Matchfakta 27/3

Columbus–Chicago 4–0 (0–0, 1–0, 3–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-27

Andra perioden: 1-0 (04:49) Joakim Lindström 3 (Clay Wilson, Jiri Novotny)

Tredje perioden: 2-0 (07:13) Clay Wilson 1 (Nikolaj Zherdev, Manny Malhotra), 3-0 (08:39) David Vyborny 7 (-), 4-0 (11:57) Michael Peca 6 (Rostislav Klesla, Rick Nash)

Skott: 36-17 (12-4, 11-6, 13-7)

Utvisningar: Columbus: 5x2 min, 1x5 min. Chicago: x2 min.

Publik: 14 454 (i Nationwide Arena)

Målvakter: Columbus: Fredrik Norrena 100% (17 räddningar), istid 59:57. Chicago: Nikolai Khabibulin 88,9% (32 räddningar), istid 59:56

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Dick Tärnström, b, Col, 0, 0, 0, 0, +1, 14:48

Joakim Lindström, f, Col, 1, 0, 1, 0, 0, 7:26

Niklas Hjalmarsson, b, Chi, 0, 0, 0, 2, 0, 12:50

Matchen:

Senaste två gångerna som Chicago varit på besök i Columbus har de varit ofina nog att förnedra hemmalaget. 7–2 och 6–3 slutade matcherna då, men i natt var Columbus som ett annat lag.

De tillät Chicago att skjuta bara 17 skott mot Fredrik Norrena och var väldigt stabila i defensiven.

– De krossade oss när de var här sist. Vi underskattade dem av någon anledning, och för mig var det de två tuffaste matcherna jag haft under hela året. Men ikväll sänkte vi deras tempo, sa Norrena, som registrerades för sin andra nolla i år.

Clay Wilson blev uppkallad från Columbus farmarlag i tisdags och spelade sin andra NHL-match i karriären. Han gjorde ett mål och en assist.

– Det är otroligt. Jag fick en snygg passning från Zherdev och slöt ögonen och pucken gick in. Det var en härlig känsla, sa Wilson till AP.

Före detta Modo-spelaren Joakim Lindström har mest spelat i Columbus farmarlag, men i natt gjorde han sitt tredje mål i sin tjugonde NHL-match för året.

Lindström fick chansen då Columbus kom till spel utan sex ordinarie spelare, däribland Fredrik Modin, som lider av en hjärnskakning.

Minnesota–Edmonton 3–1 (2–0, 1–0, 0–1)

Första perioden: 1-0 (03:01) Branko Radivojevic 7 (Marian Gaborik, Mikko Koivu), 2-0 (07:19) Sean Hill 2 (Mikko Koivu, Branko Radivojevic), spel fem mot fyra

Andra perioden: 3-0 (10:55) Brian Rolston 29 (Mikko Koivu), spel fyra mot fem

Tredje perioden: 3-1 (04:40) Fernando Pisani 13 (-)

Skott: 21-33 (7-11, 8-8, 6-14)

Utvisningar: Minnesota: 6x2 min, 1x5 min. Edmonton: 3x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Place)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 97,0% (32 räddningar), istid 60:00. Edmonton: Dwayne Roloson 85,7% (18 räddningar), istid 58:01

Kim Johnson, b, Min, 0, 0, 1, 0, +2, 25:01

Robert Nilsson, f, Edm, 0, 0, 0, 0, 0, 14:22

Matchen:

Edmonton har ett tufft utgångsläge att nå slutspelet. De har tre poäng att ta igen på fyra matcher, varav tre är bortamatcher.

Därför hade de behövt vinna mot Minnesota inatt. Men hemmalaget Wild var revanschsugna efter Edmontons 5–3-seger över dem i måndags, och inledde matchen strålande. Innan matchuret slagit åtta stod det 2–0 på tavlan.

– Vi ville komma igen starkt efter vår dåliga insats senast, sa Minnesotas målvakt Niklas Bäckström.

Fernando Pisani var den ende som lyckades överlista Bäckström och han beklagade sig över sitt lags otur i matchen.

– Vi träffade stolpen ett par gånger och om de skotten går in kunde det ha ändrat utgången på matchen, sa han.

Wild tog i och med segern över ledningen i Northwest Division.

Colorado–Vancouver 6–3 (1–2, 4–1, 1–0)

Första perioden: 1-0 (05:10) Jordan Leopold 5 (Ruslan Salej, Andrew Brunette), spel fem mot fyra, 1-1 (09:59) Daniel Sedin 29 (Henrik Sedin, Kevin Bieksa), 1-2 (13:18) Taylor Pyatt 16 (Henrik Sedin, Markus Näslund)

Andra perioden: 2-2 (04:54) Paul Stastny 23 (Milan Hejduk, Peter Forsberg), 3-2 (06:07) Cody McLeod 4 (John-Michael Liles), 4-2 (10:29) Milan Hejduk 25 (Paul Stastny, Peter Forsberg), 5-2 (11:31) Ben Guite 11 (Wojtek Wolski, Andrew Brunette) 5-3 (19:50) Sami Salo 7 (Alex Burrows, Daniel Sedin)

Tredje perioden: 6-3 (00:23) Milan Hejduk 26 (Paul Stastny, Peter Forsberg)

Skott: 37-31 (8-11, 23-11, 6-9)

Utvisningar: Colorado: 6x2 min, 1x5 min. Vancouver: 4x2 min, 1x5 min.

Publik:17 728 (i Pepsi Center)

Målvakter: Colorado: Jose Theodore 90,3% (28 räddningar), istid 59:58. Vancouver: Roberto Luongo 78,3% (18 räddningar), istid 31:31. Vancouver: Curtis Sanford 92,9% (13 räddningar), istid: 28:17

Peter Forsberg, f, Col, 0, 3, 4, 0, +3, 14:44

Alexander Edler, b, Van, 0, 0, 0, 0, 0, 21:08

Markus Näslund, f, Van, 0, 1, 3, 0, -2, 16:56

Daniel Sedin, f, Van, 1, 1, 4, 0, 0, 16:05

Henrik Sedin, f, Van, 0, 2, 1, 0, -2, 16:33

Matchen:

Peter Forsberg gjorde tre assist när Colorado besegrade Vancouver med 6–3 i natt. Den svenske superstjärnan var på strålande spelhumör och trivdes utmärkt med nya kedjekompisarna Milan Hejduk och Paul Stastny.

Men trots assistsuccén var ”Foppa” försiktigt optimistisk efter matchen.

– Jag vet inte om jag är tillbaka än. Det var inte de vackraste poängen jag gjorde i natt, men jag tar dem ändå, sa han till Rocky Mountains News.

Forsberg såg pigg ut, hans skridskoåkning var rapp och hans öppnande passningar skapade målchanser matchen igenom. Efteråt fick han lovord för sin insats.

– Jag fick just ett SMS från en General Manager i ligan och det stod bara: ”Wow!”, sa TSN:s Pierre McGuire.

– Forsberg tillför en ny dimension till deras lag. En ny dimension till ett lag som redan är duktiga på att göra mål, sa barndomsvännen Markus Näslund, lagkapten i Vancouver.

Kedjan med Forsberg, Hejduk och Stastny sattes ihop av tränaren Joel Quenneville inför andra perioden och klickade på en gång. Totalt gjorde trion nio poäng och la beslag på matchens tre stjärnor (Hejduk etta, Forsberg tvåa, Stastny trea).

– Det är fantastiskt att få spela med Milan, han är en naturbegåvad målskytt, sa Forsberg, som nu har gjort sex assist på lika många matcher sedan comebacken i NHL.

Noterbart från matchen i övrigt var att tvillingarna Sedin gjorde två poäng vardera, att Vancouvers målvakt Roberto Luongo blev utbytt efter halva matchen och att tillställningen avgjordes i andra perioden, då Colorado gjorde fyra raka mål och gick från 1–2 till 5–2.

Anaheim–Los Angeles 2–1 (0–1, 1–0, 0–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0-1 (09:29) Patrick O'Sullivan 20 (Derek Armstrong, Tom Preissing), spel fem mot fyra

Andra perioden: 1-1 (12:25) Bobby Ryan 4 (-), spel fem mot fyra

Straff: 2-1 Mathieu Schneider

Skott: 40-32 (12-13, 9-6, 16-9, 3-4)

Utvisningar: Anaheim: 3x2 min. Los Angeles: 6x2 min, 1x10 min.

Publik: 17 331 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: Jonas Hiller 96,9% (31 räddningar), istid 64:38. Los Angeles: Erik Ersberg 97,5% (39 räddningar), istid 64:22

Samuel Påhlsson, f, Ana, 0, 0, 1, 2, 0, 17:37

Erik Ersberg, mv, LA, se ovan

Matchen:

Publiken i Honda Center fick se en målvaktsduell ur den högre skolan när Anaheim besegrade Los Angeles med 2–1 efter straffar.

Matchens förgrundsfigurer var utan tvekan rookie-målvakterna Jonas Hiller och Erik Ersberg, som båda dominerade i varsin ände av rinken. Schweizaren Hiller gjorde 31 räddningar och svensken Ersberg var snäppet värre med 39.

Trots att matchen bara såg två mål under ordinarie speltid var det en öppen historia med böljande spel, särskilt i tredje perioden.

– Målvakterna har tillsammans stått för 70 räddningar i kväll, och det känns som att minst 30 av dem har var riktigt spektakulära, sa FSN:s expertkommentator.

Anaheims veteranback Mathieu Schneider avgjorde straffläggningen i den femte rundan med ett skott som Ersberg var på, men som ändå passerade mållinjen.

I och med segern är de regerande Stanley Cup-mästarna Ducks klara slutspel för tredje året i rad och för sjätte gången sedan lagets inträde i ligan för femton år sedan.