Allsvenskan – tränarnas skräckserie

Publicerad 2011-12-16

Lückner sjätte tränaren att få lämna: ”Som elitserien för tio år sedan”

Sex av 14 har fått gå. Upptaktsträff inför årets säsong: Bakre raden från vänster: Bobo Simensen, Almtuna (sparkad), Sam Hallman, Bofors, Per Ljusteräng, Borås, Christer Olsson, Leksand (sparkad), Leif Strömberg, Malmö (sparkad), Harald Lückner, Mora (sparkad), Fredrik Söderström, Oskarshamn och Mats Waltin, Västerås. Främre raden från vänster: Roger Hansson, Rögle (sparkad), Pär Djoos, Sunsvall (sparkad), Johan Strömvall, Södertälje, Joakim Fagervall, Tingsryd, Patrik Ross, Troja-Ljungby och Peter Andersson, Örebro.

Sex sparkade tränare på två månader.

Välkommen till den galna Hockeyallsvenskan.

– Det är lättare och billigare att sparka tränare i allsvenskan, konstaterar Charles Berglund, expertkommentator på Viasat som hårdbevakar Hockey-allsvenskan.

Efter lagets fjärde raka förlust valde klubbledningen att ge Harald Lückner sparken, och blev därmed den sjätte tränaren att tvingas lämna sitt jobb den här säsongen. Mora hoppas nu att det ska få laget att lyfta sig i tabellen.

Tränarcirkusen i Hockeyallsvenskan bara fortsätter.

I går sparkade Mora meriterade Harald Lückner efter fyra raka förluster.

Lückner blir den sjätte huvudtränaren som tvingas lämna sitt jobb på bara två månader.

Ett smått fantastiskt – eller otäckt facit.

Extra otäck blir trenden eftersom serien endast hunnit lite mer än halvvägs.

Många blev förvånade i hockeysverige, bland annat för att Lückner var sjätte tränaren på kort tid som får lämna sitt jobb.

”Enkelt att sparka”

Tv-experten Charles Berglund:

– Ja, det trodde jag inte. Men anledningen är väl att det är ganska enkelt att sparka en allsvensk tränare. De tjänar inte så mycket. Elitserieklubbar kanske tänker sig för en extra gång på grund av lönebilden, säger Berglund.

Hans kollega på Viasat, Håkan Södergren, menar att de allsvenska klubbarna de senaste åren insett att de precis som kollegorna i elitserien behöver en större organisation.

– Allsvenskan i dag är som elitserien för tio år sedan. Det har kommit in folk utifrån med relativt liten bakgrund och sportslig erfarenhet. Vem bestämmer egentligen över sporten? Är det sportchefen eller vd:n, som många gånger har en väldigt begränsad uppfattning om sporten ishockey.

Mer uppdelat

Södergren fortsätter:

– Det här handlar om barnsjukdomar som försvunnit från elitserien. Där ansvarar vd:n för affärsverksamheten och sportchefen för själva sporten.

Sportbladets sammanställning över de sex fallen i Hockeyallsvenskan visar att en majoritet av tränarsparkningarna gett en negativ effekt.

– Det har ju inte gått så bra för de som bytt tränare. Och titta bara på Almtuna, som vek ned sig för att spelarna gnällde. Där har vi en svag organisation och givetvis har resultaten uteblivit också, säger Charles Berglund.

Följ ämnen i artikeln