Stoppade Steen med en klassisk benparad

Publicerad 2013-12-17

Här rånar Robin Lehner St. Louis svenske målmaskin med ’Old school-räddning’

Alex Steen jagar i toppen av NHL:s målliga. Men i nattens förlust mot Ottawa Senators stoppades han av en annan OS-aktuell svensk.

Robin Lehner, 22, gjorde 30 räddningar varav ena var rena stölden.

– Jag är riktigt nöjd, och glad att det inte gick till straffar om jag ska vara ärlig, sa svensken.

Robin Lehner har den här säsongen fått sitt riktiga genombrott i NHL och seglat upp som en av de starkare kandidaterna bakom Henrik Lundqvist i Mårts stundande OS-lag. Lehner har på allvar hotat givne Craig Anderson om förstaspaden i Ottawa, och sedan amerikanen släppte in två mål på de fyra första skotten mot LA Kings i lördags, avlöstes han av svensken.

I nattens seger mot St. Louis Blues hade till och med ligans näst bäste målgörare, Alexander Steen, som totalt i matchen provade sex gånger, problem att knäcka Lehner.

Sexa i ligan

Med fyra minuter kvar av andra perioden frispelades Steen av lagkamraten T.J. Oshie, efter slarv av Ottawa-försvaret, och skulle bara smälla dit pucken. Men på något sätt lyckades storvuxne (192 cm) Lehner med en "slide"-räddning med båda benskydden i hop, som förde tankarna tillbaka till Tommy Salos klassiska benparad på Paul Kariyas straff i Lillehammer-OS 1994.

Lehner är nu sexa i ligan totalt bland målvakterna sett till räddningsprocenten.

– Jag är riktigt nöjd. För det första att han gjorde det där målet, och för det andra att inte gick till straffar. Det kändes rätt bra om jag ska vara ärlig, säger Lehner och syftar på rookiebacken Cody Ceci som var en annan stor matchhjälte för kvällen.

Första NHL-målet inför familjen

Med en minut kvar av övertidsperioden satte Ceci ett dragskott från blå – hans första NHL-mål i sin tredje match – på förre Senators-målvakten Brian Elliot.

Extra kul för honom, lagkompisarna och fansen då 19-årige (20 på lördag) Ceci är en äkta Ottawa-produkt, född och uppvuxen i staden.

– Det var väldigt speciellt för mig. Att ha familjen och vännerna i arenan, att det gick till övertid, och att avgöra matchen mot ett så pass bra lag. Det var ganska så galet hur det blev och jag är väldigt glad, säger Ceci.

Erik Karlsson assisterade till 1–0, Mika Zibanejad likaledes till 2–2 medan svensktrion i Blues blev poänglösa.

Se Lehners räddning här (Obs! Extern länk)