Favorittippade mästarna HV71 var på väg att förlora mot Brynäs.

Men på grund av slarvigt spel från Gävlelaget där de bland annat strulade till det i ett byte kunde HV vända.

Matchhjälte blev Juuso Hietanen, som var en av Brynäs viktigaste spelare förra säsongen.

– Det kändes lite konstigt att möta Brynäs först, säger matchhjälten till Canal Plus.

Många hockeyexperter har pekat ut HV71 som förhandsfavoriter och många tror att Jönköpingslaget ska försvara sitt SM-guld.

Men finalreprisen mot Djurgården i premiären i onsdags förlorade de efter en dramatisk sista period.

När de tog emot Brynäs på Kinnarps Arena började de bra och Martin Thörnberg gav hemmalaget ledningen efter 2.30 när Brynäsförsvaret tappat pucken i egen zon.

HV-försvaret borta

Det unga Brynäs slogs inte ner av det.

13.32 in på första perioden kom kvitteringen. Eero Somervuori styrde in Jonas Nordquist hårda skott och gjorde därmed Brynäs första mål för säsongen.

I inledningen på den andra perioden tog Gävlelaget dessutom över ledningen när Mads Hansen kunde trycka in pucken i nät efter att HV-försvaret åkt bort sig.

Ledning inför sista

Brynäs 2–1-ledning stod sig till den sista perioden, en period som inleddes med nytt Brynäs-mål.

Magnus Kahnberg fick till en riktig kanon efter 1.30.

Kort därefter bjöd dock nya backen Dale Clark på en riktig bjudning som ohotad tappade pucken i egen zon. Martin Thörnberg spelade fram Jukka Voutilainen och en reducering var ett faktum.

Kvitteringen kom också.

Med nio minuter kvar att spela kom Voutilainen bakom kassen och lade fram pucken framför mål där Johan Davidsson påpassligt stod och skickade in pucken.

Förlängninggsavgörande

Men Brynäs tog tillbaka ledningen genom succémannen Calle Järnkrok som tryckte in en retur efter ett snyggt anfall tillsammans med Sebastian Lauritzen och Anton Rödin.

HV71 kvitterade igen när Johan Lindström snodde pucken under ett Brynäs-byte när fyra minuter återstod av matchen.

Därefter följde en enorm HV-press men matchen tvingades till förlängning där HV71 avgjorde efter 50 sekunder.

Adam Almquists skott gick ut till Juuso Hietanen (Brynäs poängbäste back förra säsongen) och mästarna kunde kamma hem en viktig hemmaseger.

– Vi ska naturligtvis ha tre poäng när vi leder med 3–1. Det känns slarvigt. HV behövde inte prestera bra hockey för att kvittera, säger Brynästränaren Niklas Czarnecki till Canal Plus.

– Det kändes lite konstigt först men kändes det helt normalt, säger Hietanen om att möta sitt gamla lag.