Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Niklas Wikegårds krav: Avgå Amanda Lind

Publicerad 2020-09-30

Regeringen öppnar upp för 500 åskådare på idrottsarenorna från den 15 oktober.

C More-experten och hockeyprofilen Niklas Wikegård tycker det är långt ifrån tillräckligt. Nu kräver han Amanda Linds avgång och ställer sig också frågan vad Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson egentligen håller på med.

– Lind bör bara packa ihop. Lämna sin post. Hon har inte klivit av stolen på flera månader, hon har inte på något sätt satt sig in i elitklubbarnas vardag, säger Wikegård.

Följ ämnen
Laul: Ett andra steg – men spelar mindre roll för de stora idrotternaLaul: Ett andra steg – men spelar mindre roll för de stora idrotterna

Snart har hela den fotbollsallsvenska säsongen spelats inför tomma läktare och SHL har dragit igång under samma premisser. Från den 15 oktober, förutsatt att inte smittosituationen förvärras, blir det tillåtet att släppa in 500 åskådare. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind under tisdagens presskonferens.

Visserligen ett steg i rätt riktning men långt ifrån tillräckligt, är den allmänna uppfattningen bland elitklubbarna. Idrottsrörelsen har länge velat se ett procentuellt insläpp som bygger på arenans storlek. 

Niklas Wikegård, 56, tycker inte att beskedet från 50 åskådare till 500 betyder någonting positivt: 

– Nej, nej, nej. Att få släppa in 500 åskådare betyder noll för elitklubbarna. Det är dyrare att öppna upp för 500 personer med vakter, försäljning och så vidare än att hålla stängt. Det finns ingen anledning att gå till 500 åskådare. På operan om det bara finns plats för 700 förstår jag det. Men för våra elitklubbar betyder det ingenting, då kan du lika gärna skita i det. Jag ser det nästan som ett hån med de här 500. Du måste titta på vilken verksamhet de bedriver. Man säger att man ska känna sig för men det finns ingen tid att hålla på och laborera. Klubbarna är redan nere på röd nivå. Vill man verkligen göra en förändring så kan det gå snabbt. Det tar max två veckor att göra en lagändring, om man verkligen vill.

Niklas Wikegård.

Flera SHL-klubbar kan gå under

Men är det inte förklarligt att de här begränsningarna finns när det råder en pandemi?

– Jag tror att det var helt rätt från början och jag har all respekt för att hälsan ska gå först. Men om läget är så allvarligt är det hur märkligt som helst för de undantag som gäller för exempelvis restauranger och köpcentrum. Det finns absolut ingen anledning att sätta en övre gräns på 500 personer för arenor som rymmer 6 000-12 000 åskådare. Självklart ska det ska vara en viss procent, inte ett maxtak som gäller oavsett storlek. Ta Schweiz som exempel där man tillåter 60 procent av alla sittplatser. Jag tycker Sverige som land under den här pandemin har varit grymt på att informera och sedan har medborgarna fått ta eget ansvar – i Sverige är vi också duktiga på att sköta oss. Och är det något som SHL-klubbarna är duktiga på är det att vara organiserade och arrangera evenemang.

Hur allvarlig är den ekonomiska situationen bland våra elitklubbar? 

– Den är extremt allvarlig. Jag pratar med många klubbar och det budskap jag får är att många inte ens reder ut den här säsongen. Flera föreningar har svårt att betala ut löner. Det handlar inte om att sänka löner utan om att stänga ner verksamheten helt. Inga löner över huvud taget. Många klubbar framställs som rika på grund av ett högt eget kapital, men det sitter i ishallar, fastigheter, jumbotroner och annat. Många klubbar har ingen likviditet att tala om, för pengar in fylls på via publik och sponsorpengar. Flera av våra elitklubbar kommer att tvingas ställa in betalningar säsongen 20/21.

Wikegård är noga med att poängtera att han pratar om elitverksamheten, men att det lika mycket handlar om bredden.

– Folk får inte tro att det här för mig handlar om Färjestads 22 elitspelare, utan att det får så jäkla allvarliga följdverkningar som påverkar så många runtomkring: ungdoms- och junioravdelningarna, småklubbarna i distrikten, dam- och flickhockeyn, ledarutbildning, värdegrundsprojekt och integrationen. Allt! Konsekvenserna kommer att bli förödande, tro inget annat. Elitklubbarna betyder så otroligt mycket i sina distrikt. 

Har elitklubbarna själva något ansvar till den här ekonomiskt pressade situationen? 

– Definitivt. SHL-klubbarna och även klubbarna i Hockeyallsvenskan borde ha tagit mycket högre höjd än vad de har gjort. Det har inte funnits någon plan A, B eller C, vilket det givetvis borde ha gjort. Ytterst få ifrågasätter att flera klubbar har värvat alldeles för för hårt. I efterhand behöver det definitivt diskuteras att klubbarna borde ha skött sig bättre, men nu handlar det om överlevnad och där får de absolut ingen som helst hjälp av de styrande för att driva inkomster.

Amanda Lind.

Kräver Amanda Linds avgång

Redan i början av augusti gick artisten och författaren Jonas Gardell ut och krävde Amanda Linds avgång. Gardell rasade framför allt mot bristen på logik och förklaringar till varför kulturen behandlas annorlunda än andra företeelser i samhället, såsom flygresor, köpcentrum och restauranger. 

Niklas Wikegård tycker att idrottsrörelsen under allt för lång tid har agerat alldeles för passivt och tystlåtet och stillasittande accepterat denna brist på logik. Nu väljer han att ta bladet från munnen och han skräder inte orden. 

– Ta Amanda Lind. Antingen är hon och hennes departement rädd för att ta beslut och bestämma riktlinjerna. Eller så är hon bara helt ointresserad av hur klubbarna har det och har noll förståelse för deras verksamhet. Måste den här människan verkligen ha något med idrott att göra? Jag förstår det bara inte. 

Du tycker inte att hon är rätt person för jobbet?

– Absolut inte, hon kan bara packa ihop. Lämna sin post. Hon har inte klivit av stolen på flera månader. Hon har inte på något sätt satt sig in i elitklubbarnas vardag, då hade hon inte agerat på det här sättet. Vi måste få in en idrottsminister som förstår hur idrotten fungerar på elitnivå och som driver de här frågorna hela tiden, en person det bara osar idrott och hälsa om.

Riktar stenhård kritik mot Anders Larsson

Hur tolkar du att Sverige inte har en idrottsminister utan att kultur- och demokratiminister Amanda Lind också ”har ansvar för idrottsfrågorna”? 

– Du hör själv hur det låter. En människa som är helt ointresserad av idrott, och att sätta sig in i elitidrottens villkor, ska ansvara för Sverige största folkrörelse. Vi kan inte bara stå där och jubla när Tre Kronor vinner VM-guld eller ”Foppa” och Victor Hedman lyfter Stanley Cup-bucklan, men sedan inte stötta idrottsrörelsen fullt ut. Allt sitter ihop. Finns det ingen topp finns det ingen bredd. Hon (Lind) har inte kompetensen att driva de här frågorna och det är pinsamt att hon ens blir utnämnd. Vi hör också den svaga retoriken från vår statsminister som pratar om de här frågorna lite halvdant när hundratusentals inte få gå på idrott och klubbarna blöder. Att leda landet innebär att man måste ta beslut även om det inte känns hundra procent bra i magen alla gånger. Man kan inte enbart lyssna på en myndighet (FHM) som har ännu sämre koll på elitidrottens villkor än vad regeringen har.

Du riktar hård kritik mot Lind och regeringen, har idrottens makthavare gjort tillräckligt?

– Inte ens i närheten. Vem för egentligen elithockeyns talan? Vem pratar för SHL och Hockeyallsvenskan? Det kan inte vara någon när man först om ett par veckor börjar med 500 personer. Var är Anders Larsson någonstans? Var är han!? Var är Michael Marchall, var är Jenny Silfverstrand? Den enda jag har sett ta bladet från munnen är Färjestads vd (Stefan Larsson). Han var rasande över inkonsekvensen. Han sa att det inte längre är frågan om lönesänkningar, utan det är frågan om att det inte blir någon lön alls. Stopp! Det är slut, sa han, säger Wikegård och fortsätter: 

– Problemet är att ingen vågar stöta sig. Anders Larsson vågar inte, för där är det en politisk karriär som står högst på agendan. Då gäller det att ligga rätt, inte ta ut svängarna och låta för mycket. Vi har för första gången en heltidsanställd ordförande som tjänar över 100 000 kronor i månaden och en av hans viktigaste uppgifter är att lobba bland makthavarna, men det händer ju ingenting. Vi har en Björn Eriksson (RF:s ordförande) som jag har noll förtroende för, som säger att det här med 500 är en bra start. Vadå en bra start? Vi har haft en start alldeles för länge nu. Det är hög tid på att titta på hur andra länder, till exempel Schweiz, agerar.


Amanda Lind svarar Wikegård.

Björn Eriksson och Anders Larsson svarar Wikegård.

Sportbladet har erbjudit Michael Marchall att svara, men han har inte återkommit.


Denna chatt är stängd.

  • Det var en bra förslagjagjobbar med hockeymed färjestadsköntfärjestadoch för mig

    Filip Larsson
    30 sept 2020
  • Egentligen tror jag inte att föreningarna vill leva på statliga bidrag. Idrotten bygger på aktiva idrottare med entusiastisk publik varvat med förståsigpåare typen Wikegård.

    Jag hade förväntat mig betydligt mer av ministrarna. Lägg mer ansvar på klubbarna att ta in publik med corona regler. Jag tror att klubbarna fixar detta

    Roland
    30 sept 2020
  • Man märker ett genomgående tema i chatten. De som delar beslutet som har tagits är av personer som inte värderar idrotten särskilt högt.

    Idrotten och kulturen som driver samhällen framåt och bidrar med sysselsättning till ungdomar i hela landet. Usch för er!

    Micke
    30 sept 2020
  • sportnörd är jag.......men just nu är det en pågående pandemimed ett virus som dödar vissa människor..... vi ser ökande siffror i hela sverige.... i mina ögon var det helt fel beslut att tillåta resor inom sverige och dra igång idrotten, på det sättet vi gjorde under sommaren..... Jo jag längtar oxå att kunna gå på hockey som vanligt.... men jag vill inte riskera att dö för det!

    Var rädda om varandra! Håll avstånd!

    Följ folkhälsomyndighetens rekommendationer!

    PJ
    30 sept 2020
  • Heja Wikegård

    Bögge
    30 sept 2020