och 3-0. Det var för övrigt Penguins första power play-mål på sju matcher.

Tobias Enström spelade mest av alla i Thrashers – 24.48.

Toronto Maple Leafs blev stundtals helt utspelade på hemmaplan mot Florida Panthers. Bland annat hann gästerna skjuta elva skott på mål innan Maple Leafs sköt sitt första.

Men tack vare en stark tredje period putsade Toronto till slutresultatet, som blev 4-2 till Panthers.

Torontos back Jonas Frögren var ensam svensk på isen och spelade drygt tio minuter.

Daniel Tjärnqvist fick chansen att spela för ett hårt skadedrabbat Colorado Avalanche, som i natt slog Nashville Predators med 2-1. I sin första match på två veckor spelade Tjärnqvist drygt fjorton minuter.

Colorados facit med Tjärnqvist i laguppställningen är 7-4-1, utan honom är det 13-15-0.

Chicago jagade bort Mikael Tellqvist från målet i natt. Phoenix svenske målvakt gjorde sin tredje start på de senaste fyra matcherna, men fick vittja nätet bakom sig fyra gånger inom loppet av knappt fem minuter i den första perioden.

Tellqvist räddade bara 9 av 13 skott och när andra perioden började var han utbytt till förmån för Ilja Bryzgalov.

Totalt vann Blackhawks matchen med förkrossande 6-0.

Joakim Lindström spelade också för Coyotes. Han var inne på tre baklängesmål.

Samuel Påhlsson förstörde Erik Ersbergs comeback.

Los Angeles Kings svenske målvakt spelade för första gången sedan den 15 december, då han åkte på en ljumskskada i samband med en räddning i matchen mot San Jose.

Och Ersberg var riktigt bra i nattens match mot Anaheim Ducks. Han räddade 23 av 25 skott och höll Kings inne i matchen länge.

Men Ducks nye power play-center Samuel Påhlsson överlistade Ersberg med en styrning efter drygt halva tredje perioden. Målet betydde 2-1 för Ducks och blev matchavgörande.

Påhlsson har i vanliga fall endast defensiva uppgifter för Ducks, men har de senaste två matcherna fått komplettera det med spel i power play, eftersom laget saknar både Teemu Selänne (skadad) och Corey Perry (avstängd). Målet var hans fjärde för säsongen och gjorde att han utsågs till matchens bäste spelare.

Ducks vann till slut med 3-1 efter att Rob Niedermayer satt sista målet i tom kasse med sju sekunder kvar.

Calgary Flames går bra för tillfället. I natt krossade Jarome Iginla & co NHL-ledarna San Jose Sharks med 5-2, efter bland annat två mål av Daymond Langkow.

Douglas Murray var ensam svensk på isen. Sharks-backen spelade 16.36 och slutade på minus två.