Matchfakta 28/3

Pittsburgh–NY Islanders 3–1 (1–1, 1–0, 1–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Första perioden: 1-0 (06.53) Jevgenij Malkin 45 (Jarkko Ruutu, Georges Laraque), 1-1 (16.31) Josef Vasicek 15 (Bill Guerin, Freddy Meyer).

Andra perioden: 2-1 (15.12) Jarkko Ruutu 6 (-), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 3-1 (06.40) Georges Laraque 4 (Jarkko Ruutu, Hal Gill).

Skott: 29-28 (11-10, 11-5, 7-13)

Utvisningar, Pittsburgh: 7x2 min, 2x5 min. NY Islanders: 8x2 min, 2x5min.

Publik: 17 025 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 96,4%, istid 59.47. NY Islanders: Wade Dubielewicz 89,7% istid 58.50

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Inga svenskar på isen.

Matchen:

Sidney Crosby var tillbaka i Pittsburgh. Hemmalaget vann, men det var inte superstjärnan som stal rubrikerna. Nej, det handlade istället om en udda matchhjälte denna gång: finländaren Jarkko Ruutu.

Den 31-årige vänsterforwarden är mest känd för att sitta på utvisningsbänken och - ursäkta uttrycket – jävlas med motståndarna. Men i nattens fajt utmärkte sig tuffingen i poängprotokollet. Ruutu gjorde 2–1-målet i den andra perioden på egen hand i numerärt underläge och assisterade både till Pittsburghs första och tredje mål.

– Vissa kvällar är inte som du förväntar dig. I kväll var jag killen. Du har spelat 400-någonting matcher och gör tre poäng för första gången, sa Ruutu till AP efter matchen.

Det var alltså finländarens första trippelpoäng i NHL-karriären och Ruutu valdes också till matchens lirare. Tidigare under denna säsong hade han mäktat med tio poäng på 65 matcher - då förstår ni att tre på en är gigantiskt.

Utvisningar då? Jodå, Ruutu hann med det också. En tvåa för holding och en tvåa för – roughing…

För Sidney Crosby blev det en fin comeback även om han inte utmärkte sig på isen. Crosby hade missat de sju senaste matcherna och 28 av de senaste 31 på grund av en vristskada. Detta var hans första match sedan 9 mars.

– Vristen känns mycket bättre. Min tajmning är fortfarande inte där, men vristen känns okej, sa Crosby.

Boston–Toronto 4–2 (1–0, 0–1, 3–1)

Första perioden: 1-0 (16.47) Marco Sturm 26 (David Krejci).

Andra perioden: 1-1 (04.47) Jiri Tlusty 8 (Nik Antropov, Mats Sundin).

Tredje perioden: 2-1 (05.47) Phil Kessel 18 (Peter Schaefer, Shane Hnidy), 3-1 (10.54) Glen Murray 17 (David Krejci, Aaron Ward), spel 5 mot 4, 3-2 (15.01) Pavel Kubina 11 (Jason Blake, Vesa Toskala), spel 5 mot 4, 4-2 (15.24) Peter Schaefer 9 (Vladimir Sobotka, Phil Kessel).

Skott: 34-32 (10-8, 11-18, 13-6)

Utvisningar, Boston: 2x2 min. Toronto: 3x2 min.

Publik: 16 659 (i TD Banknorth Garden)

Målvakter: Boston: Tim Thomas 93,8%, istid 60.00. Toronto: Vesa Toskala 88,2% istid 58.10

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 2, 0, 0, 16.16

Staffan Kronwall, b, Toronto 0, 0, 1, 0, 0, 11.23

Anton Strålman, b, Toronto 0, 0, 3, 0, 0, 11.47

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 1, 0, -1, 16.18

Mats Sundin, f, Toronto 0, 1, 3, 0, 0, 17.37

Matchen:

Då var det klart – efter nattens förlust missar anrika Toronto Maple Leafs slutspelet för tredje året i rad. Det har inte hänt sedan 1926–28 (!) och många lider med klubben.

– Toronto är hockeyns Mekka. Maple Leafs symbol är känd runt världen och det som hänt är olycklig, sa Bostons forward Glen Metropolit.

– Det är självklart en besvikelse. Vi kämpade i över en månad för att hålla liv i hoppet. Du kan säga att det alltid finns ett nästa år, men tre år i rad… det tar på våra nerver och det är ingen rolig känsla, sa Torontos forward Nik Antropov.

Antropov och Mats Sundin (båda tillbaka efter skador) assisterade till Jiri Tlustys 1–1-kvittering i den andra perioden, men i den sista avgjorde hemmalaget genom Phil Kessel (2–1) och Glen Murray (3–1).

– Vi har en massa killar som stiger fram och det är vad bra lag gör. Jag tror inte att Toronto skulle ge oss matchen, men vi behöver segrarna mer än de, sa Glen Murray till AP.

De två poängen gör att Boston nu är delad sjua tillsammans med Philadelphia i Eastern Conference. Toronto anslöt till gruppen New York Islanders, Atlanta och Tampa Bay som alla redan missat slutspelet.

– Om vi tidigare spelade som vi gjorde de sista 20-25 matcherna hade vi inte varit i den här situationen, sa Torontos svenske forward Alexander Steen.

NY Rangers–New Jersey 3–2 (0–0, 1–2, 2–0)

Andra perioden: 1-0 (05.21) Brendan Shanahan 23 (Scott Gomez, Chris Drury), spel 5 mot 4, 1-1 (11.38) Patrik Elias 19 (Paul Martin, Dainius Zubrus), 1-2 (18.13) Zach Parise 31 (-).

Tredje perioden: 2-2 (01.38) Christian Bäckman 3 (Scott Gomez, Chris Drury), spel 5 mot 4, 3-2 (16.54) Nigel Dawes 13 (Chris Drury, Ryan Callahan).

Skott: 31-34 (8-12, 11-13, 12-9)

Utvisningar, NY Rangers: 2x2 min. New Jersey: 3x2 min.

Publik: 18 200 (i Madison Square Garden)

Målvakter: NY Rangers: Henrik Lundqvist 94,1%, istid 59.48. New Jersey: Martin Brodeur 90,3% istid 58.33

Henrik Lundqvist, mv, NY Rangers - se ovan.

Christian Bäckman, b, NY Rangers 1, 0, 3, 0, 0, 19.42

Fredrik Sjöström, f, NY Rangers 0, 0, 1, 0, -1, 07.02

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 0, 0, +1, 20.24

Matchen:

NHL för statistik över det mesta. I natt lyckades Rangers målvakt Henrik Lundqvist, för 16:e matchen i rad mot New Jersey Devils, endast släppa in två mål eller mindre. Det gör att han placerar sig på delad tredje plats genom tiderna på en sådan rekordlista. Bäst är Dominik Hasek som i 23 raka matcher inte släppte in mer än två mål mot en och samma motståndare – i Haseks fall Ottawa Senators.

”Henke” kan fixa nummer 17 redan denna säsong då Rangers och Devils möts i grundseriens sista omgång. I natt räddade svensken 32 skott och fixade lagets sjunde raka seger mot New Jersey.

Segermålet efter 16.54 var en riktig slump. En passning från Chris Drury, som assisterade på samtliga Rangers-mål, träffade Devils back Sheldon Brookbanks skridsko och styrdes in framför målvakten Martin Brodeur.

Han i sin tur styrde den framför sig och där kom duon Travis Zajac (Devils) och Nigel Dawes (Rangers) framstormande. Zajac hakade Dawes och båda gled in i målområdet och pucken träffade Dawes axel och gick in i mål.

– Så fult så det var vackert, sa Rangers coach Tom Renney.

– Det var lite tokigt att jag blev hakad. Det är förmodligen det galnaste målet jag gjort i min karriär. Jag tar det. Det är två oerhört viktiga poäng. Bra saker när du går på nät, sa Nigel Dawes efter säsongens 13:e fullträff.

Christian Bäckman hade dessförinnan kvitterat till 2–2 i power play med säsongen tredje mål. Men vid 1–2 var det svensken som var syndabock. Istället för att enkelt rensa ut pucken från egen zon lade han det rakt på Zach Parises klubba som då kom fri med Henrik Lundqvist..

– Han kunde gjort ett enkelt spel och han försökte göra ett svårt spel, sa coachen Renney om Bäckmans misstag.

Ottawa–Buffalo 3–4 (1–2, 1–0, 1–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1-0 (07.35) Jason Spezza 32 (-), 1-1 (08.30) Maxim Afinogenov 10 (Adam Mair, Derek Roy), 1-2 (12.45) Jochen Hecht 22 (Jason Pominville, Derek Roy), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-2 (04.17) Mike Fisher 22 (Antoine Vermette, Andrej Meszaros).

Tredje perioden: 3-2 (03.58) Mike Fisher 23 (Antoine Vermette, Andrej Meszaros), 3-3 (18.34) Paul Gaustad 10 (Drew Stafford, Ales Kotalik).

Straff: 3-4 Derek Roy.

Skott: 28-40 (9-18, 8-10, 9-8, 2-4)

Utvisningar, Ottawa: 7x2 min. Buffalo: 4x2 min.

Publik: 19 883 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 92,5%, istid 65.00. Buffalo: Ryan Miller 89,3% istid 64.46

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 0, 0, 1, 0, +1, 24.41

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 0, -1, 23.36

Matchen:

Buffalo tog sista chansen. Men de två poängen mot Ottawa satt hårt åt.

Med endast 1.26 kvar att spela kom kvitteringen till 3–3 genom Paul Gaustad som på egen hand lyckades överlista Ottawas målvakt Martin Gerber.

– Det var härligt att få det målet. Det var på tiden, jag började bli lite rastlös. Det är en fin känsla och det håller oss vid liv, sa Buffalos målvakt Ryan Miller om 3–3-målet.

Efter en mållös förlängning var det Miller som tillsammans med Jason Pominville och Derek Roy såg till att Sabres fixade bonuspoängen. Miller räddade två av tre straffar och Pominville och Roy satte varsin.

Den sista, och avgörande, av Derek Roy var dock lite turlig. Roys backhandsskott hittade in en lite krånglig väg.

– Det var flyt. Han gjorde en bra fint, men pucken träffade stolpen och sedan mitt benskydd och gick sen in i mål, sa Martin Gerber som imponerade i matchen med 37 räddningar.

Segern innebär att Buffalo, tia i Eastern Conference med 83 poäng, är fem poäng efter duon Boston och Philadelphia på delad sjunde plats och tre poäng efter Washington på nionde plats. Det som fortfarande talar för Buffalo, förutom nattens seger, är att laget har kvar att möta Boston två gånger på de sista fem omgångarna.

Tampa Bay–Washington 3–4 (1–1, 1–1, 1–1, 0–1)

Första perioden: 0-1 (17.58) Brooks Laich 20 (Sergej Fedorov), spel 4 mot 5, 1-1 (18.40) Jeff Halpern 18 (Michel Ouellet, Shane O´Brien), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (03.11) Matt Bradley 7 (Tom Poti, Jeff Schultz), 2-2 (06.00) Alexandre Picard 3 (Vincent Lecavalier).

Tredje perioden: 3-2 (06.51) Michel Ouellet 17 (Mathieu Darche, Dan Boyle), 3-3 (15.12) Alexander Semin 24 (Sergej Fedorov).

Förlängning: 3-4 (02.27) Tomas Fleischmann 9 (Brooks Laich, Mike Green).

Skott: 26-32 (6-10, 9-8, 8-12)

Utvisningar, Tampa Bay: 3x2 min. Washington: 2x2 min.

Publik: 17 777 (i St. Pete Times Forum)

Målvakter: Tampa Bay: Karri Rämö 87,5%, istid 62.27. Washington: Cristobal Huet 88,5% istid 62.10

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 0, 0, 0, -1, 12.22

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 1, 2, -1, 22.25

Matchen:

Hoppet om slutspel lever i högsta grad för Nicklas Bäckström och kompani. Men Washingtons sjunde segern på de åtta senaste var inte lättfixad även om motståndarna var Eastern Conferences jumbogäng.

För Tampa Bay stred emot länge och väl och hade till och med ledningen med fem minuter kvar att spela. Då kvitterade Alexander Semin för Capitals och i förlängningen avgjorde Tomas Fleischmann och gav laget den oerhört viktiga bonuspoängen.

– Vi tror fortfarande att vi kan nå playoff, sa Fleischmann som inför natten inte gjort mål på 14 matcher och poäng på tio matcher.

Brooks Laich assisterade Fleischmann till 4-3 och Laich inledde även målskyttet i matchen.

– Vi är desperata, vi är hungriga. Det är en härlig tid att spela just nu, sa Laich till AP.

Washington är nia i Eastern Conference och tvåa i Southeast Division bara två poäng efter ettan Carolina Hurricanes.

Både Nicklas Bäckström och NHL:s poängkung Alexander Ovetjkin lämnade isen utan att göra mål eller poäng. Men vad gör det - laget vann och tog ett steg närmare slutspel.

Florida–Atlanta 2–3 (0–1, 1–0, 1–2)

Första perioden: 0-1 (19.52) Bobby Holik 13 (Ilja Kovaltjuk, Chris Thorburn).

Andra perioden: 1-1 (09.46) Nathan Horton 26 (David Booth, Brett McLean).

Tredje perioden: 1-2 (13.47) Mark Recchi 13 (Bryan Little), 1-3 (19.01) Bobby Holik 14 (-), spel 5 mot 6, 2-3 (19.57) Radek Dvorak 7 (Kamil Kreps, Gregory Campbell).

Skott: 45-28 (15-9, 14-13, 16-6)

Utvisningar, Florida: 5x2 min. Atlanta: 7x2 min.

Publik: 17 301 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 92,6%, istid 59.45. Atlanta: Kari Lehtonen 95,6% istid 59.51

Magnus Johansson, b, Florida 0, 0, 0, 2, 0, 15.17

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, +1, 20.28

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 4, 2, +1, 23.53

Matchen:

Veteranen Mark Recchi sänkte definitivt Floridas drömmar om slutspel. 40-åringens 2–1 mål med drygt sex minuter kvar att spela räckte för att Atlanta skulle skrällvinna i BankAtlantic Center. Till råga på allt var det Recchis första mål sedan 23 februari.

– Olyckligt nog går du igenom tuffa sviter som denna. Jag brukade vara lite mer konsekvent i målskyttet, men jag är inte längre den vasse avslutare jag brukade vara. Men jag känner mig okej där ute och kan fortfarande spela bra, sa Atlanta-anfallaren.

Florida har 81 poäng med fyra matcher kvar. Men eftersom Boston (88 poäng) vann i natt är chansen att nå slutspel mikroskopiska. Innan nattens match förlorade Florida även mot Tampa Bay – alltså två nederlag mot de två sämsta lagen i Eastern Conference.

– Det är synd, speciellt denna match på hemmaplan, sa coachen Jacques Martin.

– Om du är ute från slutspel kan du i alla fall gå ut där och spela med stolthet, förklarade Mark Recchi Thrashers seger.

Men en annan stor anledning till att Atlanta vann var målvakten Kari Lehtonen som räddade 43 av 45 Florida-skott.

San Jose–Dallas 3–2 (0–1, 1–1, 1–0, 1–0)

Första perioden: 0-1 (15.59) Brenden Morrow 30 (Mike Ribeiro, Mike Modano), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (03.48) Joe Pavelski 18 (Patrick Marleau, Craig Rivet), spel 5 mot 4, 1-2 (12.29) Jere Lehtinen 14 (Mike Ribeiro, Mike Modano), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 2-2 (06.08) Joe Thornton 25 (Mike Grier, Pat Rissmiller).

Förlängning: 3-2 (02.58) Joe Thornton 26 (Brian Campbell, Joe Pavelski), spel 4 mot 3.

Skott: 27-25 (7-11, 8-5, 7-8, 5-1)

Utvisningar, San Jose: 4x2 min, 1x5 min. Dallas: 8x2 min, 1x5 min, 1x10 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 92,0%, istid 62.47. Dallas: Marty Turco 88,9% istid 62.56

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 1, 2, 0, 21.19

Mattias Norström, b, Dallas 0, 0, 0, 2, 0, 21.53

Joel Lundqvist, f, Dallas 0, 0, 0, 0, 0, 05.55

Loui Eriksson, f, Dallas 0, 0, 3, 0, 0, 17.24

Matchen:

17 matcher i rad med minst poäng gör att San Jose mer och mer stiger fram som en favorit till Stanley Cup-titeln. Laget behöver nu bara tre poäng till på de sista fem matcherna för att säkra segern i Western Conference för tredje gången i klubbens historia. San Jose toppar serien sex poäng före mästaren Anaheim Ducks.

Centern Joe Thornton fixade segern i förlängningen sedan två Dallas-spelare blivit utvisade: målvakten Marty Turco (hög klubba) och Trevor Daley (hakning). Samme Thornton, Sharks poängkung och NHL:s assistkung (91 poäng, 26 mål plus 65 assist), kvitterade även Dallas 2–1-ledning i den tredje perioden efter en genialisk backhandpassning från kedjekompisen Mike Grier.

– Vi har spelat riktigt bra hockey för att ta oss till den positionen vi är i. Vi behöver bara fortsätta med det. Det ska bli skönt att få hemmafördel till att börja med, sa Joe Thornton.

Los Angeles–Phoenix 4–0 (0–0, 3–0, 1–0)

Andra perioden: 1-0 (06.52) Kevin Dallman 2 (Anze Kopitar), 2-0 (09:14) Anze Kopitar 30 (Brian Willsie, Patrick O´Sullivan), 3-0 (13.03) Dustin Brown 32 (Michael Cammalleri, Anze Kopitar), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 4-0 (11.54) Rob Blake 9 (Alexander Frolov, Patrick O'Sullivan).

Skott: 33-38 (8-11, 15-9, 10-18)

Utvisningar, Los Angeles: 6x2 min. Phoenix: 5x2 min.

Publik: 17 331 (i Staples Center)

Målvakter: Los Angeles: Erik Ersberg 100%, istid 59.48. Phoenix: Mikael Tellqvist 87,9% istid 60.00

Erik Ersberg, mv, Los Angeles - se ovan.

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 0, 0, 13.23

Matchen:

Erik Ersberg är glödhet. I natt spelade han sin tionde NHL-match från start – och lyckades hålla nollan för andra gången. 4–0 mot Phoenix i natt och 2–0 mot Ottawa den 6 mars är 26-åringens två största meriter hittills.

Totalt räddade Ersberg 38 skott i natt och har nu stoppat 102 av de senaste 105 skotten. I sju av de tio matcherna han stått - sedan han blev uppkallad från Manchester Monarchs i AHL – har han släppt in två eller färre mål. Ett imponerande facit för 26-åringen.

Om den förre HV 71-målvakten fixade allt bakåt så var det Anze Kopitar, den förre Södertälje-spelare, som såg till att det hände framåt. Kopitar gjorde ett mål (2-0) och assisterade till ytterligare två. Kopitar har nu gjort 30 mål denna säsong i NHL:s bottenlag - också det mycket imponerade.