Växjö och AIK fortsätter jakten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-14

TVÅMÅLSSKYTT Richard Gynge. FOTO: BILDBYRÅN

Troja/Ljungby–Örebro 5–4 efter straffar

Troja/Ljungby ser ut att rädda sitt allsvenska kontrakt även om laget tappade sin stora ledning mot Örebro.

Hemmalaget hade en 1–0-ledning med sig till första pausvilan men i mittperioden rasade målen in på löpande band bakom Örebros målvakt Lubos Pisar.

Hemmalaget gick upp till en 4–0-ledning inom loppet av fem minuter.

Sami Sandell hittade nätet efter 5.10 i spel fem mot fyra innan Ron Pasco och Andreas Sundin utökade siffrorna.

Matchen kändes givetvis död med ett sådant stort övertag i målprotokollet men gästerna slet sig tillbaka in i matchen igen. Mycket tack vare två psykologiskt viktiga mål i slutet av perioden.

Det var Gustav Gräsberg som slog till två gånger om och hans 4–2-mål slogs vältajmat in bara 21 sekunder före paus.

Tre minuter från slutsignalen kunde till slut Örebro kvittera.

Troja hade en enorm press i förlängningen men matchen togs till straffar, och där kunde hemmalaget till slut avgöra.

Almtuna–Oskarshamn 6–2

Almtuna är på väg att nosa sig fram till de tre kvalserieplatserna på allvar.

Första perioden mot jumbon Oskarshamn ville hemmalaget bara glömma.

Det var smålänningarna som gjorde periodens enda mål och det kom dessutom i Almtunas egna power play.

– Vi tog inte tag i taktpinnen som vi borde göra i en sådan här match. Jag tror inte att vi hade ett enda skott på mål under de första tio minuterna, säger Almtunas tränare Jonas Rönnqvist till unt.se.

I andra blev det dock en totalvändning.

Uppsalalaget vann perioden med 4–0 och dödade matchen.

Oskarshamns tränare Lenny Eriksson var ändå inte helt missnöjd med insatsen.

– Vi vek i alla fall inte ner oss, säger han till tidningen.

Almtuna har nu fyra poäng upp till tredjeplatsen och då har laget även en match mindre spelad.

Det blir en spännande avslutning på serien.

Västerås–Sundsvall 1–0

Två bra målvakter höll nere siffrorna i Västerås möte med Sundsvall.

I Västerås mål stod Daniel Sperrle som motade 17 skott och höll nollan.

I Sundsvallsmålet gjorde Joakim Lundström en kanonmatch.

Han svarade för 37 av 38 räddningar och det måste givetvis vara tungt att då inte få med sig någon poäng.

Matchens enda mål slog Henrik Eriksson in i inledningen av matchen.

VIK har fortfarande en chans att knipa sista play off-platsen. Laget har en match mer spelad än sjuan Bofors som har åtta poäng tillgodo.

Men Västerås har bara sex matcher på sig och det ska bli mycket till om bedriften ska besannas.

Det ser värre ut för Sundsvall som har åtta poäng upp till säker mark och just nu luktar det kvalspel.

Växjö–Mora 4–1

Växjö stärker andraplatsen efter seger mot Mora i en tät match med mycket ställningskrig.

Hemmalaget tog ledningen i mittperioden när Erik Lindhagen satte pucken i nät redan efter 31 sekunders spel och sex minuter senare utökade Björn Karlsson siffrorna.

Mora kom tillbaka i slutet.

Efter ett till en början svagt power play slog Greger Artursson in pucken mot mål och via Alexander Hilmerson var Dalalaget med i matchen igen.

Gästernas hopp om poäng försvann tidigt i tredje perioden när Anton Hedman bjöd på en soloprestation och rakade in 3–1 bakom Moras målvakt Lars Johansson.

Sedan var det Växjö som höll i ställningarna och vann rättvist.

Det är jämnt i toppen av tabellen och det kan vända fort. Men just ligger Växjö på rätt sida kvalstrecket.

– Varje match är en slutspelsmatch och det är bara att köra på. Vi har många tuffa matcher kvar, säger en av Växjös målskyttar Erik Lindhagen till Viasat Hockey.

Moras tränare Harald Lückner var inte alls nöjd med sitt lags insats.

– Dom gör för lätta mål, så får det inte gå till på den här nivån. Men vi är ett ungt lag och lär oss hela tiden, men vi kan inte ge handikapp som vi gjorde, säger han.

Mora är sexa och ser ändå ut att ha säkrat sin play off-plats.

Bofors–AIK 2–5

AIK tog en viktig seger i sin jakt på en kvalserieplats.

Solnalaget började piggt och tog kommandot redan efter 13 sekunder när Richard Gynge hittade nätet. Och bara fyra minuter senare utökade Oscar Ahlström ledningen.

Men hemmalaget kom igen och när perioden var över stod det 2–3 på resultattavlan.

Bofors krigade väl och vill förstås spika play off-platsen.

Trots massiv hemmaforcering från Bofors sida i mittperioden var det AIK som gjorde det enda målet.

Målvakten Micael Andersson hade ingen lyckad afton utan ersattes av Andro Michel som såg betydligt säkrare ut.

Gynge slog till en gång till i tredje. Den här gången betydde målet 5–2 och det punkterade matchen.

AIK är trea på 86 poäng men Solnalaget har en match mer spelad än fyran Malmö som skuggar tre poäng bakom.

Bofors är sjua men det ska bli mycket till om man ska missa play off-spel.

Med en match mer mindre spelad än åttan Västerås har Karlskogalaget dessutom åtta poäng tillgodo.