Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-28

Joel Lundqvist blir inte kvitt sin axelskada. Enligt Dallas tränare Dave Tippett blir musklerna i svenskens axel överansträngda när han går för fullt, något som gjort att svensken har missat 24 matcher i år.

– Joel kommer inte att spela igen förrän problemen är borta, säger Tippett till Dallas Morning News.

NHL

Dallas lyckades inatt besegra Anaheim, även utan Lundqvist, men först efter att lagets ikon Mike Modano avgjort 3.34 in på övertidsperioden. Slutresultatet blev 4-3.

Loui Eriksson gjorde inga poäng för Dallas, men tvingade fram ett power play under övertiden. Precis när Ryan Getzlaf klev ut på isen föll avgörandet för Dallas.

Nicklas Grossman och Fabian Brunnström spelade också för Dallas.

Samuel Påhlsson spelade närmare 20 minuter för Anaheim och gjorde som vanligt ett hästjobb i numerärt underläge. Över fem minuters speltid blev det för svensken i den spelformen.

Dallas har efter ett starkt december (6-3-1) klättrat i tabellen. Nu är höstens krislag endast två poäng under slutspelsstrecket i Western Conference.

Trots att han kände sig dålig på morgonvärmningen kom Kristian Huselius till spel när Columbus mötte Philadelphia på hemmaplan. Den svenske anfallaren fick mängder av istid under matchen – 21.15 – och fick med sig en assist på Columbus sista mål i 3-0-segern. Hade hans sikte varit lite bättre inställt hade han även gjort mål – i slutet av andra perioden träffade Huselius ribban med ett mäktigt skott.

Fredrik Modin och Christian Bäckman spelade också för hemmalaget, men namnet på allas läppar efteråt var Steve Mason.

Den unge rookiemålvakten gjorde 20 räddningar och höll nollan för tredje gången i NHL. Han är bäst i ligan med 1.87 insläppta mål per 60 minuter.

Buffalo lyckades vinna för första gången på fyra matcher inatt då bottenlaget NY Islanders besegrades med 4-3 efter straffar.

Men segern satt onödigt hårt inne. Med mindre än två minuter kvar av ordinarie matchtid ledde Sabres med 3-1, men Mike Comrie reducerade efter 18.26 och Chris Campoli kvitterade med bara två sekunder kvar av tredje perioden.

– Vi var inte glada över att tappa ledningen, men vi har självförtroende i straffläggningar eftersom vi har många spelare som kan sätta pucken i nätmaskorna och Miller är stabil för oss, sa Buffalos Jason Pominville till AP.

I straffläggningen tog Buffalo extrapoängen genom mål av Ales Kotalik och Drew Stafford, samtidigt som Ryan Miller räddade två Islanders-skyttar.

Henrik Tallinder spelade 20.06 för Buffalo och hamnade på plus ett.

Det kan väl bara sluta på ett sätt när seriens suveräna ledare möter det hopplösa bottenlaget – eller? Tydligen inte. St Louis Blues – sist i Western Conference – lyckades faktiskt besegra NHL-ledarna San Jose Sharks med 3-2 inatt.

Men det krävdes straffar för att skilja lagen åt. St Louis satte två av tre straffar på Jevgenij Nabokov, medan San Jose bara lyckades överlista Manny Legace en gång.

Patrik Berglund assisterade på Blues första mål i matchen, som kom genom David Perron efter endast 26 sekunders spel. Det var den svenske rookiens 23:e poäng i år, med det är han trea bland NHL:s nykomlingar. Dessutom slutade han med ett plus i protokollet; där har han plus elva totalt i år, vilket är överlägset bäst i St Louis.

Blues andre svenske, Alexander Steen, sköt fyra skott på mål under matchen.

Douglas Murray noterades för fyra tacklingar, flest i San Jose, men slutade också på minus ett.

För andra gången på en vecka förlorade Carolina Hurricanes mot Boston Bruins med 4-2. Nattens förlust kom dessutom på hemmaplan och innebar att laget tappade den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference.

Carolinas back Niclas Wallin missade sin tionde raka match med en benskada.

Bostons anfallare Per-Johan Axelsson tog två utvisningar inom loppet av de fyra första minuterna av slutakten, men lyckligtvis för honom lyckades inte motståndarna göra mål när han satt på botbänken.

Segern var Bostons sjunde raka. Laget leder Eastern Conference med nio poängs marginal ner till tvåan Washington.

När Brian Rolston satte 1-0 bakom Henrik Lundqvist i inledningen av derbyt mellan Devils och Rangers var det Devils första mål på närmare 160 minuters spel.

Dryga minuten senare gjorde gästerna i Madison Square Garden även 2-0 genom Patrik Elias och Rangers fick sedan ägna sig åt att jaga resten av matchen.

Hemmalaget kom aldrig ikapp, utan förlorade matchen med 4-2.

Matchens vinnarsvensk Johnny Oduya spelade närmare 21 minuter och slutade på plus två.

Rangers svensktrio var mindre lyckosam. Fredrik Sjöström fick sparsamt med speltid i checking-kedjan (10.08), Markus Näslund slutade på minus två och Lundqvist släppte in fyra mål på 35 skott. Rangers svenske förstemålvakt har bara vunnit två av sina åtta senaste starter.

Los Angeles Kings tog snabb revansch på Phoenix Coyotes. 2-1-förlusten igår natt följdes upp med en övertygande 4-0-seger inatt.

Matchen var i princip avgjord efter första perioden, som slutade 3-0 till bortalaget.

Phoenix Joakim Lindström var ensam svensk på isen. Han spelade drygt femton minuter, sköt ett skott på mål och slutade på minus ett.

Trots underläge med 0-3 efter en usel första period fick Detroit Red Wings till slut med sig en poäng från mötet med Colorado Avalanche.

Tacka Tomas Holmström för det.

Den svenske veteranen såg med ett mål och två assist till att Red Wings kunde komma igen i den andra perioden, då 0-3 blev 3-3.

Holmström passade först fram till Pavel Datsjuk, som väckte liv i Red Wings med sitt 1-3 efter 14.06. Minuten senare gjorde 35-åringen själv 2-3, hans elfte mål för säsongen. Och med knappt två minuter kvar var Holmström med i förarbetet till Johan Franzéns kvittering.

Poängtrippeln innebär att Holmström nu är uppe i 22 poäng på 27 matcher under årets säsong.

Efter en mållös tredje period och en lika mållös övertidsperiod fick matchen avgöras på straffar. Colorados Wojtek Wolski blev ensam målskytt och hemmalaget fick med sig extrapoängen.

I skadade Nicklas Lidströms frånvaro fick Niklas Kronwall mängder av istid i första backparet tillsammans med Brian Rafalski. Totalt 29.25 blev det för Kronwall, som också fick med sig en assist på Holmströms mål.

Mikael Samuelsson bidrog med två passningspoäng för Red Wings, hans sjuttonde och artonde assist för säsongen.

Henrik Zetterberg, som sköt hela nio skott på mål, och Andreas Lilja spelade också för Detroit.

Daniel Tjärnqvist var återigen petad i Colorado.

Calgary Flames vann en svängig historia mot Ottawa Senators med 6-3. Ottawa gjorde både ett och två mål i andra perioden innan Calgary svarade med tre raka inom loppet av 2.07.

I tredje perioden kvitterade Ottawa till 3-3, men sedan rann Calgary ifrån med tre raka mål igen.

Stor matchvinnare blev Rene Bourque, som gjorde tre mål för hemmalaget Flames.

Lagkaptenen Daniel Alfredsson passade fram till Ottawas första mål och nådde därmed 30 poäng för säsongen.

Förlusten var Ottawas sjunde på de senaste nio matcherna. Det kanadensiska huvudstadslaget har tio poäng upp till slutspelsstrecket i Eastern Conference.