Matchfakta 29/3

Carolina–Atlanta 7–1 (2–0, 2–1, 3–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-29

Första perioden: 1-0 (00.42) Eric Staal 36 (Erik Cole, Sergej Samsonov), 2-0 (06.14) Jeff Hamilton 8 (Joe Corvo, Eric Staal), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 3-0 (05.29) Joe Corvo 13 (Erik Cole, Eric Staal), spel 5 mot 4, 4-0 (07.50) Tuomo Ruutu 8 (Trevor Letowski, Keith Aucoin), spel 5 mot 4, 4-1 (16.53) Jim Slater 7 (Colby Armstrong), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 5-1 (10.09) Tuomo Ruutu 9 (Scott Walker, Frantisek Kaberle), spel 5 mot 4, 6-1 (13.33) Trevor Letowski 8 (Chad LaRose, Tim Gleason), spel 4 mot 5, 7-1 (17.51) Jeff Hamilton 9 (Frantisek Kaberle, Tim Gleason), spel 5 mot 4.

Skott: 35-25 (13-7, 16-10, 6-8)

Utvisningar, Carolina: 14x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Atlanta: 16x2 min, 2x5 min, 3x10 min.

Publik: 17 833 (i RBC Center)

Målvakter: Carolina: 96,2%, istid 60.00. Atlanta: Johan Hedberg 80,0% istid 59.39

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Niclas Wallin, b, Carolina 0, 0, 1, 16, 0, 22.14

Johan Hedberg, mv, Atlanta - se ovan.

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 0, 3, 2, -2, 21.00

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 1, 0, 0, 15.39

Matchen:

Ett mycket kraftfullt power play var Carolinas vapen i natten storseger mot Atlanta. Fem av de sju målen bakom Thrashers målvakt Johan Hedberg kom i numerärt överläge. Två av de fem målen gjordes av finländaren Tuomo Ruutu.

– Hela tiden har vi pratat om att skjuta pucken. Det gjorde vi i kväll och det är därför vi fick de målen. Om du inte skjuter kommer du inte att göra få mål, sa Tuomo Ruutu till AP.

En lirare som gillar att möta Atlanta är Hurricanes center Eric Staal. På säsongens åtta matcher mot Thrashers har Staal producerat 16 poäng (sju mål, nio assist). I natt blev det ett mål (1-0 efter 42 sekunders spel) och två assist.

– Vi kunde känna energin redan i omklädningsrummet före matchen att vi skulle vara redo att spela. Och vi kom ut hårt, vi kom ut med fart. Vi jagade dem direkt från start, sa Eric Staal.

Carolina utökade ledningen i Southeast Division. Laget är fyra poäng före Washington med fyra matcher kvar att spela. Atlanta däremot är näst sist i Eastern Conference - bara tre poäng före jumbon Tampa Bay.

Carolinas back Niclas Wallin var inblandad i ett slagsmål på slutet och hade totalt 16 utvisningsminuter i matchen.

New Jersey–Philadelphia 5–4 (2–1, 1–1, 1–2, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0-1 (09.35) Vaclav Prospal 32 (Daniel Briere, Jason Smith), 1-1 (17.21) Johnny Oduya 5 (Paul Martin, Patrik Elias), spel 5 mot 4, 2-1 (19.28) Johnny Oduya 6 (Zach Parise, Colin White).

Andra perioden: 3-1 (03.25) Jamie Langenbrunner 13 (Patrik Elias, Sheldon Brookbank), 3-2 (09.14) Jim Dowd 5 (Randy Jones, Kimmo Timonen).

Tredje perioden: 3-3 (08.18) Randy Jones 5 (Mike Knuble, Scottie Upshall), 4-3 (14.07) Brian Gionta 22 (John Madden, Martin Brodeur), 4-4 (19.04) Mike Knuble 28 (Mike Richards, Jeff Carter), spel 6 mot 5.

Straff: 5-4 Jamie Langenbrunner.

Skott: 33-32 (11-11, 11-11, 9-8, 2-2)

Utvisningar, New Jersey: 6x2 min, 1x5 min. Philadelphia: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 056 (i Prudential Center)

Målvakter: New Jersey: Martin Brodeur 87,5%, istid 65.00. Philadelphia: Martin Biron 87,9%, istid 65.00

Johnny Oduya, b, New Jersey 2, 0, 5, 0, +2, 23.34

Matchen:

För första gången i NHL-karriären lyckades Johnny Oduya göra två mål för sitt New Jersey Devils. Båda målen från den svenske backen kom i den första perioden inom loppet av två minuter och sju sekunder och gav Devils 1–1 och 2–1.

New Jersey hade även ledningen med 3–1 och 4–3, men Philadelphia kom tillbaka båda gångerna. 4–4-pucken satte Mike Knuble med 56 sekunder kvar av matchen då Flyers tagit ut målvakten Martin Biron och satsat på en extra utespelare.

Efter en mållös förlängning var hemmalaget skoningslösa i straffläggningen. Brian Gionta, Patrik Elias och Jamie Langenbrunner satte alla pucken i mål och gav New Jersey den tolfte raka (!) hemmasegern mot Philadelphia (senaste Flyers-vinsten kom den 9 mars 2004).

– Det gjorde definitivt ont när de kvitterade till 4-4. Det var mycket besvikelse på bänken. Att komma tillbaka var stort, sa Langenbrunner till AP.

– Att vi kunde sätta alla tre straffar var fint. Det händer inte så ofta, sa Devils coach Brent Sutter.

Columbus-Nashville 0–2 (0–0, 0–2, 0–0)

Andra perioden: 0-1 (04.26) Jan Hlavac 12 (Ryan Suter, J.P. Dumont), 0-2 (06.04) Radek Bonk 14 (Martin Erat, Alexander Radulov).

Skott: 43-25 (13-9, 16-9, 14-7)

Utvisningar, Columbus: 3x2 min, 1x5 min. Nashville: 2x2 min, 1x5 min.

Publik: 15 495 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Fredrik Norrena 92,0%, istid 58.40. Nashville: Dan Ellis 100% istid 60.00

Dick Tärnström, b, Columbus 0, 0, 2, 0, -1, 11.33

Matchen:

I tisdags höll Nashvilles målvakt Dan Ellis nollan mot Columbus (3–0). I natt kom en favorit i repris för den 27-årigen rookiemålvakten som i fjol spelade AHL-hockey i Iowa.

Ellis stoppade 43 skott (karriärens högsta) och noterades för säsongens sjätte nolla.

– Det känns underbart. I kväll kändes det härligt. Den förra matchen var lite svårare, men de gjorde fortfarande ett bra jobb, attackerade målet och fick dit puckarna. Men jag lyckades få tag på dem, sa Dan Ellis.

På de senaste två säsongerna, på 16 matcher, har Nashville fantastiska 31 poäng av 32 mot Columbus – den längsta poängsvit ett lag har mot ett annat just nu. Snacka om skräckmotståndare för Blue Jackets coach Ken Hitchcock.

– Om du tittar tillbaka på det så kan vi inte avsluta mot Nashville. Vi vinner helt enkelt inte en-mot-en-situationerna i anfallszon, sa Hitchcock.

I natt avgjorde Nashville med två snabba mål i början av den andra perioden. Jan Hlavac och Radek Bonk satte varsin puck vilket tack var Ellis storspel i målet räckte tills seger.

Predators är nu på den sista slutspelsplatsen i Western Conference (på lika många poäng som Vancouver men med fler segrar) med fyra matcher kvar att spela.

– Jag hoppas inte detta var toppen av mitt spel. Jag vill nå högre och hjälpa laget till slutspel, sa matchhjälten Dan Ellis.

Detroit–St. Louis 3–4 (0–1, 1–1, 2–1, 0–1)

Första perioden: 0-1 (12.20) Brad Boyes 39 (Paul Kariya, Ryan Johnson).

Andra perioden: 0-2 (04.29) Erik Johnson 5 (Paul Kariya, Brad Boyes), spel 5 mot 4, 1-2 (05.07) Brian Rafalski 13 (Henrik Zetterberg, Pavel Datsjuk), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-3 (09.28) Andy McDonald 17 (-), 2-3 (13.27) Johan Franzén 24 (Henrik Zetterberg, Pavel Datsjuk), spel 5 mot 4, 3-3 (15.19) Johan Franzén 25 (Henrik Zetterberg, Pavel Datsjuk).

Förlängning: 3-4 (02.43) Brad Boyes 40 (Paul Kariya, Jeff Woywitka).

Skott: 39-21 (15-9, 9-4, 15-7, 0-1)

Utvisningar, Detroit: 6x2 min. St. Louis: 7x2 min.

Publik: 20 066 (i Joe Louis Arena)

Målvakter: Detroit: Chris Osgood 81,0%, istid 62.10. St. Louis: Manny Legace 92,3% istid 62.41

Andreas Lilja, b, Detroit 0, 0, 1, 0, -1, 13.35

Niklas Kronwall, b, Detroit 0, 0, 3, 0, 0, 21.43

Nicklas Lidström, b, Detroit 0, 0, 3, 0, -1, 29.25

Johan Franzen, f, Detroit 2, 0, 2, 4, -1, 18.45

Henrik Zetterberg, f, Detroit 0, 3, 6, 0, +1, 22.59

Matchen:

NHL:s bästa lag på hemmaplan mot ett av de sämsta - det borde väl bara kunna sluta på ett sätt..? Fel, för avsågade St. Louis gav Detroit en härlig match och lyckades till slut också vinna efter att Brad Boyes avgjort i förlängningen - hans 40:e fullträff denna säsong.

– Anledningen till att jag haft så många lätta mål är att Pauly har gett mig lägena, sa Brad Boyes.

”Pauly” i det här fallet är hans kedjekompis Paul Kariya som assisterade till det avgörande målet. Kariya hade ytterligare två passningspoäng – till Boyes 1–0 mål i den första perioden och Erik Johnsons 2-0 i den andra perioden.

Men trots en 3–1-ledning i mitten av den tredje perioden tappade St. Louis. Den som steg fram för Detroit var lagets för närvarande hetaste spelare: Johan Franzén.

Svensken reducerade till 2-3 (en retur från Manny Legace) och kvitterade även till 3–3 (styrning på Henrik Zetterbergs läckra passning) med knappt fem minuter kvar att spela.

– Det andra målet var en härlig passning från Hank och jag kunde inte missa den. Så jag får tacka honom för det, sa Johan Franzén som nu gjort 13 mål och fyra assist på de senaste tolv matcherna.

Buffalo–Montreal 3–4 (0–0, 1–1, 2–2, 0–1)

Andra perioden: 1-0 (02.25) Drew Stafford 16 (Derek Roy, Andrej Sekera), 1-1 (19.23) Alexej Kovalev 34 (Michail Grabovski, Francis Bouillon).

Tredje perioden: 2-1 (05.30) Nathan Paetsch 2 (Derek Roy, Thomas Vanek), 3-1 (07.15) Daniel Paille 19 (Jason Pominville), 3-2 (17.29) Tomas Plekanec 28 (Mark Streit, Alexej Kovalev), spel 5 mot 4, 3-3 (19.45) Tomas Plekanec 29 (Mark Streit, Andrej Kostitsyn), spel 6 mot 5.

Förlängning: 3-4 (03.38) Christopher Higgins 24 (Mark Streit, Saku Koivu).

Skott: 38-29 (11-5, 16-8, 11-14, 0-2)

Utvisningar, Buffalo: 3x2 min. Montreal: 4x2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena)

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 86,2%, istid 63.38. Montreal: Carey Price 92,1%, istid 62.44

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 0, -2, 21.38

Matchen:

Med tre minuter kvar att spela såg det ut som om Buffalos slutspelschanser fortfarande var realistiska. Men då slog Montreal till - två gånger under ordinarie tid och en gång i förlängningen.

3–1 för Buffalo blev hastigt och mindre lustigt 3-4 för ett Sabres som ligger tia i Eastern Conference - fyra poäng efter Boston på den sista slutspelsplatsen.

– Att ge upp dessa ledningar… du måste lära dig något från det. Det är inte mycket lärotid kvar, men du måste lära dig. Det är smärtsamt och du måste gå vidare, sa Buffalos coach Lindy Ruff efter raset.

2–3 och 3–3 för Montreal slogs in av Tomas Plekanec. Kvitteringen kom med bara 15 sekunder kvar av ordinarie tid och avgörande 4–3 gjorde Christopher Higgins efter knappt fyra minuters spel av förlängningen.

– Enorma två poäng för oss. Vi spelade inte bra, men vi visade karaktär på slutet, sa Tomas Plekanec.

Montreal tog i och med segern åter över ledningen i Eastern Conference. Laget är en poäng före tvåan Pittsburgh.

Minnesota-Vancouver 4-0 (2-0, 2-0, 0-0)

Första perioden: 1-0 (11.37) Pierre-Marc Bouchard 14 (Benoit Pouliot, Mikko Koivu), spel 5 mot 4, 2-0 (17.21) Mikko Koivu 11 (Brian Rolston, Sean Hill).

Andra perioden: 3-0 (08.28) Brent Burns 15 (Marian Gaborik, Pavol Demitra), spel 5 mot 4, 4-0 (13.28) Todd Fedoruk 4 (Marian Gaborik, Keith Carney).

Skott: 30-28 (14-9, 8-10, 8-9)

Utvisningar, Minnesota: 7x2 min, 4x5 min, 2x10 min. Vancouver: 7x2 min, 3x5 min, 1x10 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 100%, istid 60.00. Vancouver: Roberto Luongo 81,0%, istid 33.28. Vancouver: Curtis Sanford 100%, istid 26.32

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 3, 0, +1, 24.02

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 3, 2, -1, 23.36

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 0, 4, 0, 0, 19.46

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 0, 1, 2, 0, 19.39

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 4, 0, 0, 16.29

Matchen:

Svensklaget Vancouver är nära att missa slutspelet. I natt kom fjärde raka förlusten och nu är Canucks delad åtta i Western Conference tillsammans med Nashville, men just nu utanför på grund av att Predators har fler segrar.

Mot Minnesota hade Vancouver inget att sätta emot. Wild dominerade från första nedsläpp och två mål i både första och andra perioden räckte för att målvakten Roberto Luongo skulle lämna isen för andra matchen i rad.

Luongo, som släppt in nio mål på de två senaste matcherna, anlände till St. Paul i Minnesota med ett plan på morgonen. Han hade varit i Florida för att vara med när hustrun förlöste parets första barn.

Trots de två svaga insatserna under veckan försvarade Vancouvers kapten Markus Näslund sin målvakt.

– Killarna framför honom måste spela bättre på varje område. Han har varit där för oss hela säsongen och hade det inte varit för honom hade vi inte varit där vi är i dag. Det är upp till oss att spela tufft för honom nu, sa Markus Näslund.

Minnesotas målvakt Niklas Bäckström går dock från klarhet till klarhet. Den klara 4-0-triumfen var hans 31:a seger för säsongen (nytt klubbrekord) och samtidigt hans fjärde nolla.

– Jag känner mig okej där ute, men det har med laget att göra. När du vet att laget spelar bra då är det lättare för allihopa, sa den finländske målvakten.

Colorado-Edmonton 5–4 (2–2, 1–2, 1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1-0 (07.22) Andrew Brunette 18 (Ryan Smyth, Jeff Finger), 2-0 (08.02) Milan Hejduk 27 (Peter Forsberg, Paul Stastny), 2-1 (12.13) Tom Gilbert 13 (Robert Nilsson, Andrew Cogliano), spel 5 mot 4, 2-2 (13.56) Jarret Stoll 13 (Tom Gilbert, Ales Hemsky).

Andra perioden: 2-3 (07.54) Curtis Glencross 13 (Kyle Brodziak, Denis Grebeshkov), 3-3 (11.41) Andrew Brunette 19 (Peter Forsberg, Joe Sakic), 3-4 (17.03) Sam Gagner 13 (Robert Nilsson, Andrew Cogliano).

Tredje perioden: 4-4 (19.55) Joe Sakic 12 (Andrew Brunette, Peter Forsberg), spel 6 mot 5.

Straff: 5-4 Joe Sakic.

Skott: 36-31 (12-12, 7-11, 12-7, 5-1)

Utvisningar, Colorado: 3x2 min, 1x5 min. Edmonton: 4x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 846 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 87,1%, istid 63.49. Edmonton: Dwayne Roloson 88,9%, istid 65.00

Peter Forsberg, f, Colorado 0, 3, 1, 2, +2, 22.18

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 2, 1, 2, +1, 15.03

Matchen:

Peter Forsberg fortsätter att imponera i sin comeback i Colorado. I natt kom tre nya assist (nio totalt på sju matcher) för den svenske centern. Framför allt var den tredje och sista assisten som var viktig.

”Foppa” placerad bakom mål hittade kaptenen Joe Sakic framför kassen. Sakic skott gick rakt upp i nättaket och innebar 4–4 med bara fem sekunder kvar att spela.

– Ett fantastiskt mål, ett enormt mål. En poäng var som en seger och att vi sedan avgör med en extra poäng till är gigantiskt, sa Colorados coach Joel Quenneville.

Ja, för i straffläggningen satte samtliga hemmaspelare pucken i nät - i tur och ordning Wojtek Wolski, Joe Sakic och Milan Hejduk.

Segern innebär att Avalanche är mycket nära slutspel. Laget är sjua i Western Conference, fyra poäng före både Nashville och Vancouver.

– Vi visste att om vi vinner denna ligger vi bra till. Vi måste fortfarande åka till bortais och spela bra. Förhoppningsvis kan vi ta två poäng redan i Minnesota på söndag, sa Joe Sakic.

En udda liten notering: samtliga Edmontons målskyttar (Gilbert, Stoll, Glencross och Gagner) noterades för säsongens 13:e mål…

Anaheim–San Jose 1–3 (1–1, 0–2, 0–0)

Första perioden: 0-1 (06.38) Patrick Marleau 17 (Joe Pavelski, Christian Ehrhoff), 1-1 (11.09) Scott Niedermayer 8 (Mathieu Schneider, Bobby Ryan), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (11.10) Jeremy Roenick 14 (Joe Pavelski, Brian Campbell), spel 5 mot 4, 1-3 (17.06) Curtis Brown 3 (Joe Pavelski).

Skott: 24-27 (8-6, 6-15, 10-6)

Utvisningar, Anaheim: 5x2 min. San Jose: 5x2 min.

Publik: 17 334 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: Jonas Hiller 88,9%, istid 58.12. San Jose: Brian Boucher 95,8%, istid 59.57

Samuel Påhlsson,, f, Anaheim 0, 0, 3, 2, 0, 19.15

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, 0, 21.08

Matchen:

Då var det klart att San Jose vinner Pacific Division. I och med de två poängen i natt är Sharks åtta poäng före mästaren Anaheim som bara har tre matcher kvar att spela.

Jeremy Roenicks och Curtis Browns mål i den andra perioden avgjorde för formstarka San Jose som nu har tagit poäng i 18 raka matcher (16–0–2). Senaste Sharks-förlusten efter ordinarie tid kom den 20 februari.

Roenicks matchavgörande 2–1 kom i numerärt överläge, spel sex mot fyra. Doug Weight hade fått två minuter för interference och en avvaktande utvisning på Samuel Påhlsson (hakning) gjorde att Brian Boucher kunde lämna kassen för en extra utespelare.

Roenick satte pucken i mål när han stod nära den vänstra stolpen. Assisten kom från Joe Pavalski – som även passade fram till de två övriga Sharks-målen.

– Vi ville få det klart. Nu har vi fyra matcher där några killar kan få vila lite, sa San Joses coach Ron Wilson efter att klubben säkrat segern i divisionen.

– Spelare som Joe Thornton, Brian Campbell och andra, du kan minska deras minuter på isen och låta andra killar få chansen, tillade Wilson.