Matchfakta 2/1

Los Angeles-Chicago 9-2 (4-2, 2-0, 3-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-01

Första perioden: 0-1 (02.54) Martin Lapointe 3 (Rene Bourque), 1-1 (04.02) Tom Preissing 5 (Ladislav Nagy, Alexander Frolov), spel 5 mot 4, 1-2 (11.01) Patrick Sharp 20 (Patrick Kane, Dustin Byfuglien), spel 5 mot 4, 2-2 (11.14) Ladislav Nagy 6 (-), 3-2 (13.24) Patrick O´Sullivan 10 (Dustin Brown, Lubomir Visnovsky), spel 5 mot 4, 4-2 (15.35) Ladislav Nagy 7 (Tom Preissing, Brad Stuart), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 5-2 (01.28) Alexander Frolov 5 (-), 6-2 (15.16) Alexander Frolov 6 (Kyle Calder, Ladislav Nagy), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 7-2 (00.16) Ladislav Nagy 8 (Alexander Frolov), 8-2 (05.18) Dustin Brown 19 (-), 9-2 (07.40) Lubomir Visnovsky 4 (Kyle Calder, Alexander Frolov), spel 5 mot 4.

Skott: 26-34 (11-19, 11-7, 4-8)

Utvisningar, Los Angeles: 3x2 min, 1x5 min, 2x10 min. Chicago: 9x2 min, 1x5 min, 4x10 min.

Matchen:

En match som hade det mesta. Elva mål, 94 utvisningsminuter och ett par stora matchhjältar.

Den 28-årige tjecken Ladislav Nagy lyckades göra tre mål och assistera fram till ytterligare två av Los Angeles fullträffar. Tillsammans med den 25-årige ryssen Alexander Frolov (två mål + tre assist) lirkade de gång på gång upp Chicagos tama försvar.

Fem av Kings mål kom i powerplay - det bästa laget uppnått den här säsongen. Och Los Angeles har verkligen hittat formen, detta var lagets tredje raka seger efter att dessförinnan förlorat åtta raka matcher.

Nio mål är också den högsta målskörden klubben lyckats med sedan den 16 november 1995 då NY Islanders besegrades med 9-2.

Chicagos målvakt Nikolai Khabibulin fick lämna målet efter att Ladislav Nagy satte 4-2 efter drygt 15 minuters spel av den första perioden. Ersättaren Patrick Lalime hade också en dyster kväll med fem insläppta mål.

Toronto-Tampa Bay 4-3 (0-1, 3-1, 0-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (13.29) Andreas Karlsson 1 (Jan Hlavac, Shane O´Brien).

Andra perioden: 1-1 (03.23) Jason Blake 6 (Pavel Kubina, Tomas Kaberle), 2-1 (09.39) Mats Sundin 18 (Jason Blake), 2-2 (10.08) Martin St. Louis 14 (Vaclav Prospal, Vincent Lecavalier), 3-2 (17.27) Hal Gill 2 (Jason Blake, Pavel Kubina).

Tredje perioden: 3-3 (19.19) Paul Ranger 7 (Vaclav Prospal, Vincent Lecavalier).

Straff: 4-3 Mats Sundin.

Skott: 29-33 (8-6, 8-15, 8-11, 5-1)

Utvisningar, Toronto: 7x2 min. Tampa Bay: 4x2 min.

En svensk inledde och avslutade målskyttet i Air Canada Centre:

Den första var en skräll. Andreas Karlsson gjorde säsongens första mål när han gav Tampa Bay ledningen i den första perioden efter en fin passning av Jan Hlavac.

Den andra var mer väntad. Mats Sundin satte den avgörande straffen, efter 3-3 plus en mållös förlängning, och såg till att Toronto fick med sig bonuspoängen.

Det var ytterst nära att Maple Leafs hade vunnit under ordinarie tid, men Paul Ranger kvitterade med endast 41 sekunder kvar att spela.

Sundin i all ära, men matchens lirare var ”Suddens” nye kedjekompis Jason Blake som noterades för ett mål och två assist - ett av dem till svenskens 2-1-mål.

Blake hade inför nattens möte inte gjort något poäng på åtta matcher. Därför placerade coachen Paul Maurice honom tillsammans med Sundin och Alexander Steen. Och det blev alltså succé direkt.

– Nu vill jag inte titta bakåt, bara framåt, sa Jason Blake till AP.

Tredjemålvakten i Toronto, Scott Clemmensen, räddade 30 skott och noterades sin första NHL-seger sedan 25 februari 2007, då ersättare i New Jersey för Martin Brodeur.

– Han ser ut som han lärt sig från det bästa - och det har han, sa coachen Paul Maurice om Clemmensens första match från start i Toronto.

Buffalo–Pittsburgh 1–2 (0–1, 1–0, 0-0, 0-0, 1-2)

Första perioden: 0–1 (0.21) Colby Armstrong 6 (Sidney Crosby).

Andra perioden: 1–1 (1.25) Brian Campbell 5 (Tim Connolly, Daniel Paille).

Straffar: 1-2 Sidney Crosby

Skott: 37–35 (9–11, 14–9, 7–12, 7-0).

Utvisningar, Buffalo: 4 x 2 min. Pittsburgh: 3 x 2 min.

Publik: 71 217 (i Ralph Wilson Stadium).

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 96%, istid 65.00 Pittsburgh: Ty Conklin 97,2%, istid 64.55

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 3, 0, 0, 26.40

Matchen:

I den första NHL-matchen på uterink, mellan Edmonton och Montreal den 22 november 2003, kom det 57 167 åskådare till Commonwealth Stadium. Till Ralph Wilson stadium i Buffalo kom 71 217 åskådare. Biljetterna hade tagit slut rekordsnabbt och enligt nordamerikansk media kunde man ha sålt ytterligare 50 000 biljetter till den stora stadion där NFL-laget Buffalo Bills spelar.

Ismakarna hade problem att få isen att hålla i det svåra vädret och det krävdes några omspolningar. Men spelet höll ändå hygglig klass och Buffalos svenske back Henrik Tallinder fick mest speltid av alla, 26.40.

Pittsburgh tog ledningen redan efter 21 sekunder genom Colby Armstrong som slog in en målvaktsretur efter genombrott av Sidney Crosby. I den andra perioden tog hemmalaget över totalt, vann skotten med 14–2, och kvitterade efter 1.25 genom Brian Campbell som sköt ett rappt skott förbi Ty Conklin. Conklin spelade även den förra matchen på uterink i Edmonton Oilers.

Den tredje perioden var helt jämn. I förlängningen hade Buffalo chansen att avgöra i powerplay men Conklin storspelade. I den avgörande straffläggningen avgjorde storstjärnan Sidney Crosby genom att slå pucken mellan benen på Ryan Miller. Stor besvikelse för hemmapubliken men succé för hockeyn.

Wasington–Ottawa 6-3 (2-4, 1–0, 1-1))

Första perioden: 0–1 (01.54) Chris Neil (Christoph Schubert, Dean McAmmond), 0-2 (04.46) Dean McAmmond, (Chris Neil Dany Heatley), 1-2 (05.15) Viktor Kozlov (Nicklas Bäckström, Alex Ovechkin, 2-2 (06.59) Michael Nylander (Jeff Schultz, Brooks Laich), 3-2 (07.34) Mike Green, 4-2 (15.45) Brooks Laich (Donald Brashear and Boyd Gordon)

Andra perioden: 5–2 (00.52) Mike Green (Michael Nylander, Alex Ovechkin) spel 5/4.

Tredje perioden: 5-3 (01.10) Andrej Meszaros (Mike Fisher and Daniel Alfredsson), 6-3 (18.09) Boyd Gordon (Matt Bradley, Mike Green).

Skott: 26–34 (15–10, 4–11, 7–13).

Utvisningar, Washington: 1 x 2 min, 1 x 5 min. Ottawa: 4 x 2, 1 x 5 min.

Publik: 14 547 (Verizon Center).

Målvakter: Washington: Olaf Kolzig 91.1%, istid 59.43 Ottawa: Martin Gerber 62,5%, istid 7.34, Ray Emery 88,2%, istid 51.40.

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 2, 0, +2, 17.33

Michael Nylander, f, Washington 1, 1, 1, 0, -1, 17.01

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 1, 2, 0, -2, 24.21

Matchen:

Ottawas målvakt har haft en roligare kväll. På åtta skott släppte schweizaren in tre mål och blev utbytt. Matchen startade med full fart framåt och ingen täckning bakåt. Den första perioden innehöll 25 skott och sex gjorda mål. Drömhockey för publiken men en mardröm för tränarna. Efter första perioden ledde Washington med 4-2. När Mike Green gjorde 5-2 efter bara 52 sekunders spel av den andra var det ett mål som sänkte Ottawa. Laget orkade aldrig resa sig och Washington kunde ta en bekväm seger. Washington har vunnit tre matcher mot Ottawa den här säsongen och gjort hela 18 mål.