Text & fakta om alla matcher i allsvenskan

AIK–Almtuna 0–2

AIK föll hemma mot ett starkt och smart spelande Almtuna som nu kan snegla upp på de tre kvalserieplatserna på allvar.

– Att vi skulle hålla nollan trodde jag kanske inte, men jag visste att vi hade en bra chans att vinna. Det har känts bra på bortaplan de senaste matcherna och AIK har ett sargat självförtroende just nu, säger Almtunas forward Jimme Kraft till unt..se.

Efter två mållösa och tajta perioder tog gästerna ledningen i den tredje perioden.

Kedjan med Jimmie Kraft, Johan Andersson och Andreas Paulsson låg bakom båda målen.

Johan Andersson stötte in 1–0 och fem minuter senare petade Andreas Paulsson in en målvaktsretur.

När Almtuna gjorde första målet tappade AIK en hel del gnista och energi. Fram till dess var matchen jämn men AIS tog sedan över spelet alltmer.

18-årige Fredrik Pettersson-Wentzel i Almtunas mål motade samtliga 26 skott och är en av seriens bästa målvakter.

Almtuna har nu fyra poäng upp till en direktplats till kvalserien och fortsätter laget så här är det inte alls omöjligt att man kniper en av dom.

Björklöven–Borås 2–1

Björklöven kämpar för att undvika kvalspel.

Och en seger mot Borås var inte bara viktig utan laget för dessutom ett skriftligt bevis på att det plötsligt ser ganska bra ut om man tittar på tabellen.

Umeålaget har 46 poäng och det är tre poäng ner till strecket.

Björklöven har alltså allt i egna händer när nio omgångar återstår.

Grunden till segern kom redan i de inledande minuterna av första perioden.

Maksim Matushkin gav Björklöven ledningen redan efter 2.20 i spel fem mot fyra och drygt två minuter senare utökade Martin Johansson i box play.

Matchen var annars en jämn historia och drygt fyra minuter före slutsignalen reducerade Borås. Det var rättvist. Björklöven försvarade sin ledning och Borås tryckte på.

Närmare än så kom dock inte bortalaget.

Borås tappar mark i jakten på Bofors som ligger på den sista play off-platsen. Det är sju poäng upp och Borås har två matcher mer spelade än Karlskogalaget.

Troja/Ljungby–Bofors 3–2 efter straffar

Troja/Ljungby tog jätteviktiga poäng i kampen om att undvika kvalspel.

Daniel Håkansson blev matchvinnare efter straffläggning.

Bofors som givetvis ville ha tre poäng för att stärka sin sjundeplats ytterligare fick nöja sig med en poäng. Det är ändå ett stort försprång som Karlskogalaget har med sju poäng och en match mindre spelad tillgodo.

En viktig detalj för Troja/Ljungby spelmässigt var Mattias Perssons 1–1 i slutet av första perioden. Målet slogs in i numerärt underläge och efter det fick givetvis smålänningarna mer luft under vingarna.

Men det krävdes en till kvittering innan matchen kunde avgöras. Sami Sandell kvitterade 6.47 in i tredje perioden och hade så långt räddat en poäng för Troja.

Nu har Troja/Ljungby två poäng ner till strecket och då har Sundsvall som är nästjumbo dessutom en match mer spelad.

Sundsvall–Växjö 3–6

Växjö punkterade mötet med Sundsvall i den andra perioden.

Efter en jämn förstaperiod som slutade 1–1 drog smålänningarna ifrån i mittperioden.

Steve Saviano överlistade Sundsvalls målvakt Michal Zajkowski tidigt. Och det var bara början på målkavalkaden.

Bara minuten senare utökade Erik Lindhagen resultatet till 1–3 i box play och Johan Markussons 1–4 drygt fyra minuter före vilan kändes som spiken i kistan.

Nästjumbon bjöd i alla fall upp till kamp och kunde faktiskt gå upp till 3–4 men sedan var det Växjö som hade marginalerna vid sin sida.

Sundsvall är nästjumbo men har goda möjligheter att undvika kvalspel trots att man har en match mer spelad och lika många poäng som Björklöven som ligger ovanför strecket.

I och med AIK:s förlust är det riktigt jämnt i toppen av tabellen.

De tre första lagen tar en direktplats till kvalserien.

Just nu har tvåan AIK, trean Malmö och fyran Växjö lika många poäng. Malmö har en match mer spelad.

Malmö–Västerås 4–3

Västerås säsong är en stor besvikelse och ett stort frågetecken.

Men inför söndagens möte med Malmö hade VIK skrapat ihop tre raka segrar och gjort 17 mål på två matcher.

Senaste storsegern mot Växjö var imponerande.

Även i den svåra bortamatchen mot Malmö gjorde västmanlänningarna en kanonmatch – trots att det inte räckte till något poäng.

– Det är en jämn match. Om vi hade första perioden, så hade de den andra. Men vi är vassa när vi kommer fram, riktigt vassa, säger Västerås assisterande tränare Claes Lindblom till vlt.se.

Det återstod bara tre sekunder av den första perioden när före detta Malmöiten Andreas Valdix gav gästerna ledningen i spel fem mot fyra.

Hemmapubliken höjde nog en hel del på ögonbrynen när Västerås tidigt i mittperioden utökade sin ledning.

Malmö kom sedan ikapp och gjorde två snabba mål men kallduschen var ett faktum bara ett par minuter senare när VIK återigen slog till i numerärt överläge.

Det kändes på något sätt som att det här var Västerås match men strax före pausvilan kvitterade hemmalaget och i början av tredje gjorde Nichlas Hardt 4–3.

Västerås hade sedan kvitteringschanser men kom inte närmare.

– Vi orkade inte riktigt mobilisera sista tio, men vi gjorde annars en jättebra bortamatch. Killarna ska ha all heder för sin arbetsinsats, säger Claes Lindblom.