Hårdsatsande klubbar förlorar ersättning
RF tydligt när det gäller regeringens miljard
Uppdaterad 2020-10-06 | Publicerad 2020-10-05
På onsdag kommer RF:s riktlinjer på hur den miljard från regeringen ska fördelas bland idrotten.
Och ordförande Björn Eriksson är tydlig på en punkt:
– De som har uppträtt ansvarsfullt och inte gjort en massa spektakulära spelarköp ligger bra till för att bli speciellt uppmärksammade, säger Eriksson, som också berättar när pengarna betalas ut.
På en presskonferens förra veckan meddelade kultur- och demokratiminister Amanda Lind att regeringens senaste stödmiljard ska gå till ”dem som verkligen behöver det”:
– De här pengarna ska hjälpa föreningar att överleva, de ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för, sa Lind.
Men det handlar inte bara om vad klubbarna vill göra framöver utan också minst lika mycket om hur klubbarna har agerat under de snart sju månader pandemin pågått.
Det är Riksidrottsförbundet (RF) som sätter upp vilka kriterier det ska tas hänsyn till när pengarna fördelas. De riktlinjerna presenteras på onsdag och även om Björn Eriksson inte vill gå in på detaljer så är han tydlig med att klubbar som uppträtt ansvarsfullt under pandemin kommer att belönas – och motsatsen till de klubbar som inte varit fullt lika ansvarstagande.
Betalas ut i november
– Man kan säga att det här med värvningar är en av de saker vi kommer försöka väga in, det är ju dessutom ett medskick från dem (regeringen) som har gett pengarna. Sedan finns det olika sätt att göra det, man kan välja att belöna de som varit väldigt ansvarstagande i det här avseendet eller hitta på något mot dem som på påtagligt sätt har avvikit, säger Eriksson.
Hur man har hanterat ekonomin kommer i högsta grad att vägas in?
– Så är det.
Hur ser ni på värvningar gjorda med så kallade externa pengar?
– Vi håller som bäst på och tänker, så där måste jag hålla svaret. Men en liknelse kan vara permitteringsstödet som har utgått till företag. Det allmänna där har varit att de som gör aktieutdelningar inte ska få del av det. De kan göra aktieutdelningar men då är det inte självklart att statliga pengar utgår, säger Eriksson.
En stor del av kakan kommer att hamna hos föreningslivet och ungdomsidrotten och där är det RF som fördelar pengarna.
– Prioriteringen vi hade förra gången (de 500 miljonerna i våras) var barn och ungdom och så hade vi bortfall för de här elitdelarna, där är balansen viktig. Men klart att skälet till att staten betalar ut pengar är i väldigt hög grad barn- och ungdomsidrotten. För det är den som motiverar statligt stöd, så har det alltid varit.
När det gäller de två högsta ligorna i fotboll och ishockey är det RF som bestämmer hur mycket pengar som ska gå till elitklubbarna. Sedan är det respektive specialförbund som gör fördelningen. Men Björn Eriksson påpekar att RF kommer att hålla koll på att de uppsatta kriterierna följs även där.
– Vi kommer att hålla ett öga på att det görs enligt de regler som RF ställt upp och som bygger på hur bidragsgivaren (regeringen) har resonerat. Det är högst rimligt att bidgragsgivarens önskemål också följs.
När kan idrotten få ta del av de här pengarna?
– Andra halvan av november i den etapp som kommer först. Sedan blir det i vissa fall att vi kommer att skilja på tredje och fjärde kvartalet och då blir det en andra omgång som betalas ut i januari.
Hade behövts 2,6 miljarder
När idrotten i våras fick dela på 500 miljoner kronor gick 45 procent (223 miljoner) till fotbollen och ishockeyn, då har både stöd till specialidrottsförbund och de föreningar som sökt stöd lagts samman.
SHL-klubbarna fick 60 miljoner i inkomstbortfall av de totalt 95 miljoner som hockeyn tilldelades.
Nu är det dubbelt så mycket pengar som ska delas ut från staten. Om fördelningen blir densamma som i våras kommer SHL-klubbarna att få dela på 120 miljoner.
Kommer det här att täcka klubbarnas behov fullt ut?
– När vi i somras gjorde en bedömning, efter att ha pratat med berörda klubbar och förbund, av tredje kvartalet handlade det om ett inkomstbortfall för idrotten på 1,3 miljarder. Nu är det en miljard som ska fördelas ut över två kvartal. Det säger sig självt att inte pengarna räcker till allas behov, säger Björn Eriksson.