Skellefteå vann maratonmatchen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-16

Kimmo Koskenkorva gjorde 3–2 två minuter in i tredje förlängningsperioden

Hockeyhistoriens tredje längsta match någonsin har avgjorts. Mot alla odds skrällvann Skellefteå mot Linköpings HC när man vann med 3–2 efter att matchen pågått i fem perioder och två minuter.

– En av de större skrällarna i SM-slutspelets historia, säger Kanal 9:s expertkommentator Niklas Andersson.

– Vi orkade spela hela natten lång om det hade behövts, de var tröttare, säger en lycklig Koskenkorva.

Skellefteå tog ledningen i matchen redan efter två minuter genom Pavel Skrbek och Cloetta center tystnade snabbt. Men Linköping pumpade igång och var under resten av matchen klart bättre än sina motståndare: via mål av Jan Hlavac och Andreas Jämtin gick man fram till en 2–1-ledning och såg ut att vara på god väg till SM-semifinal.

Pihls frispel

Då fick LHC-veteranen Andreas Pihl frispel och vevade oavsiktligen klubban i Skellefteåcentern Jimmie Ericssons ansikte så att blodet började rinna. Pihl fick 2+2. Skellefteå tackade och tog emot och kvitterade genom Anders Söderberg till 2–2 med tio minuter kvar att spela...chocken för LHC var ett faktum. Tio mållösa minuter följde – sedan var sudden death ett faktum.

LHC skapade mest i sudden

LHC trummade på och vann skotten i den första förlängningsperioden med 16–5. Skellefteå riktade in sig på försvar och kontring. Även i den andra suddenperioden var det LHC som skapade mest och man vann skotten med 9–6. Under spelet i sudden death storspelade Skellefteås målvakt Nicklas Dahlberg och var den stora anledningen till att SAIK kunde vinna matchen...laget vädrade klubbens första SM-final sedan 1981...

– Vi måste vara försiktiga och behålla energin, säger LHC-tränaren Slavomir Lener till Kanal 9 inför den tredje suddenperioden.

Den längsta slutspelsmatchen någonsin spelades 1997 mellan Leksand och Färjestad. 19.16 in i den tredje förlängningsperioden avgjorde Andreas Karlsson semifinalen till Leksands fördel.

Men rekordet fick stå sig. Kimmo Koskenkorva gjorde 3–2 två minuter in i den tredje suddenperioden och gjorde kvartsfinalmötet till det tredje längsta i SM-slutspelets hstoria.